|

Günah keçisi

İngiltere'de daha önce Schmeichel, Wright, Ferguson, Harkness, Morte ve Collymore da 'ırkçılık suçlaması' ile karşılaştı ama hiçbiri ceza almadı

00:00 - 14/01/2007 Pazar
Güncelleme: 01:26 - 14/01/2007 Pazar
Yeni Şafak
Günah keçisi
Günah keçisi

Futbol sahalarında yaşanan ırkçılık aleyhtarı kampanyalara Emre Belözoğlu kurban olmak üzere. İspanya'da Barcelona forması giyen Samuel Eto'o, rakip teknik adam, futbolcular ve taraftarlar karşısında ırkçı saldırılara maruz rağmen, bu olaylar belgelerle ispatlanmasına karşın hiç kimse ceza almamış ve sadece para cezasıyla durum geçiştirilmişti. İngiltere'de de durum farklı değil. Premier Lig'de oynamış Peter Schmeichel, Ian Wright, Duncan Ferguson, Steve Harkness, Stan Collymore ve Luis Boa Morte de kendileri hakkında ırkçı söylemlerde bulundukları konusunda dava açılmış ancak delil yetersizliklerinden dolayı oyuncular ceza almamıştı.

EMRE SAVUNMA VERECEK

İngiltere Futbol Federasyonu bu kez tüm oyunculara örnek olması için Emre Belözoğlu'nu hedef seçti. Emre'nin durumuyla ilgili hiçbir delilin olmaması ve üstelik maçın hakeminin raporunda “Ben birşey duymadım” ifadesini yazmasına karşın, İngiliz Futbol Federasyonu Emre'yle ilgili bir soruşturma açtı. Emre'ye 29 Ocak 2007'ye kadar kendisini savunması için süre tanıyan federasyon, hiçbir belge olmamasına karşın Emre'ye ceza keserek diğer oyunculara da “Sakın böyle bir durumla karşımıza gelmeyin” mesajını gönderme peşinde. Tutarsız bir davranış sergileyen federasyon böylece otorite kurmak istiyor.

BİR AÇIKLAMA YAPACAK

Federasyon Emre konusunda izlediği yolla milli futbolcumuzu günah keçisi yapıp, diğer oyunculara da aba altında sopa gösterecek. “Irkçılık konusunda bir ceza gelirse, İngiltere'yi terk ederim” açıklaması yapan Emre'nin olası bir ceza karşısında Ada'dan ayrılması kesin gibi. Bu arada yazılı bir açıklama yapan Emre, “İngiltere Futbol Federasyonu tarafından kulübüme gönderilen ve olayların gelişiminin açıklanması ile ilgili olarak vermem istenen savunma 29 Ocak tarihine kadar yapılacaktır. Bu konu ile ilgili önümüzdeki günlerde daha geniş bir açıklamayı yazılı olarak kamuoyuna yapacağım” dedi. Emre'nin moralinin bozuk olduğu öğrenildi.


Emre iddiaları reddetti

İngiltere'nin saygın gazetelerinden The Independent, Emre'nin yaptığı yazılı savunmasına yer verip, milli futbolcumuzun suçlamaları reddettiğini yazdı.

Ceza alırsa gidecek

The Daily Telegraph gazetesi manşetten verdiği haberde Newcastle Teknik Direktörü Roeder'in ceeza alması halinde Emre'yi istemeyeceğini yazdı.


'Emre geleceğini tehlikeye attı'

İngiltere basını, İngiltere Futbol Federasyonu'nun Emre Belözoğlu'nu sorgu altına almasıyla ilgili haberler yaptı. The Daily Telegraph gazetesi, “Irkçılık suçlaması Emre'nin geleceğini tehlikeye sokuyor” başlığını kullandı. Gazete, Emre'nin ceza alması halinde teknik direktör Glenn Roeder'in de gazabına uğrayacağını iddia etti. The Guardian gazetesi federasyonun attığı adımın ve ırkçılık suçlamasının resmi bir hal alması nedeniyle Emre'nin çok üzüldüğünü yazdı. The Independent da Emre'nin hakkındaki suçlamaları reddettiğine değindi.


17 yıl önce