|

Gerçek Beşiktaş’ı gösterin

Beşiktaş’ın kötü başladığı Sarpsborg maçının devre arasında soyunma odasında sert bir konuşma yapan teknik direktör Şenol Güneş, “Bu skor size yakışmıyor. Bu mağlubiyetin bahanesi olmaz” diyerek galibiyet için ilk ateşi yaktı.

Süleyman Hatırasu
04:00 - 1/12/2018 Cumartesi
Güncelleme: 05:06 - 1/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Beşiktaş'ta galibiyet sevinci yaşanmaya devam ediyor.
Beşiktaş'ta galibiyet sevinci yaşanmaya devam ediyor.

Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi I Grubu 5. maçında Sarpsborg karşısındaki geri dönüşünün yankıları sürüyor. Önceki gece Norveç’te oynanan mücadelenin ilk yarısında kötü bir oyunla 2-0 geride kapatan siyah-beyazlılar, İkinci yarıda bambaşka bir görüntü sergiledi. Avrupa’nın 2 numaralı kupasında Norveç temsilcisi Sarpsborg’a konuk olan siyah-beyazlılar, ilk dakikada Rashad Muhammed, 6. dakikada ise Tobias Heintz’ın golleriyle 2-0 geri düştü. Beşiktaş, kazanamaması durumunda gruptan çıkma iddiasını yitireceği maçın ilk yarısını bu skorla geride kapattı. Soğuk hava ve suni çim sahanın futbolcuları zorladığı mücadelenin ikinci yarısında rakibine oranla iyi oynayan siyah-beyazlılar, Jeremain Lens’in 62 ve 90, Vagner Love’ın ise 66. dakikadaki golleriyle geri döndü.

İLK YARININ BAHANESİ OLMAZ

Kartal’ın bu geri dönüşünde devre arasında teknik direktör Şenol Güneş’in konuşmasının etkili olduğu öğrenildi. Maçın başında 2 gol yiyen öğrencilerine soyunma odasında sert bir konuşma yapan deneyimli çalıştırıcının, “Bu oyunu ve skoru kimseye anlatamazsınız. Siz bu takımdan çok daha güçlüsünüz. Bu kadar boşluk vermek size yakışmıyor. Bu mağlubiyetin hiçbir bahanesi olmaz. İkinci yarı sahaya çıkın ve Beşiktaş’a yakışan şekilde oynayın. Gerçek Beşiktaş’ın kimliğini sahaya yansıtın” dediği öğrenildi. Eline taktik kağıdını alarak oyuncularla tek tek konuşan Şenol Güneş, ikinci yarıda neler yapılması gerektiğini öğrencilerine anlattı. Vagner Love ile de özel görüşen Şenol Güneş, “Maçın ikinci yarısında sana çok ihtiyacımız olacak” dedi.

UEFA’DAN ÖVGÜ

Maçın ikinci yarısına da aynı kadroyla başlayan Beşiktaş’ta, teknik direktör Şenol Güneş, ilk değişikliğini 58. dakikada yaptı. Larin’i oyundan alarak Vagner Love’u sahaya süren deneyimli çalıştırıcı, maçın dönmesini sağladı. Özellikle Jeremain Lens’in etkili oyunundan son derece menun kalan teknik direktör Şenol Güneş, Hollandalı oyuncuyu maçın sonunda özellikle tebrik etti. Öte yandan UEFA’nın Avrupa Ligi resmi sosyal medya hesabı, Beşiktaş’ın geri dönüşünü övdü. Siyah-beyazlı ekibin 2-0 geriden gelip 3-2 kazandığı maçın gollerini veren UEFA, paylaşımına “Ne geri dönüş ama” ifadesini kullandı. UEFA, kartal emojisini eklediği paylaşımında Beşiktaş’ı alkışladı.

  • Haftanın oyuncusu Lens
  • UEFA’nın belirlediği Avrupa Ligi grup aşamasında 5. haftanın en iyi futbolcusu unvanını, Norveç ekibi Sarpsborg’a karşı 2 gol ve 1 gol pasıyla oynayarak galibiyette başrolü oynayan Beşiktaşlı Jeremain Lens elde etti. UEFA Avrupa Ligi’nde 5. haftanın en iyi 11’inde Beşiktaşlı Jeremain Lens ve Milan’da forma giyen milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu da yer aldı. Hollandalı futbolcu, rakipleri Milan’da forma giyen milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu, Chelseali Oliver Giroud ve Sporting Lizbonlu Bruno Fernandes’den daha fazla oy alarak UEFA Avrupa Ligi’nde Haftanın Futbolcusu unvana layık görüldü.
Karius endişesi

Süper Lig’in 14. haftasında yarın Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanacak derbide gözler kaleci Karius’ta olacak. Alman kaleci, kötü performansıyla hem teknik heyeti hem de taraftarları endişelendiriyor. 25 yaşındaki kaleci, derbide oynaması durumunda ilk kez Galatasaray’a karşı forma giyecek. Karius, bu sezon 13 resmi karşılaşmada Beşiktaş’ın kalesini korudu. Alman file bekçisi, Süper Lig’de 9, UEFA Avrupa Ligi’nde ise 4 müsabakada süre aldı. Süper Lig’deki 9 mücadelede 4 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 mağlubiyet yaşayan Karius, 1 maçta kalesini gole kapatırken, 8 karşılaşmada toplam 10 gol yedi. Karius, Avrupa Ligi’nde ise 4 maçın hiçbirinde kalesini gole kapatamadı.


Umut son haftaya taşındı

UEFA Avrupa Ligi I Grubu’nda yer alan Beşiktaş, Sarpsborg galibiyetiyle gruptan çıkma umudunu son maça taşadı. Norveç deplasmanında ilk yarıyı 2-0 geride kapatan ve ikinci devre attığı gollerle maçı 3-2 kazanan siyah-beyazlılar, puanını 7’ye çıkararak, 8 puanlı Genk’in ardından 2. sıraya yerleşti. Beşiktaş, gruptaki son maçında Malmö’yü yenmesi halinde diğer maçın sonucuna bakmadan bir üst tura çıkacak

Dramatik bir yenilgi

Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi I Grubu 5. haftasında Norveç ekibi Sarpsborg’u deplasmanda 2-0 geriden gelerek 3-2 mağlup etmesi, ülke basınında geniş yankı buldu. Norveç devlet televizyonu NRK, ‘’Rüya gibi başlangıç kabusla sonuçlandı’’ başlığı ile duyurduğu haberinde, ‘’Sarpsborg, Türkiye’den gelen konuğunu şok etti, daha sonra Beşiktaş oyunun kontrolünü eline alarak önemli bir geri dönüşe imza attı’’ ifadelerine yer verdi. Ülkenin önemli gazetelerinden Verdens Gang’ın ‘’Gerçekten ekşi’’ başlığını kullandığı haberinde, Sarpsborg Stadı’nda yağmurla birlikte “sihirli” beş dakikada Beşiktaş’ın şok olduğu ifade edilirken, maçın geri kalan dakikalarında Sarpsborg takımının Beşiktaş baskısı karşısında dramatik bir yenilgi ile grupta işini zora soktuğu kaydedildi. “Sarpsborg doğru çıktığı yolda kayboldu’’ başlığını atan Aftenposten gazetesinin haberinde ise Sarpsborg Stadı’nda Norveçliler için unutulmaz bir akşam gibi görünen maçın kabusa döndüğü vurgulandı. Haberde Beşiktaş’ın, Sarpsborg takımının hızını kestiği ve şok bir sonuçla geri dönmesini bildiği belirtildi.

Pepe ve Babel derbide yok

Beşiktaş’ta sakatlıkları devam eden Pepe ve Ryan Babel, derbide görev yapamayacak. Tedavileri tamamlanan Quaresma, Medel ve Gökhan Gönül ise karşılaşmada forma giyebilecek. Teknik direktör Şenol Güneş’in Pepe’nin yokluğunda stoper ikilisini Gary Medel ve Domagoj Vida’dan oluşturması bekleniyor. Orta sahada Atiba, Dorukhan ve Ljajic, 11’e en yakın isimler olarak öne çıkıyor. Hücum hattının kanatlarında Quaresma ve Lens’e şans vermesi beklenen Güneş’in, forvet hattında ise henüz kararını vermediği öğrenildi.

Derbinin anahtarı ilk gol

Süper Lig’de Beşiktaş ile Galatasaray arasında yarın yapılacak yılın son derbisi için geri sayım sürerken, iki takım arasında son dönemde oynanan maçlarda ilk golü atan ekip, sadece bir kez yenildi. Süper Lig’de 2013-2014 sezonunun ilk yarısında olaylar sebebiyle yarıda kalan ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 3-0 hükmen Galatasaray lehine tescil edilen derbinin değerlendirmeye alınmadığı, iki takım arasında ligde yapılan ve en az bir golün atıldığı son 24 maçın 19’unda ilk golü atan takım galip geldi, 4’ü berabere sonuçlandı. Bu süre içinde sadece bir maçta ilk golü atan takım mağlup oldu. 2015-2016 sezonunun ilk yarısında Galatasaray deplasmanda oynanan müsabakada Wesley Sneijder’in golüyle 1-0 öne geçerken, Beşiktaş daha sonra Mario Gomez ve Gökhan Töre’nin kaydettiği gollerle sahadan 2-1 galip ayrıldı.

15 KEZ GALATASARAY, 9 KEZ BEŞİKTAŞ

Beşiktaş ile Galatasaray arasındaki son 24 karşılaşmada 15 kez sarı-kırmızılılar, 9 kez de siyah-beyazlılar öne geçti. Sarı-kırmızılı takım öne geçtiği bu 15 maçtan 11’ini kazandı, 3’ünde berabere kaldı, birinde yenildi. Beşiktaş ise 1-0’ı yakaladığı 9 maçtan 8’ini kazandı, 1’inde eşitliği bozamadı. İki takım arasındaki en az bir golün atıldığı son 24 lig maçında (tamamlanamayan derbi hariç) taraflar 2 kez ilk golleri kendi futbolcularından yedi. BJK İnönü Stadı’nda 24 Mayıs 2009’da Beşiktaş’ın 2-1 kazandığı maçta Galatasaraylı Mehmet Topal, aynı statta 26 Ağustos 2012’de oynanan ve 3-3 biten derbide ise yine Galatasaray’dan Melo ilk golleri kendi kalelerine attı.

  • En golcüler Eren ve Babel
  • Bu sezon Süper Lig’de Galatasaray adına Henry Onyekuru ve Eren Derdiyok, Beşiktaş’ta da Ryan Babel 4 gol atarak takımların en etkili isimleri oldu. Süper Lig’de 13 hafta geride kalırken, Beşiktaş rakip fileleri 24 kez havalandırdı ve bu alanda Kasımpaşa’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Galatasaray ise 23 kez gol sevinci yaşadı ve gol sıralamasında üçüncülükte buluyor. Sarı-kırmızılılar, bu süreçte kalesinde 15 gol görürken, siyah-beyazlılar ise 17 gol yedi.
TAKIMLARDAKİ GOLCÜLER

İki takımın gol yollarındaki en tekili isimlerine baktığımız zaman Galatasaray’da Henry Onyekuru ve Eren Derdiyok, Beşiktaş’ta ise Ryan Babel ön plana çıkıyor. Aslan’da Onyekuru ve Eren 4’er, Garry Rodrigues, Ryan Donk, Serdar Aziz, Emre Akbaba 2’şer, Sinan Gümüş, Fernando, Ömer Bayram, Martin Linnes ve Maicon 1’er kez fileleri havalandırdı. Sarı-kırmızılıların ayrıca 2 golü de rakiplerin kendi kalesine atmasıyla oldu. Kartal’da ise Ryan Babel 4, Vagner Love, Pepe, Mustafa Pektemek 3’er, Güven Yalçın, Ricardo Quaresma 2’şer, Adem Ljajic, Oğuzhan Özyakup, Gökhan Gönül ve Jeremain Lens 1’er kez gol sevinci yaşadı. Siyah-beyazlılarda 1 golü rakipleri kendi kalesine atarken, 2 golü de takımdan ayrılan Alvaro Negroda kaydetti.


Muslera-Selçuk maç kaçırmadı

Galatasaray’da takım kaptanları Selçuk İnan ile Fernando Muslera, 17 maç ile sarı-kırmızılılarda Beşiktaş’a karşı en fazla forma giyen futbolcular konumunda bulunuyor. Süper Lig’in 14. haftasında yarın Beşiktaş ile Vodafone Park’ta karşı karşıya gelecek Galatasaray’da iki isim bu derbiyi kaçırmıyor. Sarı-kırmızılıların iki kaptanı Selçuk İnan ile Fernando Muslera, takıma 2011-2012 sezonunda dahil olmuştu. İkili, bu süreçten sonra Beşiktaş ile oynadıkları derbilerin hepsinde forma giydi. Muslera ile Selçuk, oynadıkları 17 resmi müsabakada 9 kez galibiyet sevinci yaşarken, 4 kez de mağlubiyet gördü. 4 maçta ise berabere kaldı. Selçuk söz konusu karşılaşmalarda 2 kez rakip fileleri havalandırırken, Muslera da 17 maçta kalesinde 18 gol gördü.

Vodafone Park’ta 3. derbi

Beşiktaş, yarın Galatasaray ile Vodafone Park’ta üçüncü kez karşı karşıya gelecek. Daha önce oynanan iki maçta siyah-beyazlılar 1 galibiyet alırken, 1 maç da berabere sona erdi. Nisan 2016’da hizmete giren Beşiktaş’ın evi Vodafone Park, üçüncü kez Galatasaray’ı ağırlamaya hazırlanıyor. Süper Lig’in 14. haftasında yarın siyah-beyazlılar, evinde sarı-kırmızılılar ile mücadele edecek. Vodafone Park’ta 2016-2017 sezonunun 5. haftasında oynanan ilk derbi 2-2 sona ererken, 2017-2018 sezonunun 14. haftasındaki maçı ise Beşiktaş 3-0 kazandı.

#Beşiktaş
#Galatasaray
5 yıl önce