|

Hazırcılık sona erdi: Kulüpler hayatta kalmaya çalışacak

Trabzonspor altyapı eski koordinatörü Sadi Tekelioğlu, koranavirüs nedeniyle kulüplerin gerçekle yüzyüze geldiğini belirterek, “Kulüpler artık başarı için değil, hayatta kalmak için mücadele edecekler” dedi.

Ali Kemal Yazıcı
04:00 - 27/04/2020 Pazartesi
Güncelleme: 11:59 - 27/04/2020 Pazartesi
Yeni Şafak
Sadi Tekelioğlu
Sadi Tekelioğlu

Trabzonspor altyapı eski koordinatörü, teknik direktör Sadi Tekelioğlu, koronavirüs salgını nedeniyle spor sektörünün ekonomik olarak olumsuz etkilendiğinin altını çizerek, süreçten sonra tüm kulüplerin başarı olmaktan çok yaşamak için mücadele edeceğini söyledi. Daha önceleri altyapı söylemlerinin olmasına rağmen kulüplerin bu söylemlerine uymadığına dikkat çeken Tekelioğlu, “Başarılı olmak için kolayı seçip hazır parayla, hazır futbolcuya yönelen kulüpler için artık o dönemler geride kaldı. Artık milyon Euro’larla transfer dönemleri tarih oldu. Bu modayı aynen sürdürmeye çalışacak olan kulüplerin yaşama şansı olmaz” dedi.


Yaşamak için mücadele

Trabzonspor’a ve Türk futboluna kazandırdığı futbolcularla bilinen Trabzonspor alt yapı eski koordinatörü ve Teknik Direktörü Sadi Tekelioğlu, Türk futbolunda son zamanlarda tartışılan konulara açıklık getirdi. Coronavirüs nedeniyle spor sektörünün de özellikle ekonomik olarak olumsuz etkilendiğinin altını çizen Tekelioğlu, süreçten sonra tüm kulüplerin başarılı olmaktan çok, yaşamak için mücadele edeceğini söyledi. Daha önceleri zaman zaman alt yapı söylemlerinin olmasına rağmen kulüplerin bu söylemlerine uymadığına dikkat çeken Tekelioğlu, “Başarılı olmak için kolayı seçip hazır parayla, hazır futbolcuya yönelen kulüpler için artık o dönemler geride kaldı. Artık milyon Eurolarla transfer dönemleri tarih oldu. Olmak zorunda da bu modayı aynen sürdürmeye çalışacak olan kulüplerin yaşama şansı olmaz” dedi.

Alt yapıda yeterlilik var
  • “Alt yapıdan öte yerli futbolculara dönüş yapılmak zorunda. Birçok kulübün ürün ve kombine dışında geliri yok. Şu anda o gelirde elde edilemiyor. Planlı olan kulüpler bu dönemden en az zararla çıkacaktır. Bunların başında da Trabzonspor geliyor fakat biliyorum ve inanıyorum ki özellikle Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş alt yapıları da profesyonel kadrolarda yer alacak futbolcular mevcut. Trabzonspor da görev yaparken bu takımların alt yapı kategorileriyle oynadığımız maçlarda bunları görüyordum. Artık belediyelerden destekli, bankalardan para kullanarak yaşamlarını idame etme ettirme dönemi sona ermiştir”
Bütünüyle değişiklik şart
  • “Kulüpler alt yapılarda kullanılması için Futbol Federasyonundan kendilerine verilen ekonomik desteği de profesyonel şubelerde kullanıyordu. Artık bu dönemler sona ermiştir. Türk futbolunda parça parça değil, bütünüyle bir değişime ihtiyaç vardır. Yayıncı kuruluştan ve Federasyondan gelecek paraların durumu da belli değildir. Kulüplerin kendi üretip, kendi satma konusunda değişimi hayata geçirme zorunluluğu vardır. Trabzonspor’dan örnek verme gerekirse son yıllarda ekonomik girdisinin en büyük dilimini üretip sattığı futbolculardan elde etmiştir. Sırada büyük paralarla seslendirilen futbolcular da tamamen kendi ürettiği futbolcular. Bu sürecin sonucunda alt yapısına bakıp, ülke genelinde taramasını ve araştırmasını iyi yapan kulüpler ayakta kalacaktır”

#Trabzonspor
#Sadi Tekelioğlu
#Altyapı
4 yıl önce