|

Fenerbahçe'nin rakibi MTK

Avrupa Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda Fenerbahçe'nin rakibi Macaristan'ın MTK takımı oldu.

İSTANBUL (AA-İHA)
00:00 - 1/07/2008 Salı
Güncelleme: 13:36 - 1/07/2008 Salı
Yeni Şafak
Fenerbahçe'nin rakibi MTK
Fenerbahçe'nin rakibi MTK

Fenerbahçe UEFA Şampiyonlar Ligi 2. Ön Eleme Turunda Macaristan Şampiyonu MTK Budapeşte'yle eşleşti. Geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finalde oynayan Sarı-lacivertlilerin rakibi MTK Budapeşte, 1999 yılında temsilcimiz UEFA Kupası'nda saf dışı bırakarak dikkat çekmişti.

1888 yılında Macaristan'ın Budapeşte Şehri'nde kurulan MTK, hem ülke hem de Avrupa futbolunun en köklü takımlarından birisi olarak dikkat çekiyor. Maçlarını 12 bin 700 kişilik Hidegkuti Nándor Stadyumu'nda yapan MTK, ülkesinde tam 23 kez şampiyonluk sevinci yaşadı.

Geçtiğimiz sezonu en yakın rakibi Debreceni'nin 2 puan önünde 66 puanla lider tamamlayan MTK, bundan önceki son şampiyonluğuna ise 2003 yılında ulaşmıştı. Toplam 12 kez Macaristan Kupası'nı müzesine götüren MTK'nın Avrupa Kupaları'ndaki en büyük başarısı ise, 1964 yılında Kupa Galipleri Kupası'nda oynadıkları finaldi. MTK final maçında Portekiz temsilcisi Sporting Lizbon'a boyun eğmiş ve kupayı rakibine kaptırmıştı.

Teknik direktörlüğünü Jozsef Garami'nin yaptığı MTK Budapeşte'nin en golcü ismi olarak geçtiğimiz sezon 17 gol kaydeden Urbam Gabor dikkat çekerken, Kanta Jozsef ise 12 golle takımının en golcü ikinci ismi. Takım kaptanlığını ise tecrübeli file bekçisi 37 yaşındaki Zoltan Vegh yapıyor.

MTK Budapeşte, geçtiğimiz sezon ligde oynadığı 30 maçta 20 galibiyet elde ederken, 6 karşılaşmadan beraberlikle ayrılmış, 4 karşılaşmada ise rakiplerine boyun eğmişti. MTK, rakip kalelere 67 gol gönderirken, kalesinde ise 23 gol görmüştü.

Fenerbahçe'yle en son 1999 yılında UEFA Kupası 1. turunda eşleşen MTK'nın Sarı-lacivertli taraftarlarda kötü bir anısı var. Zira, 1999'da oynanan ilk maçta Fenerbahçe, rakibiyle deplasmanda golsüz beraber kalmış ancak Kadıköy'de oynanan rövanş maçında ise rakibine 2-0 yenilerek kupaya veda etmişti.

Bu karşılaşmada Fenerbahçe'nin Boliç ve Sergen'le 3 şutu direkten dönmüş ancak Sarı-lacivertliler rakiplerine elenmekten kurtulamamışlardı. Bu maçın ardından ise Fenerbahçe camiasında büyük çalkantılar olmuş, Sarı-lacivertli yönetim teknik direktör Rıdvan Dilmen'le yollarını ayırmak zorunda kalmıştı. Fenerbahçe 1963 yılında da MTK Budapeşte'ye Kupa Galipleri Kupası'nda elenmişti.


Budapeşte'yle kupanın çeyrek finalinde karşılaşan Fenerbahçe ilk maçta rakibine deplasmanda 2-0 mağlup olmuş ancak rövanş karşılaşmasında alınan 3-1'lik galibiyetin ardından 3. bir karşılaşma oynanmış ve Roma'da oynanan maçı Budapeşte 1-0 kazanarak tur atlamıştı.



MTK BUDAPEŞTE, LİGİNDE 23 KEZ ŞAMPİYON OLDU

Fenerbahçe'nin Avrupa Şampiyonlar Ligi'ndeki rakibi MTK Budapeşte, Macar Ligi'nde toplam 23 kez şampiyonluğa ulaştı.

Budapeşte'de 1888 yılında kurulan MTK Budapeşte, maçlarını 12 bin 700 kişi kapasiteli Hidegkuti Nandor Stadı'nda oynuyor.


Geçen sezon Macar Ligi'ni 66 puanla Debrecen'in 2 puan önünde şampiyon olarak tamamlayan mavi-beyazlılar, ligdeki 23 şampiyonluğunun yanı sıra 12 kez Macaristan Kupası'nı, 1 kez de Macaristan Süper Kupası'nı müzesine götürmeyi başardı.



Avrupa kupalarında bugüne dek 73 maç yapan Macar takımı, 30 galibiyet, 13 beraberlik, 30 da mağlubiyet aldı. MTK Budapeşte, Avrupa kupalarında 106 gol atıp, kalesinde 101 gol gördü.

16 yıl önce