|

Futbolun en kolay gibi gözüken en zor hadisesi: Penaltılar

Futbolun turnuvalardaki en heyecanlı belirleyicisi penaltılar. 2018 Dünya Kupası'nda olduğu gibi. 2008'deki Avrupa Şampiyonası'nda Türkiye karşısında penaltılarla yıkılan Hırvatistan tam 10 sene sonra gereken dersleri aldı ve Dünya Kupası'nda finale yükseldi. Son 16 turunda Danimarka'yı, çeyrek finalde de Rusya'yı penaltılarla saf dışı bırakan Hırvatlar, penaltılarda yaşadıkları tecrübelerle belki de bugünleri yaşamayı hak etti. Peki bu kadar önemli olan penaltıların istatistikleri bize neyi anlatıyor? Penaltılar nasıl atılmalı ve kaçırma yüzdesi nasıl en aza indirgenebilir? OPTA ve The Economist'in verileri bizlere penaltılarla ilgili olarak ilginç doneler veriyor.

Yeni Şafak
16:22 - 13/07/2018 Cuma
Güncelleme: 17:43 - 13/07/2018 Cuma
Yeni Şafak
2018 Dünya Kupası'nda penaltılar turnuvanın gidişatını değiştirdi. Hırvatistan, Danimarka ve Rusya'yı saf dışı bırakarak yarı finale yükseldi.
2018 Dünya Kupası'nda penaltılar turnuvanın gidişatını değiştirdi. Hırvatistan, Danimarka ve Rusya'yı saf dışı bırakarak yarı finale yükseldi.

Hırvatistan'ın kaptanı Luka Modric, Dünya Kupası son 16 turunda Danimarka'yı yendikleri maçtan sonra "Türkiye maçının psikolojisini yıktık" ifadesini kullanmıştı. Modric'in bu söylediği o kadar önemliydi ki ardından gelen Rusya çeyrek finali de yine penaltılarla kazanıldı.

2008'de Türkiye karşısında yaşadıkları yıkımdan ders alan Hırvatlar tam 10 sene sonra Dünyanın en önemli organizasyonuna penaltılarla destansı bir yürüyüş gerçekleştirdi. Peki taraftarların nefeslerini kesen, dünyaca ünlü yıldızların bile atarken zorlandığı penaltı atışları nasıl yapılmalı? Ya da tutulan istatistikler bize neyi anlatıyor? OPTA ve The Economist'in ortak çalışması penaltı atışları ile ilgili önemli bilgileri gün yüzüne çıkardı.

Opta ve The Economist'in ortaklaşa verileri sonucu oluşturduğu penaltı istatistikleri görseli ise durumu açık bir şekilde ortaya koyuyor.

  • Mavi renk, penaltıların gol olduğunu belirtiyor. Sarı renk kalecilerin kurtardığı penaltılar. Kırmızı renkler ise kalecinin kurtarmadığı ancak kaçırılan penaltılar.
Veriler bize neyi anlatıyor?
  • Penaltı yukarıya vurulmalı.
  • Kalecilerin yerden atılan penaltıları kurtarma oranı yüksek.
  • Kalenin ortasına ve yukarısına atılan penaltılarda kalecilerin kurtarışı bulunmuyor. (1976-2016)

En iyi penaltı vuruşu hangi noktaya yapılır?

Yeni Şafak Spor (@yenisafakspor)'in paylaştığı bir gönderi ()


#Dünya Kupası
#Hırvatistan
6 yıl önce