|

Mehmet Altıparmak'tan Hataysporlu taraftarlara müjdeli haber

Hatayspor Teknik Direktörü Mehmet Altıparmak, Yeni Şafak Spor Instagram canlı yayında gündeme yönelik açıklamalarda bulundu. Liglerin devam kararından, altyapı çalışmalarına; yabancı oyuncu sınırlandırmasından yeni stadın açılışına kadar birçok konuda sorulara içtenlikle yanıt veren Altıparmak, taraftarların açılış maçında Ajax'ı istemeleri üzerine 'Biz de isteriz burada büyük bir takımı ağırlamak. Ajax olabilir, başka bir takım da olabilir. Bu tarz bir projemiz var zaten' ifadelerini kullandı.

Ömer Çelikbaşlı
13:43 - 16/05/2020 Cumartesi
Güncelleme: 14:06 - 16/05/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Mehmet Altıparmak'ın çalıştırdığı Hatayspor, şuan 1. Lig de zirvede yer alıyor.
Mehmet Altıparmak'ın çalıştırdığı Hatayspor, şuan 1. Lig de zirvede yer alıyor.

Hatayspor Teknik Direktörü Mehmet Altıparmak, Yeni Şafak Spor Instagram canlı yayınında editörlerimizden Ömer Çelikbaşlı'nın sorularını yanıtladı. 51 yaşındaki deneyimli hoca en büyük hedefinin Türk Milli Takımı'nı çalıştırmak olduğunu söylerken, yeni stadın açılışı hakkında da taraftarlara müjdeli haberi verdi. Stadın yüzde 90'ının tamamlandığını ifade eden Hatayspor Teknik Direktörü Altıparmak, açılış maçı için düşündükleri projeler olduğunu söyledi. Mehmet Altıparmak'ın açıklamaları şu şekilde:


Hocam antrenmanlara başlamadan önce koronavirüsten dolayı evlerdeydik. Karantina sürecindeydik. O sıra siz neler yaptınız, vaktiniz nasıl geçti?
  • Hemen hemen 2.5-3 sene sonra ilk defa bu kadar dinlenme ve bir şeyler yapma şansım oldu. Ben açıkçası bundan önce oynadığımız ve daha sonra oynayacağımız maçların analizlerini yaptım. Ayrıca oyuncu izlemeyle alakalı kendimizi geliştirdik diyebilirim. Sürekli evdeydik zaten. Ailemizle zaman geçirdik. Bütün her şeyi analiz ettik diyebilirim.
Hocam kulüplerdeki vaka sayıları artıyor. Federasyon ligin oynanma tarihlerini açıkladı. Siz ne düşünüyorsunuz?
  • Sağlıktan daha önemli hiçbir şey yok. Bütün iş kolları olarak düşünelim. Futbol dışında da yani. Koronavirüsün bitme tarihi olarak uzun bir süre söylüyorlar. 1 sene 2 sene söylüyorlar. O zaman bizim bütün her şeyi 2 sene bitirmemiz gerekiyor. Bizim şuanda koronavirüse karşı nasıl korunmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor ve artık biliyoruz. Sayılarımız azalıyor. Mesela sokağa çıkma yasağı oluyor. Yasağın başlangıcının son gününde her yerde inanılmaz bir artış var. marketler, bakkallar her yer dolu. İnsanlar daha çok iletişime geçiyor. Normal bir zamanda sıkıntı yok. Mesela Hatay’da da sorun yok. Belki normale dönüldüğünde bu sayılar biraz daha düşebilir. Bu olayların ilk başlandığı zamanla şuan arasında çok fark var. Bilinçlendik çünkü. Bizim için en önemli şey vefat sayısı ve düşüyor. Daha da azalıyor. İnşallah sıfırlandıracağız. Her yerde bir düzenleme var, futbolda da düzenleme yapılıyor. Yakalanan ve vakaların çoğu İstanbul’dan çıkıyor. Yani o bölgeden. Onun dışında bir tek Erzurum’da oldu. Onlara da İstanbul’dan futbolcular getirmiş gibi yani. En fazla vaka İstanbul’da. İnşallah İstanbul nezdinde bütün Türkiye’yi kontrol altına almamız gerekiyor. Sağlıklı bir ortamda da başlamak isteriz.

Hocam peki bu ligin başlangıç kararları alınırken sizin de fikriniz soruldu mu?
  • Bizim zaten düşüncemiz alınmıyor. Ülkede böyle bir şey var. Tabi ki başkanlar nezdinde konuşuluyor ama ne bir teknik direktöre ne de bir futbolcuya sorulmuyor. Bana göre biz hocaların görüşlerinin alınması gerekiyor. Belki kimsenin düşünmediğini biz söyleyebiliriz. Belki bir çözüm yolu üretebiliriz. Tabi ki Bilim Kurulu’na çok saygılıyız. O işin uzmanı onlar. Bu işi yaparken, bize de fikir sorulması gerekir. Herkes kendi kulübünde bu sterilize ortamı sağlaması gerekiyor. En önemlisi bu. Önlem aldığınız zaman, dışarıyla iletişimi kestiğin zaman bu iş bitecek. Bizim için de en önemli sağlık. Maçlar 19’unda başlayacak. Bizim için yeterli bir süre. Tabi ki virüs çıkan takımlar ara verip, daha sonra tekrar başlayacak. Bununla alakalı da federasyon karar verecektir. Türk futboluna hizmet eden isimleriz. Biz oynayarak şampiyon olmak istiyoruz. Tabi ki sağlık bir ortamda oynamak istiyoruz. Sağlık bizim için çok önemli. Kulüplere de düşen görev, bütün personeli sağlıklı bir şekilde o sahaya getirmek. Bu sterilize sağlanmak zorunda. 30-40 tane kulüp çalışmalara başladı ve sadece 6-7 tane kulüpte pozitif vaka var. İnşallah herkes sağlığına kavuşur.

Oyuncular bu süreç içerisinde neler düşünüyor?
  • Bizim takımımız moral olarak iyi seviyede. İyi bir performans sergilemiştik. 6-7 puanlık bir fark var. İnşallah bu farkı da koruyup şampiyon olacağız. Bunun verdiği güven ve moral ile takım olarak oynamak istiyoruz. Ligin başlamasını istiyoruz. Bir de bu arayı en iyi geçiren takımlardan birisiyiz her anlamda. 14-15 oyuncumuz Hatay’da kaldı ve tesisleri kullanma şansları oldu. Bireysel çalışmalar yapıldı. Oyuncularımızın yüzde 80’i hazır geldi. İstanbul’dan gelen oyuncularımızı bir sıkıntılı geldi. Çünkü çalışma şartları oluşmadı. Bütün takımda oynama isteği var.
Yayınlanan Futbola Geri Dönüş Protokolü hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Protokol kulübüne değişir. Süper Lig kulüpleri çok rahat uygular. Bizim ligimizin takımları yapabilir ama alt ligdeki kulüplerin bunu yapması çok zor. Çünkü çoğu kulübün tesisi yok. Tesis olmadan neyi sterilize edeceksin? Kamp ortamı olması lazım. Köklü kulüpler haricinde bütün kulüplerin yapması zor. Yapılacak en güzel şey bütün kulüpler için, kamp ortamı gibi bir ortam sağlanacak ve sterilize ortam yapılacak.


Hocam daha önce Erzurumspor ve Gaziantep ile şampiyonluk yaşamıştınız. Şimdi Hatayspor ile o yolda ilerliyorsunuz. Bu işin bir formülü, püf noktası var mı?
  • Tabi ki kendi sistemimiz var. Ben bütün kulüplerde o kulübün bir parçası oluyorum. Sanki yıllardır burada çalışıyor gibi. Disipline çok önem veririm. Çok iyi bir ekibim var. Bu başarı sadece benim değil yani. Ekip olarak gittiğimiz her yerde bu disipline ve çalışmaya borçluyuz. Tabi ki kendimize ait oyun sistemlerimiz var. Bizim bir oyun sistemimiz var ve bunu bütün oyuncularımıza ezberletmeye çalışıyoruz. Kabul ettirmeye çalışıyoruz. Daha fazla hücum oynamaya çalışıyoruz. Gittiğimiz bütün takımlarda 1 tane yersek 2 tane atalım mantalitesini oyunculara yerleştirmeye çalışıyoruz. Futbol zevk oyunu. Oyuncularıma hep diyorum ki skoru düşünmeyin. Skor gelir. Önce zevk alın. Oynadığınız oyun hoşunuza gitsin. Çünkü sizin olmak istediğiniz yer de olmak isteyen çok kişi var. Onun için hep bunu söylerim. Skor kendiliğinden gelir. Oyuncularımızın kafasında önce futbolun zevkini yerleştirmeye çalışıyoruz. Aynı zaman da çok çalışıyoruz. Rakiplerimizi analiz ediyoruz. Her hafta ayrı bir şey çalışıyoruz rakiplerimize göre. İnşallah Hatay’da şampiyon olup 3’te 3 yapacağız. Hatay bunu çok hak ediyor. 53 yıldır bekleyen ve son 2 senesinde şampiyonluğu çok hak eden bir takım. Bütün camia susamış ve aç. Hak ettiklerini düşünüyorum. Bizde bütünün bir parçasının içerisindeyiz ve zevkle çalışıyorum. İnşallah 53 sene sonra bu şampiyonluğu Hatay’a getireceğiz.
Hocam bir de sanki şöyle bir durum var, bir takım alt ligden çıktığı zaman ilk iş hocayı değiştiriyor veya belirli bir haftadan sonra hemen hoca değişikliğine gidiyor. Sabredilmiyor diye düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
  • Futbol çok önemli bir sektör. En büyük sorunlardan birisi de menajerler ve kamuoyu. Eğer ben menajerlerden oyuncu alırsam sorun yok ama oyuncu almadığınız menajerler yöneticilerle de arası iyiyse sen hep hep başarılı olmak zorundasın. Biz şampiyon olup çıkıyoruz. Eğer şampiyon olduysak demek ki bir şeyler yapılmış. Hocanın katkısı var. 4-5 haftalık bir periyot geçtikten sonra eğer skor alınmazsa hemen ‘Bu hocayla olmaz’ söylemleri başlıyor. Her sene Süper Lig’den 3 tane takım küme düşüyor. Bunu düşüren bir hoca var o zaman, o şekilde düşünüyorsak. Fakat o hocaların hiçbiri o takımı düşürmüş olmuyor. Başarısız olmuyorlar. Biz aşağıdan yukarıya çıktığımız zaman 5-6 hafta sonra skor gelmezse, ‘Bu hocadan olmaz’ deniyor. Mantalite bu. Futbol aşağıda farklı yukarıda farklı oynanmıyor. Şanslı hocalar var. Bizim liglerimizin hiç görmeden gelen hocalar var yukarıya. Daha önce büyük takımlarda oynama avantajını kullananlar, ikili ilişki avantajını kullananlar yukarıya daha çabuk geldiler. Benim 4 tane şampiyonluğum var İnşallah bu 5 olacak. Tırnaklarımızla kazıya kazıya ve belirli bütçeli takımlarla buraya geldik. Şuan Süper Lig’in kapısındayız. İnşallah içeriye gireceğiz sonra Hatayspor ile başarılı olacağız. Sonra da bizim kişisel hedeflerimiz var.
Kişisel hedefleriniz nelerdir hocam?

  • Birinci hedefim Süper Lig’de kalıcı bir hoca olmak. Benim en büyük hedefim Türk Milli Takımı’nı çalıştırmak. Orayı yakalamak için 1. Lig’de yaptığımız her şeyi yukarıda yapmak. Onu da yaptıktan sonra büyük takım çalıştırmak. Zaten bunu yapınca da Milli Takım’ın anahtarı oluyor. Tabi ki bunları çok istiyorum, bütün hedeflerime yavaş yavaş ulaştım. Belki biraz geç geliyoruz. Arkamızdan iten birisi yok. Yaptıklarımızla, donanımlı bir şekilde geliyoruz. Özellikle şu anda alttan gelen hocalar inanılmaz donanımlı olarak geliyor. Bizden de orayı yırtıp yukarı gelen hocalarımız var. İlhan Palut, Tamer Tuna, Okan Buruk, Bülent Korkmaz öyle. Bunların hepsi bizim kurs arkadaşlarımız. Biz her şeyi beraber yaptık, beraber çalıştık, aynı kursa gittik. Biz de yavaş yavaş o tarafa doğru geliyoruz. Alttan gelen ve donanımlı yeni neslin hem Türk futboluna çok şeyler katacağını hem Türk oyunculara çok şey katacağını biliyorum.

Türkiye'deki altyapı sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu süreç sonrasında altyapıya eğim artacaktır ama genç oyunculara da pek fazla şans verilmiyor.
  • Şansları yok. Altyapıdan çıkan oyuncuya şans verilmiyor. Ben hoca olarak 6 hafta sonra gönderileceğimi biliyorsam, oyuncuya şans verebilir miyim? Ben yapıyorum. Benim umrumda değil. Ben Türkiye’de en fazla genç oyuncu çıkartan hocaların başında geliyorum. Onları seyrederken gurulu seyrediyorum. Müthiş bir altyapımız var ama onlara şans verilmiyor. Bu da ha deyince olmuyor. Çoğu kulübün altyapı sahası yok, tesisi yok, onları çalıştıracak hocaları yok. Şartları oluşturmamız lazım. Çocukların kaldığı yeri görüyoruz, kalma şansları yok ama mecburlar. Suni sahada çalışıyorlar. Sonra sakatlıklar başlıyor. Biz eskiden Gençlerbirliği’nde maçlar oynanmadan önce çıkar genç oyuncular olarak o tribünlere karşı oynardık. Bizim maçlarımızdan sonra lig maçı oynanırdı. Aynı zamanda çim sahada çalışırdık. Şimdi öyle bir durum yok. Ya bizimle altyapı maçları aynı saatte ya deplasmanda ya da farklı bir yerde. Bizim gidip oyuncuyu izleme şansımız azalıyor. Antrenörlerimize söylüyorum bana oyuncu gönder antrenmanlara. Gruplar halinde onlarla çalışıyoruz. İyi olanları alıp devam ediyoruz. Bundan sonrada buna devam edip, genç oyuncu kazandıracağız.
Yabancı oyuncu tartışmaları devam ediyor. Sizin fikriniz nedir bu konuda?
  • Yabancı çok fazla oldu. Yabancı sınırı değil birilerine para kazandırma sınırı. Genelde menajerlerin en çok para kazandığı yer. Ben yabancıya karşı olan biri değilim ama yabancı geldiği zaman benim ülkeme, oyuncuma bir şeyler katacak. Alex geldi, Hagi geldi, Anelka geldi. Birisi bir şey söyledi mi? Benim ekibimde Mert Nobre var. Herkes örnek alıyor onu kendisine. Bu kadar örnek bir insan olur yani. Oyuncuların bir şeyler öğreneceği yabancıya hem fikirim ama takımlarımızın çoğuna bakın 13-14 yabancı var. Takıma katkı sağlayan 4-5 tane. Onların yaptığı işi yapacak Türk oyuncular var. Onlara daha çok şans tanınıyor. Bizde yabancı hayranlığı var. Yabancı oyuncu geliyor parasının tamamını alıyor, Türk oyuncu hem az alıyor ondan hem de maç başı alıyor. Zaten şans bulamıyor. İstiklal Marşı okunuyor, 3-4 kişi okuyor. Bu sınırlandırmayı aşağıya almamız lazım ama federasyon diyecek ki her kulübe, “Takımda altyapıdan 2 -3 tane oyuncu oynamak zorunda, 4 tane kadroda olmak zorunda” gibi. O zaman altyapıya önem verilir. Altyapı hocaları da çok önemli. Hem maaş olsun hem farklı konular olsun, kafalarını rahatlatmak lazım. PRO Lisanslı çok hocalarımız var ama şartlardan dolayı çalışamıyorlar.
Hataysporlu taraftarlara mesajınız var mı hocam? Stat konusunda da sorular geliyor. 'Ajax ile oynayalım' diyen var ilk maçta.
  • Hataysporlu taraftarlar bana yazdıklarında cevap veriyorum onlara. Tabi ki korkuları var ama bilsinler ki bu lig oynanacak. Oynanmasını hepimiz istiyoruz. Tescil edilirse de biz şampiyonuz, oynanırsa da biz şampiyon olacağız. Onlar rahat olsunlar. Stadımızın yüzde 90’ı bitti. Gidip gördük bizde. Sadece çimi serilecek ve koltukları takılacak. Çalışmalar lig başladıktan sonra daha da hızlanacaktır. İnşallah yeni sezonda stadımızda ilk maçımızı oynayacağız. Açılış maçımız için çok çeşitli düşüncelerimiz var. Bizde isteriz büyük bir takımı buraya getirmek. Bu Ajax’ta olabilir başka bir takımda olabilir. (Ajax hakkında çıkan haberler için) Bu tarz bir projemiz var zaten.
Göztepe’nin Selim Ilgaz ve Hüseyin Caner Bağ ile ilgilendiği haberleri var. Size gelen bir teklif var mı hocam?
  • Şuanda teklif yok. İlhan hoca her ikisini de tanıdığı için istiyordur ama biz seneye Süper Lig’de olacağımız için onlarla şartları eşitlemiş olacağız. Oyuncuların burada kalacağını düşünüyorum. Bende oyuncularımı kaybetmek istemiyorum.




#Hatayspor
#Mehmet Altıparmak
4 yıl önce