|

Messi'ye cüce der dalga geçerdik

“Türkiye’de elit futbolcu yetiştirmeye uygun zihniyet bir türlü yerleşmedi” “Messi’nin çocukluğu bizim ülkede geçseydi, kaybolur giderdi” “Ülke futbolu iyiye gitmiyor, manzara kelimelerle tarif edilemeyecek kadar vahim” “Eğer kulüpler şirket olsa birçoğu iflas ederdi. Yanlış harcamaların hesabı sorulmuyor”

Yeni Şafak
04:00 - 8/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 23:09 - 7/01/2015 Çarşamba
Diğer
Türkiye Futbol Direktörü, Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, 23. Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri'nin ikinci gününde yaklaşık 3 saat kürsüde kaldı ve Türk futbolunda altyapıdan oyuncu yetiştirilmesi konusundaki eksiklere ve daha birçok konuya en ince ayrıntısına kadar değindi.  Türkiye’de elit futbolcu yetiştirmeye uygun zihniyetin bir türlü yerleşemediği eleştirisinde bulunan Terim, tezini çarpıcı bir örnekle destekledi.

“Biz her yaş kategorisinde kazanmaya endekslediğimiz bir başarı adayları ile yıldız adaylarımızın yitip gitmesine sebep oluyoruz. Messi'nin çocukluğu eğer bizim ülkemizde geçseydi önce, 'bu çelimsiz' derdik. Yarıştığı yaş kategorisinde yaşı küçültülmüş ve gelişmiş fizikli rakipleri tarafından da bir hayli hırpalanırdı. Belki de 'cüce' derdik, dalga geçerdik. Yok olmasına sebep olurduk. Ya fiziksel durumuyla alay eder, hırpalardık ya da medya tarafından ve etrafı tarafından göklere çıkarılıp, televizyonlarda dolaştırılıp anası babası, mahallenin bakkalı televizyon programlarına katılırdı. O yaşta bu yükü taşıyamayıp, psikolojisi bozulur, kaybolur giderdi.”

HEPİMİZ KENDİMİZE GELELİM

Terim, Türk futboluna dair önemli tespitlerini şöyle sıraladı: "Ülke futbolu malesef iyiye gitmiyor, her platformda da bunu görüyoruz. Futbolun içerisindeki aktörler olarak hepimiz kendimize gelelim, gelmek zorundayız."

"TFF  ile ilk görüşmem, kulübümün izni ile oldu ve 4 maç için konuştuk. Türk futbolunun geleceği için de danışmanlık yapmam üzerine bir ilk görüşme yaptık. TFF'den gelen uzun süreli teklifi kabul etmememin sebebi de Galatasaray ile olan sözleşmem, projem olmasıydı. Ben, takımımla birlikte antrenmandayken görevime son verilmedi. 3 gün önce de düzenlediğim basın toplantısında 'kovsalar da gitmeyeceğim' dedim, arkasından görevime son verdiler. Daha sonra TFF'den bir teklif daha aldım. Yani ben bu görevi 2 maç kaybetmek, 3 maç kazanmak ya da 1 turnuvaya gitmek için kabul etmedim. Ben, bu görevi Türk futboluna katkı sağlamak için kabul ettim. Teknik adamlık için bir teklif gelseydi, kabul etmezdim."

HATALARIMIZI TESPİT ETTİK

"Yaklaşık 365 gün önce yapılan bir imza töreniyle sözleşme imzaladım. Tam, 1 yıl geçti ve karşınızdayım. Sayın başkanımızın, yabancı konusunda söylediği gibi 1 yıl boyunca her şeyi tek tek araştırdık, tüm Avrupa ile kıyaslama yaptık, projelerimizi geliştirdik, hatalarımızı tespit ettik. Şu anda görevde olan biri olarak, gitmekten ya da gönderilmekten çekinmeyen biri olarak karşınızdayım. Bu sefer malesef, bildiğimiz ama görmezden geldiğimiz şeyleri söylemek için karşınızdayım."

PARALAR HEP YANLIŞ YERLERE GİDİYOR

"Bizde az buz para harcanmıyor ama demek ki yanlış yere harcıyoruz. Profesyonel 127 kulübümüz var. Nafile çabalar içerisindeyiz. Ben ne yaptım? Kulüplerimizin durumu nedir diye arkadaşlarımız ile çalışmalara başladık. Manzara kelimelerle tarif edilemeyecek kadar vahim. Eğer kulüplerimiz birer ticari şirket olsaydı birkaçının dışında tamamı iflasını açıklardı. Hiçbir şekilde yanlış harcamaların hesabı sorulmuyor. Sorulsa da net cevabı alınmıyor."

Koşu mesafemiz çok düşük

"Kaliteli rakipleri yenmek için onlardan daha fazla mesafe kat etmelisiniz. Toplam mesafemizi onlarınkinin üzerine çıkarmalıyız. Koşu mesafemiz az. Böyle olunca akla gelen ilk şey; topun oyunda kaldığı süre olabilir. Düşük koşu mesafesine bu sebep oluyor diyebiliriz."


Gözümüz aydın Makedonları ve Bulgarları  geçtik

"PTT 1. Lig'deki hiçbir kulübün UEFA lisansı bulunmamakta. Hiçbirinin başvurusu da yok. Türkiye Kupasını kazanırlarsa kupaya gidemeyecekler. FIFA'daki uyuşmazlık dosyalarımızın sayısı 600'ü aşmış. Makedonya ve Bulgaristan'ı geçmişiz. Gözümüz aydın"


Yöneticiler altyapıyı yük görüyor

"Biz ne yapıyoruz; o penaltı mıydı, o ofsayt mıydı  ile ilgileniyoruz. İki tane güzel olay oldu; biri Veli Kavlak birisi Semih Kaya. Bunları destekleyeceğimize, takımı mağlup olsa bunu yapar mıymış! Böyle tartışıyoruz. Ya arkadaş, yazık kaybettiğimiz zamana, değerlere yazık."


Arda’yı da çok yakında geri getiririz

"Dünyadaki milli takımları inceleyince çok sayıda oyuncunun Avrupa'daki en iyi 5 ligden geldiğini görüyoruz. Biz bunlarla uluslararası platformda yarışmaya çalışırken, bizim milli takımımızda bu liglerde oynayan sadece 1 kişi var; Arda. Onu da yakında getiririz. Özlemiştir deyip getiririz."


Salonun yarısı boş 

"Antalya'da her iki sezonda bir teknik adam semineri yapıyoruz.. Dünya şampiyonu olduktan birkaç ay sonra, teknik adamlarımıza katkı sağlasın diye Lippi'yi getirdik ama kendisi konuşurken katılımcıların yarısı salonda sigara ve kahve içiyordu. Daha sonra hiçbir yere gitmeyen Capello'ya rica ettim, çağırdım ama aynı durum devam ediyor.” "Sabah konuşmada Fransız arkadaşımız altyapı ile ilgili çok güzel bilgiler verdi ancak yine salonun yarısı dışarıda. Bilgiyi, canlı olarak elde edemezsiniz, bu işin uzmanı kişiler burada ama gereken önem verilmiyor. Biz bu sabırda bile değiliz, bu saygıda değiliz demeyeceğim. Federasyon isterse, buraya katılmayan teknik adamlara lisans vermez. Mazeretsiz gelmeyenler var. Ancak benim ricam, bilgiyi nerede bulursanız bulun alın."


Çocuklarımız 5 yıl geride...

"Yarıştığımız tüm ülke kulüplerinde futbola başlama yaşı 5'tir. Hollanda, İngiltere, İsviçre, Fransa, Almanya'da 5 bizde 10. Hollanda U7, İngiltere U9, İsviçre U9, Almanya U8 bizde U11. Bu kadar dezavantaj varken bir de bizim çocuğumuz 5 yıl kayıpla başlıyor. Yazık. Çocuklarımız maalesef okulda da çok az spor yapma imkanı buluyor. Beden Eğitimi derslerimizin sayısı içler acısı. Bunlar hepimizin çocuğu. Şehirdeki çocukların boş alan da bulamadığını düşünecek olursak, aradaki makas her geçen gün daha da açılıyor."


Seminer öncesi ‘Bomba var’ ihbarı!

Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri'nin düzenlendiği Haliç Kongre Merkezi'ne dün sabah saat 10.00 sularında bomba ihbarı yapıldı. Bunun üzerine yapılan aramalar sonucunda ihbarın asılsız olduğu anlaşıldı. İstanbul'daki Haliç Kongre Merkezi'nde devam eden Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri'nin ikinci gününe bomba ihbarı damgasını vururken, ihbarın asılsız çıkması rahat nefes aldırdı. Haliç'te yaşanan olayları, Türkiye Futbol Federasyonu yetkilileri de doğrularken; "Sabah saatlerinde bir ihbar alındı ve İstanbul Emniyeti harekete geçerek gerekli önlemleri aldı. Yapılan aramalarda, bomba ihbarının gerçek dışı olduğu anlaşıldı" ifadeleri kullanıldı.

#Fatih Terim
#Antrenör Gelişim Semineri
#Messi
9 yıl önce