|

Madalya yağmuru

54. Avrupa Karate Şampiyonası’nda Türkiye, 2 altın, 3 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplam 9 madalya aldı. Uğur ve Merve’nin altın madalya kazandığı turnuvada, Kadın Kumite Takımımız, Tuba Yakan ve Ali Sofuoğlu gümüş madalya alırken, Meltem, Serap, Eray ve Dilara günü bronzla tamamladı.

Haber Merkezi
04:00 - 31/03/2019 Pazar
Güncelleme: 04:20 - 7/04/2019 Pazar
Yeni Şafak
Milli sporculardan Uğur Aktaş
Milli sporculardan Uğur Aktaş

İspanya’nın Guadalajara kentinde düzenlenen 54. Avrupa Karate Şampiyonası’na damga vurduk. 10 madalya maçının 9’unda kürsüye çıkan millilerimiz, kırılması zor bir nekora imza attı.

Yıldız Aras, Meltem Hocaoğlu, Eda Eltemur ve Merve Çoban’dan oluşan Kadın Kutemi Milli Takımı, Ukrayna’ya 2-1 yenilerek gümüş madalyanın sahibi oldu. Milli takıma 9 yıl sonra dönen 41 yaşındaki Yıldız Aras, kariyerinde takım kategorisinde 15 yıl, bireyselde de 10 yıl sonra madalya kazanma başarısı gösterdi. Yıldız Aras, takım kategorisinde 2004 Moskova Avrupa Şampiyonası’nda, bireysel olarak da 2009 Zagreb Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazanmıştı.

Şampiyonada öğleden sonra yapılan diğer maçlarda milli sporcu Ali Sofuoğlu kata kategorisinde finalde İspanyol rakibi Hugo Quintero Capdevila ile karşılaştı. Ali Sofuoğlu, 27.36’ya karşı 26.48 puanla yenilerek gümüş madalyada kaldı. Kumite 50 kiloda mücadele eden Serap Özçelik Arapoğlu, Alman rakibi Shara Hubrich’ı 5-0 yenerek kariyerinde üçüncü kez Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalya kazanma sevincini yaşadı.


Serap Özçelik Arapoğlu’nun Avrupa şampiyonaları kariyerinde bu zamana kadar 4 altın ve 2 gümüş başarısı da bulunuyor. Kariyerinde ikinci kez Büyükler Avrupa Şampiyonası’nda yarışan Eray Şamdan, kumite 60 kilo bronz madalya mücadelesinde Gürcü David Tkebuchava’yı 2-0 yenerek Avrupa üçüncüsü oldu. Kata kategorisinde Çek Veroniko Miskova ile karşılaşan milli sporcu Dilara Eltemur aldığı 26.32 puanla rakibini geçerek Avrupa üçüncüsü oldu. İki gün önce 22 yaşına giren Eltemur, 2014 yılından bu yana altıncı kez kürsüde yer aldı.


Çoban: Çok mutluyum

Kadınlar kumite 61 kiloda altın madalya kazanan 26 yaşındaki Merve Çoban, kariyerinde ilk defa elde ettiği Avrupa şampiyonluğunun büyük sevincini yaşadığını ifade etti. “Aşırı derecede mutluyum” diyen Çoban, “Bu zamana kadar çok kez finalden döndüm. Birinciliği almak burada nasip oldu. O yüzden çok mutluyum. Allah bütün takımımıza nasip etsin. Bundan sonraki turnuvalarda da umarım devamı gelir. Kürsüde milli marşımızı okutmak çok güzel bir şey. Zaten buraya geliş amacımız da o” değerlendirmesinde bulundu. Avrupa şampiyonalarında 2014 ve 2016’da finalde kaybederek gümüş madalya aldığını hatırlatan Merve, “Bu kez altın madalya geldi. İnşallah devamını getiririm. Bu madalyayı aileme ve en yakın arkadaşım Rabia Küsmüş’e adıyorum. Onların sayesinde, duaları sayesinde buralara gelebildik” dedi.

Şimdiye kadar hiçbir Avrupa Şampiyonası’ndan elim boş dönmedim

Avrupa Karate Şampiyonası’nda altın madalya kazanan milli sporculardan Uğur Aktaş, gururlu olduğunu söyledi. 23 yaşındaki Aktaş, “2015 yılından bu yana büyükler kategorisinde yarışıyorum ve şimdiye kadar hiçbir Avrupa Şampiyonası’ndan elim boş dönmedim. 2015’te bronz, 2016 ile 2017’de altın, 2018’de bronz ve şimdi yine altın aldım. Çok mutluyum, emeklerim boşa gitmedi” diye konuştu. Çocukken çok haylaz olduğunu ve bu yüzden ailesi tarafından 10 yaşında karate okuluna yazdırıldığını anlatan Aktaş, “Çocukken hiç yerimde duramazdım. Kaşımdaki yara ve başımdaki izler hep küçüklükten kalma. Küçükler kategorisinde Avrupa’da 4 altın madalyam var” ifadelerini kullandı. İspanya’daki şampiyonada kazandığı altın madalyayı annesi, babası ve kardeşine armağan ettiğini belirten Aktaş, bugün Kumite Milli Takımı ile çıkacağı final maçından da altın madalya ile ayrılmak istediğini vurguladı. Kilosunda Avrupa sıralamasının ilk basamağında olduğunu aktaran Aktaş, hedefinin 2020 Tokyo Olimpiyatları’na katılarak, orada da madalya kazanmak olduğunu sözlerine ekledi.

  • Erdoğan’dan tebrik
  • Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 54. Avrupa Karate Şampiyonası’nda altın madalya kazanan Uğur Aktaş ve Merve Çoban’a tebrik telgrafı gönderdi.
#Ali Sofuoğlu
#Tuba Yakan
5 yıl önce