|

Karatede tarih yazdık

Avrupa Karate Şampiyonası’na 18 kişilik kadro ile katılan Karate Milli Takımı’nda tüm sporcular madalya kazandı. Avrupa Şampiyonasını 3 altın, 4 gümüş ve 4 bronz madalya ile tamamlayan ve toplamda 11 branşta madalya kazanan Milli Takım, en fazla madalya elde eden ülke olurken, genel klasmanda İspanya’nın ardından 2. sırada yer aldı.

Haber Merkezi
04:00 - 1/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 04:20 - 1/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
54. Avrupa Karate Şampiyonası’na katılan milli sporcular hatıra fotoğrafı çektirdi.
54. Avrupa Karate Şampiyonası’na katılan milli sporcular hatıra fotoğrafı çektirdi.

İspanya’nın Guadalajara kentinde düzenlenen 54. Avrupa Karate Şampiyonası’na 18 kişilik kadro ile katılan Karate Milli Takımı’nda tüm sporcular madalya kazandı. Şampiyonanın son günü erkek takımlarda iki final mücadelesi verilirken, kumitede altın, katada gümüş madalya elde edildi. Kumite Milli Takımı finalde Sırbistan ile karşılaştı. 5 maçlık seriyi 3-0 kazanan Kumite Milli Takımı şampiyon oldu. Sırp rakiplerine karşı tatamiye çıkan sporculardan Uğur Aktaş 2-0, Alparslan Yamanoğlu 4-0, Murat Öz de 5-2 kazanırken, 3. maçta mücadele eden Burak Uygur 0-0 berabere kaldı. İlk defa bir Avrupa Şampiyonası’nda finale yükselen Kata Milli Takımı, final maçında İspanya’nın 0.08 puan gerisinde (26.96-26.88) kalarak Avrupa ikincisi oldu. Ali Sofuoğlu, Emre Vefa Göktaş ve Kutluhan Duran’dan oluşan Kata Milli Takımı, bu sonuçla tarihindeki en iyi başarısına imza attı. Karate Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası’nı 3 altın, 4 gümüş ve 4 bronz madalya ile tamamladı.

Eltemur ailesinin üç
sporcusu da madalya aldı

Şampiyonaya milli sporcu Erman Eltemur, eşi Dilara Eltemur ve kız kardeşi Eda Eltemur katılırken, üçünün de madalya kazanması dikkati çekti. Organizasyonda Erman Eltemur, Erkek Kumite Milli Takımı ile altın, Eda Eltemur, Kadın Kumite Milli Takımı ile gümüş ve Dilara Eltemur da kata branşında bronz madalya aldı. Şampiyonada öne çıkan diğer bir isim ise 9 yıl aradan sonra milli formayı giyen 41 yaşındaki Yıldız Aras oldu. Aras, Kadın Kumite Milli Takımı ile gümüş madalya kazanarak, Avrupa şampiyonalarından madalya ile dönen en yaşlı sporcu oldu. Karate Milli Takımı, 54. Avrupa Şampiyonası’nı 3 altın, 4 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplam 11 madalya ile tamamladı. Şampiyonada en fazla madalyayı kazanan takım olan milliler, genel klasmanda ev sahibi İspanya’nın (5 altın, 1 bronz) ardından ikinci sırada yer buldu.

41 kere maşallah

  • Milli karateci Yıldız Aras, İspanya’nın Guadalajara kentinde düzenlenen 54. Avrupa Karate Şampiyonası’nda Kadın Kumite Milli Takımı kategorisinde gümüş madalya elde etti. Türkiye Karate Federasyonu yetkilileri tarafından, 2020 Tokyo Olimpiyatları’na “en yaşlı sporcu” olarak katılma hedefiyle 7 ay önce milli takıma çağırılan Aras, bir ilke de imza attı. Dünya Karate Federasyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre Aras, Avrupa karate şampiyonalarında madalya kazanan en yaşlı sporcu oldu. Milli formayı 9 yıl sonra tekrar giyen 41 yaşındaki Aras, kariyerinde takım kategorisinde 15 yıl, bireysel anlamda da 10 yıl sonra bir Avrupa Şampiyonası’nda madalya kazandı. Yıldız Aras, takım kategorisinde 2004 yılında Moskova’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda, bireysel olarak da 2009 yılında Zagreb’de gerçekleştirilen Avrupa Şampiyonası’nda altın madalyalar kazanmıştı.
  • HEDEF OLİMPİYATLAR
  • Kariyerinde 5 dünya şampiyonluğu (1998, 2000, 2002, 2004, 2006) ve 10 Avrupa şampiyonluğu (7 bireysel, 3 takım) bulunan Aras, İspanya’da aldığı gümüş madalyanın ardından, “10 yıl aradan sonra kürsüye çıkmak, bayrağımızı göndere çektirmek çok güzel bir duygu” dedi. “Benim milli takıma dönüş sebebim aslında 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda şansımı deneyebilmek” ifadelerini kullanan Aras, “6-7 aydır milli takımlayım. İnşallah performansımda yükseliş olur. Olimpiyatlara en yaşlı sporcu olarak katılma şansımı denemek istiyorum” şeklinde konuştu. Kumite Milli Takımı ile Avrupa ikinciliği elde eden tecrübeli sporcu, “Şu an sadece arkadaşlarıma layık olmaya çalışıyorum. Onlar zaten başarılı, şampiyon, madalya kazanan sporcular. 41 yaşında onların yanında oldum. Güzel bir duygu. Ancak benim amacım Avrupa veya dünya şampiyonaları değil” açıklamasında bulundu.
MADALYA ALAN SPORCULARIMIZ
Altın madalya:
Uğur Aktaş (Kumite 84 kilo), Merve Çoban (Kumite 61 kilo), Erkek Kumite Milli Takımı (Uğur Aktaş, Burak Uygur, Erman Eltemur, Alparslan Yamanoğlu, Murat Öz, Enes Bulut, Muratcan Deniz).
Gümüş madalya:
Kadın Kumite Milli Takımı (Yıldız Aras, Serap Özçelik Arapoğlu, Eda Eltemur, Merve Çoban), Tuba Yakan (Kumite 55 kilo), Ali Sofuoğlu (Kata), Erkek Kata Milli Takımı (Ali Sofuoğlu, Emre Vefa Göktaş, Kutluhan Duran).
Bronz madalya:
Meltem Hocaoğlu (Kumite 68 kilo), Serap Özçelik Arapoğlu (Kumite 50 kilo), Eray Şamdan (Kumite 60 kilo), Dilara Eltemur (Kata).
#​Avrupa Karate Şampiyonası
#Karate
5 yıl önce