|

Forumla 1'in Türkiye macerası

Türkiye, dünyanın en popüler otomobil sporları yarışması olan Formula 1'e yeniden kavuşuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarışların 2018'de İstanbul'da yapılması için F1'in yeni CEO'su Chase Carey'i makamında kabul etti. 130 ülkede canlı olarak yayınlanan Formula 1'le ilgili bilinmesi gerekenleri, yarışların 7 yıllık İstanbul macerasını ve organizasyonun ülke ekonomisine yansımasının nasıl olacağını sizler için derledik.

Yeni Şafak
12:50 - 13/04/2017 Thursday
Güncelleme: 13:03 - 13/04/2017 Thursday
Türkiye'deki F1 yarışlarının himayesini alan Cumhurbaşkanlığı, yarışların 2018'de İstanbul'da yapılması için çalışma yürütüyor.
Türkiye'deki F1 yarışlarının himayesini alan Cumhurbaşkanlığı, yarışların 2018'de İstanbul'da yapılması için çalışma yürütüyor.

2018 takviminde Türkiye'ye geri dönmesi beklenen Formula 1'le ilgili bilinmesi gerekenler;

Formula 1 yarışları nedir?


F1 Dünya Şampiyonası, dünyanın en popüler otomobil sporları yarışması olmasının yanı sıra, dört senede bir düzenlenen olimpiyatlardan ve futboldaki Dünya Kupası’ndan sonra, en çok izlenen spor organizasyonu olma özelliği taşıyor.Tek kişilik ve açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzeyini oluşturan F1'de, yıl sonunda toplanan puanlara göre Pilotlar ve Takımlar Şampiyonluğu ödülleri veriliyor.


İstanbul F1'e 2005'te 'merhaba' dedi


2005-2011 yılları arasında İstanbul'da düzenlenen Formula 1 yarışları, Kurtköy'de toplam 2 milyon 215 bin metrekarelik bir alana yapılan, 5 bin 338 metre uzunluğundaki ve 150 bin seyirci kapasiteli İstanbul Park'ta gerçekleştirilmişti. İlk İstanbul Park Grand Prix'si 21 Ağustos 2005 tarihinde yapılmış ve McLaren Mercedes'in Fin pilotu Kimi Raikkonen bu yarışı kazanmıştı. İkinciliği Renault'un dünya şampiyonu İspanyol pilotu Fernando Alonso kazanırken, üçüncülüğü de yine McLaren takımından Kolombiyalı Juan Pablo Montoya elde etmişti. İstanbul Park, 2012 Grand Prix takviminden çıkarılmıştı.




İstanbul neden takvim dışı kaldı?


Formula 1 İstanbu Grand Prix'si, gerçekleştirilen 7 yarışın ardından takvim dışında kalmıştı. Organizasyona 13,5 milyon dolar yarış bedeli ödenirken, Forumla 1'in eski sahibi Bernie Ecclestone'un 2012 yılından itibaren bu ücreti 26 milyon dolara çıkartmak istemesi, bu önemli motor sporları etkinliğinin Türkiye'ye veda etmesine neden olmuştu.


Formula 1 Türkiye'ye geri dönüyor


2011 yılında ülkemize veda eden Formula 1'in İstanbul'a tekrar dönmesi için önemli adımlar atılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Formula 1'in yeni CEO'su Chase Carey'i makamında kabul etti. Türkiye'deki F1 yarışlarının himayesini alan Cumhurbaşkanlığı'nın yarışların 2018'de İstanbul'da yapılması için çalışma yürüttüğü belirtildi.


F1'in ekonomik yansımaları nasıl olacak?


Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Serkan Yazıcı:
 Organizasyonun İstanbul'a alınması halinde Türkiye'ye turizm ve ekonomide önemli katkılar sağlayacak.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık: 
F1’in yeniden Türkiye’ye gelmesinin turizm sektörü başta olmak üzere Türkiye’nin tanıtımında önemli rol oynayacak.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy:
Sadece Formula 1’i takip eden meraklıları değil, dünya çapında çok büyük bir kitlesi var. Tur operatörleri, oteller başta olmak üzere büyük katkısını zaten görürüz ama başlı başına Türkiye tanıtımında çok büyük bir adım atılmış olur. Kısacası tüm etkinlik boyunca Türkiye konuşulur. Parayla yapamayacağımız reklamı yaparız.

#Formula 1
7 years ago
default-profile-img