|

Kıtalar çocuklar için birleşiyor

Vodafone 39. İstanbul Maratonu, "Çocuklarımızın geleceği için koşuyoruz" sloganıyla 5 kategoride bugün yapılıyor. 42 bin 195 kilometrelik maraton ile 15 ve 10 kilometre kategorilerindeki organizasyonu yaklaşık 25 bin, 8 kilometrelik halk koşusuna ise 100 bine yakın kişinin katılması bekleniyor.

Yeni Şafak
09:00 - 12/11/2017 Pazar
Güncelleme: 10:07 - 12/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
Saat 9.00'da başlayan İstanbul Maratonu 2012 yılından bu (IAAF) tarafından açıklanan altın maratonlar listesinde bulunuyor.
Saat 9.00'da başlayan İstanbul Maratonu 2012 yılından bu (IAAF) tarafından açıklanan altın maratonlar listesinde bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Spor İstanbul'un düzenlediği Vodafone 39. İstanbul Maratonu bugün koşuluyor. Anadolu yakasından start alıp Avrupa yakasında son bulacak ve dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olan organizasyon, 42 bin 195 kilometrelik maraton, 15 kilometre ve 10 kilometre çipli koşular, 8 kilometrelik halk koşusu ve tekerlekli sandalye yarışı kategorilerinde gerçekleştiriliyor.

İstanbul Maratonu, 2012 yılından bu yana Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından açıklanan altın maratonlar listesinde bulunuyor.

Vodafone 39. İstanbul Maratonu'na bu sene 100'den fazla ülkeden yaklaşık 125 bin kişi katılacak. Yaklaşık 25 bin kişinin çipli koşularda yer alacağı organizasyonda, 100 bin civarında kişinin de halk koşusuna katılması bekleniyor. 2015'te "Kadına şiddete dur de", 2016'da ise "15 Temmuz Şehitleri için koşuyoruz" temalarıyla gerçekleştirilen organizasyonun bu yılki sloganı, "Çocuklarımızın geleceği için koşuyoruz" olarak belirlendi. Sloganla, çocuklarla ilgili farkındalık oluşması gereken konulara dikkati çekmek, çocukları kötü alışkanlıklardan uzaklaştırarak güzel şeylere yönlendirmek amaçlanıyor.

86 elit atlet katılıyor

Vodafone 39. İstanbul Maratonu'nda 86 elit atlet koşuyor. Türkiye'nin yanı sıra Kenya, Etiyopya, Namibya, Ukrayna, Belarus, Azerbaycan, Fransa, Sırbistan ve Litvanya'dan gelecek elit atletler, maratonda ter döküyor.

Erkeklerde, en iyi derecesini 2 saat 6 dakika 10 saniye ile bu yıl nisan ayında yapan Kenyalı Paul Lonyangata favori isim olarak gösteriliyor.



Özbilen ve Girmalegesse podyum kovalayacak

En iyi derecesini 2016 yılında yaptığı 2.06.10'lık derecesi ile gerçekleştiren milli atlet Kaan Kigen Özbilen ile bu yıl Rotterdam'da 2.11.56 koşan milli sporcu Mert Girmalegesse de podyuma çıkmak için mücadele edecek. Kadınlarda ise Kenyalı atlet Agnes Jeruto Barsosio favori gösteriliyor.

Ödül 1 milyon Dolar

Vodafone 39. İstanbul Maratonu'nda dereceye giren sporculara yaklaşık 1 milyon Dolar ödül dağıtılacak. Maraton genel klasmanında toplamda 216 bin Dolar ödül verilecek. Erkekler ve kadınlarda ilk 8'e giren sporcular, sırasıyla 50 bin, 25 bin, 15 bin, 7 bin, 5 bin, 3 bin, 2 bin ve bin Dolar ödül alacak. Maraton zaman bonusu ise 310 bin Dolar olacak. Etkinlikte 15 kilometrelik genel klasman için toplamda 18 bin Dolar ödül dağıtılacak. Tekerlekli sandalye kategorisinde verilecek toplam ödül 20 bin Dolar olarak belirlenirken, Türk masterler kategorisinde 27 bin lira, en yaşlı sporcular için ise 2 bin lira toplam ödül dağıtılacağı kaydedildi.

Mobil "tavşan atlet"

İstanbul Maratonu'nda koşacak elit atletlerin her kilometrede geçiş sürelerini gösteren bir uygulama hayata geçirilecek. Vodafone 39. İstanbul Maratonu'nda yer alacak elit ve tavşan atletlerin hedef koşu derecelerinin yarış öncesinde yükleneceği sistem araçları, sporcuların önünde ilerleyecek. Atletler, her kilometredeki derecelerini bu araçtan görebilecek. Kendi performansı ile hedeflediği sürenin ne kadar önünde veya gerisinde olduğunu gören sporcular, temposunu düzenleme imkanına sahip olacak.

Yeşil Maraton unvanına sahip

Vodafone 39. İstanbul Maratonu, yine Dünya Maratonlar Birliğinin verdiği "Yeşil Maraton" unvanını taşıyacak. Sporcular, isteğe bağlı olarak verdikleri 5 lira karşılığında "İstanbul Maratonu Hatıra Ormanı"na fidan bağışında bulunacak. Maratonda kullanılacak su şişeleri, göğüs numaraları, poşet gibi materyaller geri dönüşüm malzemelerinden yapılırken, baskı materyalleri minimum seviyede tutuldu. Yarışı bitiren sporculara verilen çikolata ve muz gibi yiyeceklerin naylon poşetlerine bez veya doğada yüzde 100 çözülebilen poşetler kullanıldı. Eşya otobüsleri için İETT'den doğal gaz ile çalışan otobüsler, kronometre araçları için de yüzde 100 elektrikle çalışan araçlar tedarik edildi. Ayrıca katılımcılar da toplu taşıma kullanmaya teşvik edilecek. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, organizasyon süresinde çıkan bütün atık malzemeleri toplayarak geri dönüşüme kazandıracak.

Ölçümler Spor İstanbul'dan

Vodafone 39. İstanbul Maratonu'nun zaman ölçümlerini Spor İstanbul ekipleri gerçekleştirecek. Yaklaşık 9 bin görevli ve bin gönüllünün çalışacağı organizasyonda Spor İstanbul bünyesinde kurulan "Spor İstanbul Timing Ekibi" çip kontrollerini ve zamanlama ölçümlerini yapacak. Maratona katılan sporcuların derecelerinin en hızlı, en doğru ve en güvenilir şekilde saptanması için gerekli alt yapıyı kuran Spor İstanbul ekibi, bu alanda da dünya maratonlarıyla yarışır donanıma ve deneyime sahip olmasıyla öne çıkıyor.

#İstanbul Maratonu
6 yıl önce