|

Futbolcu Sala'nın cesedi bulundu: Transfer parası ödenecek mi?

Futbol dünyasının son dönemlerdeki en büyük trajedilerinden biri Arjantinli futbolcu Emiliano Sala'nın transfer olduğu kulübe gitmek üzere çıktığı yolculukta hayatını kaybetmesi oldu. 15 milyon Pound gibi yüksek bir maliyetle kulüp değişen oyucunun uçağının düşmesi "Peki transfer parası ne olacak? Ödenmeli mi yoksa ödenmemeli mi?" sorusunu da beraberinde getirdi. Spor hukuku konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden biri olan CAS Hakemi Avukat Emin Özkurt hem merak edilen bu soruya yanıt verdi, hem de olayın sigorta şirketi, havayolu firması ve Sala'nın ailesini ilgilendiren taraflarına açıklık getirdi.

Sertaç Aksan
12:30 - 8/02/2019 Friday
Güncelleme: 15:07 - 8/02/2019 Friday
Yeni Şafak
Nantes'ten Cardiff City'e transfer olan Sala'nın ölümü 15 milyon Pound'luk ödemenin ne olacağı sorusunu da beraberinde getirdi.
Nantes'ten Cardiff City'e transfer olan Sala'nın ölümü 15 milyon Pound'luk ödemenin ne olacağı sorusunu da beraberinde getirdi.

Premier Lig ekibi Cardiff City, Nantes'dan Arjantinli futbolcu Emiliano Sala'yı transfer ettiğini duyurduğunda sadece Ada basını ve Fransa basını değil dünya spor medyası bu olaya oldukça geniş yer vermiş, Sala'nın istatistikleri haberleri süslemişti.

Yeni takımına katılmak üzere Fransa'nın Nantes kentinden Galler'in başkenti Cardiff'e 22 Ocak'ta yola çıkan Sala'nın bindiği uçak denize düşmüş ve 7 Şubat'ta ünlü futbolcunun cesedine ulaşıldığı açıklanmıştı.

Dünya bu trajediyi izlerken Nantes, henüz Sala'nın cesedi ortada dahi yokken Cardiff'ten 15 milyon Pound'luk transfer parasının ilk taksiti olan 5.2 milyon Poundu istemiş ve o andan itibaren olay hukuki boyutuyla konuşulmaya başlanmıştı.

Spor hukuku konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden biri olan CAS Hakemi Avukat Emin Özkurt, istenen transfer ücretinin hukuki boyutunu, bu süreçte kulüplerin attığı doğru ve yanlış adımları, olayda sigorta ve havayolu şirketinin ne kadar sorumluluğu olduğu ile Sala'nın ailesinin tazminat talep etme hakkı olup olmadığı gibi konuları yenisafak.com için değerlendirdi.

Yaşanan trajedinin ciddi bir maliyeti var

Avukat Özkurt, Sala'nın ölmesinin her şeyden önce insanlık açısından büyük bir trajedi olduğunu belirterek, yaşanan bu trajedinin ciddi maliyetleri de beraberinde getireceğini söyledi.

  • 18 Ocak 2019'da Sala'nın Cardiff City tarafından sağlık kontrolünden geçirildiğini, yine aynı tarihte sözleşme imzalandığını hatırlatan Özkurt, "Aynı tarihte iki kulüp yetkilileri online bir sistem olan 'Transfer Eşleştirme Sistemi' üzerinden de Sala'nın Nantes'tan Cardiff'e geçtiğini onaylıyor. Bu onay, 18 Ocak itibariyle Sala'nın Cardiff'in futbolcusu olduğunu net bir şekilde kayda geçirmiş oluyor" dedi.

Kazanın 21 Ocak'ta meydana geldiğini ve bu tarih itibariyle Sala'nın Cardiff'in sözleşmeli bir oyuncusu oluğuna dikkati çeken Özkurt, şöyle devam etti:

"Nantes bu sözleşmeye dayanarak 'alacaklıyız' diyor ve 18 Ocak'taki işlemlerin ardından 7. gün, henüz Sala'nın cesedi bulunmadan, Cardiff'ten 5,2 milyon Pound'luk ilk taksidi istiyor. Bu adım ahlaki ve etik açısından elbette sorgulanabilir ancak hukuki açıdan çok tartışılacak bir durum söz konusu değildir çünkü Nantes kulübü Cardiff’e karşı sözleşmeden doğan hakkını talep ediyor.

Cardiff'in yaptırdığı sigorta son derece önemli

İşin Cardiff boyutunu ele alırsak, öncelikle şunu net bir şekilde ifade edelim Cardiff'in zararı olukça yüksek. Sadece Sala'nın transfer ücreti değil, sponsorluk, tanıtım yatırımı ve benzer süreçler nedeniyle bu olaydan yaklaşık 30 milyon Pound’a yakın zarara girmeleri söz konusu.

Havayolu firması ve Sala'nın ailesinin durumu da ayrı ayrı ele alınmalı

Sala'nın ölüm yolculuğundaki havayolu firmasının da bir şekilde bu işin içinde olacağını ve tazminat noktasında isminin geçebileceğini anlatan Özkurt, Sala'nın ailesine ilişkinse şunları söyledi:

"Sala'nın uçağının düşmesi kendi kişisel bir işi sırasında yaşanan bir olay değil. Yeni takımına katılmak üzere yola çıkıyor. Bu bir iş kazası olarak nitelenir ve Sala'nın ailesi Cardiff'ten maddi ve manevi tazminat talep edebilir."


Bu olay içinde pek çok dersi barındırıyor

Özkurt yaşanan olayın futbol dünyası açısından pek çok dersi içinde barındırdığına değinerek, "Özellikle ulaşımın futbolcunun kendi inisiyatifine bırakılmayıp, kulüp organizasyonu çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiği bir kez daha öne çıktı. Sporcuların sigorta konusunun ne kadar hayati önem taşıdığı net bir şekilde görüldü. Kulüpler hem sportif açıdan hem de hukuki açıdan kendilerine düşen dersleri böyle trajik bir olayla dahi olsa net bir şekilde görmüş oldu" ifadesini kullandı.


#Cardiff City
#Nantes
#Emiliano Sala
5 years ago