|

FİFA seçimi siyasi krize dönüştü

Rusya, 2018 ve 2022 Dünya Kupası ev sahipliği kapsamında ‘kara para aklandığı’ gerekçesiyle FIFA’nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alınması operasyonunu “ABD’nin kendi yargısını başka ülkelerde yaymaya çalışması” olarak görüyor. ABD ve İngiltere gibi ülkeler ise FIFA’nın baştan aşağı yolsuzluğa bulaştığı görüşünde. İngiltere’nin bir başka hesabı da 2018’in ev sahipliğini almak.

Yeni Şafak
04:00 - 29/05/2015 Cuma
Güncelleme: 03:20 - 29/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

Futbol dünyasını sarsan FIFA'daki rüşvet skandalı AB, ABD ve Rusya arasında siyasi depreme yol açtı. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) bugün 65. kongresinde, başkanlığı 17 yıldır yürüten 79 yaşındaki Sepp Blatter 5. kez seçilmek, rakibi FIFA Başkan Yardımcısı ve Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin ise FIFA'nın ilk müslüman başkanı olmak için mücadele edecek. İsviçre'nin Zürih kentinde bugün TSİ 10.30'da düzenlenecek 65. FIFA Kongresi'nde başkanlık seçimi, aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu üst düzey yöneticilerinin gözaltına alınarak, 2018 ve 2022 Dünya Kupası ev sahipliği kapsamında "kara para aklandığı" gerekçesiyle açılan soruşturmanın gölgesinde yapılacak. Rusya lideri Vlademir Putin, yolsuzluk soruşturmasını "Bu, ABD'nin diğer devletler üzerindeki yetki alanını genişletmek için yaptığı bir başka küstah girişim. Operasyonun hedefi Rusya'nın desteklediği Blatter'in yeniden başkan seçilmesini engellemek" diyerek sert biçimde eleştirdi.



ABD VE İNGİLTERE EL-HÜSEYİN'Cİ


Rusya ve Rusya Futbol Federasyonu, 65. FIFA Kongresi'nde Blatter'i destekleyeceğini açıklarken, Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) da Blatter'den yana olduklarını ifade etti. Siyasi krize dönüşen seçimde ABD, İngiltere, İrlanda, Hollanda, Portekiz gibi federasyonlar Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin'i destekleyeceklerini açıkladı. İngiltere Başbakanı David Cameron, Sepp Blatter'e yönelik istifa çağrılarına destek verdi, FIFA'nın reforme edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brasseur de Blatter'e karşı tutum sergiledi. ABD savcısı Loretta Lynch ise Dünya Kupası'nın oynanacağı ülkelerin belirlenmesinde dolandırıcılık yapıldığını ifade ederek, "Bu olayda kara para aklama, gizli hesaplar, milyonlarca Dolar rüşvet var. Gözaltına alınan bu kişilerin Amerika'ya iadesi için gerekli işlemler başlatıldı" ifadelerini kullandı.



BLATTER GERİ ADIM ATMIYOR


Zürih'te düzenlenen 65. FIFA Kongresi'nin dünkü açılış töreninde konuşan FIFA Başkanı Sepp Blatter ise bu olayda kendisinin sorumlu olmadığını belirterek, "İnsanlar yanlış yapmak istiyorsa, saklamaya da çalışacaklardır. Eminim daha kötü haberler duyacağız" diye ilginç bir açıklama yaptı. Törene, TFF Başkanı Yıldırım Demirören de katıldı.



İlk müslüman başkan olacak


Ürdün Futbol Federasyonu Başkanlığı yapan, Asya Futbol Federasyonu Asbaşkanlığı ve 13 üyesi bulunan Batı Asya Futbol Konfederasyonu başkanlığı görevlerini yürüten 39 yaşındaki Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin, FIFA tarihinin 9. başkanı; ayrıca "İlk müslüman ve Avrupa veya Amerika kıtası dışından seçilen ilk FIFA Başkanı" olmaya çalışacak. FIFA'nın Blatter döneminde birçok skandala karıştığını savunan el-Hüseyin, kurumun gizlilik politikasını eleştirirken, seçilmesi halinde 10 yıllık bir reform programıyla kurumun iç yapısını değiştireceğini ifade ediyor. Prens Ali, 2018 FIFA Dünya Kupası'ndan itibaren turnuvaya katılan takım sayısını 32'den 36'ya çıkarmayı ve üye federasyonlara her yıl için en az 1 milyon Dolar vermeyi vadediyor. 39 yaşındaki prensin şansını artıran en önemli faktör UEFA Başkanı Michel Platini'nin destiğini arkasına alması.



105 federasyonun oyu gerekiyor


Son 50 yılda (1974, 1998, 2002'den sonra) 4. kez birden fazla adayın katılacağı FIFA başkanlık seçimi, iki turdan oluşuyor. İlk turda oyların 3'te 2'sini alan aday çıkmazsa ikinci tura geçiliyor. Adayların, ikinci turda başkan seçilebilmesi için 209 üye federasyonun yarısından fazlası olan en az 105 oy alması yetiyor. Seçimler, gizli oy sistemiyle yapılıyor.



Mikroplu Blatter!


FIFA başkanlık seçiminde Ürdün prensini desteleyecek İngiltere Federasyonu gibi İngiliz basını da yolsuzluk soruşturması sonrası Sepp Blatter'e yüklendi. The Guardian gazetesi, “Yolsuzluğun pis kokusu”, “Mikroplu Blatter” başlıklarını atarken The Times, “Blatter futbolu batırdı”, Daily Mirror “Blatter futboldan kopmalı” ifadelerini kullandı. İsviçre basını da FIFA yöneticilerine yönelik yapılan "yolsuzluk ve rüşvet" operasyonu nedeniyle FIFA Başkanı Sepp Blatter'in derhal istifa etmesi gerektiğini yazdı.



Platini: Blatter istifa etmeli


UEFA Başkanı Michel Platini, futbol ailesinin artık Sepp Blatter'e güvenini kaybettiğini ve istifa etmesi gerektiğini söyledi. Güçlü bir FIFA'ya ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Platini, UEFA üyelerinin büyük çoğunluğunun seçimde Ürdün Prensi Ali'yi destekleyeceklerini söyledi. Platini, Blatter'e oy vermeyi planlayan UEFA üyelerini kararlarını değiştirmeye çalışacağının da altını çizdi.



İsrail-Filistin sorunu görüşülecek


Kongrede, İsrail ve Filistin arasında yaşanan sorun, futbolcuların ekonomik haklarının 3. şahıslar tarafından sahiplenilmesine imkan tanıyan menajerlik sistemi, ırkçılık gibi konular masaya yatırılacak. Bu arada dün törenin yapıldığı salonun dışında ellerinde Filistin bayrakları bulunan yaklaşık 100 kişi, FIFA'nın İsrail'e yaptırımda bulunmasını istedi.


#fifa
#fifa seçimi
#Uluslararası Futbol Federasyonları Birliğ
#Ali bin el-Hüseyin
9 yıl önce