|

Milan İstanbul'a

İtalya Futbol Federasyonu ve UEFA'nın kararıyla 7 Mart'ta Şampiyonlar Ligi'ndeki Celtic maçını seyircisiz oynayacak Milan, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün girişimiyle İstanbul'a davet edildi. İstanbul Olimpiyatları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu, sözlü ve yazılı davet yaparken, Milan da maçını ülke dışında seyircili oynamayı istiyor.

Mahmut Dikmen
00:00 - 10/02/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:40 - 10/02/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Milan İstanbul'a
Milan İstanbul'a

Catania-Palermo maçındaki olaylarda bir polis memurunun hayatını kaybetmesi İtalya futbolunda yeni kararların alınmasına neden olurken, ünlü Milan'ın da İstanbul'da maç oynaması gündeme geldi. İtalya Futbol Federasyonu'nun güvenlik nedeniyle 12 statta maçların seyircisiz oynanacağını açıklanmasından sonra Milan'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki Celtic maçını başka bir kentte yapma durumu ortaya çıktı. Çünkü ligde seyircisiz oynama kararına tepki gösteren Milan, Şampiyonlar Ligi'nde 7 Mart'ta kendi sahasında Celtic'le yapacağı karşılaşmayı da, UEFA, İtalya Federasyonu'nun kararını onayladığı için taraftarsız oynayacak.


PLATİNİ ONAY VERDİ

Ortaya çıkan durum üzerine UEFA'nın yeni başkanı Michel Platini'yle özel bir görüşme yapan Milan İkinci Başkanı Adriano Galliani, “Platini bana 'Sahanızda olmak istiyorsanız seyircisiz oynamak zorundasınız. Ancak bir başka ülkede veya bir başka takımın sahasında bu maçı seyircili olarak oynayabilirsiniz' dedi” şeklinde konuştu. Şu ana kadar İngiltere'nin Newcastle United takımının yanı sıra Genova'nın da kendilerine, Celtic maçını sahalarında oynamaları için teklifte bulunduğunu ifade eden Galliani, “Şimdi konuyu düşünüyoruz. Sahamızda seyircisiz oynamak yerine başka bir sahada seyircili oynamak işimize gelir” dedi.


ATALAY'DAN TALİMAT

Bu gelişmelerden sonra harekete geçen Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu'yla irtibata geçerek, Milan-Celtic maçının Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanması için İtalyan ekibine bir davet mektubu gönderilmesi talimatını verdi. Yeni Şafak'a konuşan Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Milan-Celtic maçının İstanbul'da oynanması için gerekli girişimlerin yapıldığını söyledi. Atalay, iki ülkenin de Akdeniz'de yer alması nedeniyle Türk insanının İtalyanlar'a İngilizler'den daha sıcak olduğunu ve Türk seyircilerin Milan takımına büyük bir sempati duyduğunu kaydetti.


İYİ AĞIRLAYACAĞIZ

Atalay, “Türk halkının çoğunluğu Milan'a sıcak bakıyor. İtalya eski başbakanı Silvio Berlusconi'yle de çok yakın dost olan Başbakanımız, İtalyan ekibinin Liverpool'la oynadığı Şampiyonlar Ligi finalinde Milan'ı desteklemişti. Kupayı kaybeden Milan, İstanbul'a yeniden gelerek bu kötü anıyı silebilir. Olimpiyat Stadı'nda oynamaları konusunda harekete geçtik. Bu karşılaşmanın İstanbul'da oynanması için UEFA nezdinde de gerekli girişimleri yapacağız. Eğer bu maçı İstanbul'a alırsak, ülkemiz için de bir avantaj olacak. Başta Milan ve Celtic olmak üzere Avrupa basınını da en iyi şekilde ağırlayacağız. Milan, İstanbul'da İtalya'ydamış gibi oynayacak” açıklamasını yaptı.


TELEFON VE MEKTUP

İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Direktörü ve 2011 Trabzon Gençlik Oyunları Genel Koordinatörü Yalçın Aksoy, Milan Asbaşkanı Umberto Gandini'yle bir telefon görüşmesi yaptı ve daveti ilk etapta sözlü olarak iletti. Aksoy, akşam saatlerinde de davet mektubu gönderdiklerini söyledi. 2005 yılında Olimpiyat Stadı'nda Şampiyonlar Ligi Finali'nde Liverpool'la oynayan Milan, ilk yarısını 3-0 önde geçtiği maçı 3-3 tamamlamış penaltı atışlarıyla kupayı kaybetmişti. İtalyan yetkililer ve Başbakanları Berlusconi, İstanbul'un evsahipliğinden çok hoşnut kalmıştı. Milan'ın maçın yeri hakkındaki kararını birkaç gün içinde vermesi bekleniyor.


Bu hafta 5 maç seyircisiz oynanıyor

İtalya Ligi'nde seyircisiz maç oynama uygulaması bu hafta sonu başlıyor. Yapılan açıklamaya göre Atalanta-Lazio, Chievo-Inter, Fiorentina-Udinese, Messina-Catania ve Milan-Livorno maçları, statların seyircilerin kontrolünü sağlamaya uygun olmaması nedeniyle seyircisiz oynanacak. Bu kulüpler, statlarını güvenlik için uygun hale getirene kadar evlerindeki tüm karşılaşmaları seyircisiz oynayacak. Milan ile birlikte İnter'in de maçlarını oynadığı ünlü San Siro Meazza Stadı'nın güvenlik açısından sakıncalı bulunması, bu iki kulüp ile federasyon arasında büyük tartışmalar yaşanmasına neden oluyor.



İstanbul Olimpiyatları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Direktörü Yalçın Aksoy'un Milan'a gönderdiği davet mektubu şöyle:

Sayın Bay Galliani;

Atatürk Olimpiyat Stadyumu İstanbul Olimpiyat Oyunları Komitesi'ne aittir.

UEFA'nın kulübünüz AC Milan'a verdiği seyircisiz oynama cezasının bilincindeyiz. AC Milan kendi ülkesi dışındaki herhangi bir ülkeden bir statta ev sahibi statüsünde oynayacaktır.

Eminim, AC Milan'ın Türkiye'de başta T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere birçok taraftarı olduğunu biliyorsunuzdur. Dilerseniz, Celtic maçını oynamak üzere 75 bin Türk seyircinin dolduracağı Atatürk Olimpiyat Stadı'nı size temin edebiliriz.

İş bu belgeyle İstanbul Olimpiyat Oyunları Komitesi Genel Direktörü olarak sizi oynayacağınız maç için Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nu seçmeniz için davet eder ve bilgilendiririm.

Size meşhur Türk konukseverliğini tekrardan hatırlatır ve karşılaşmanın Türkiye'de oynanması halinde binlerce Türk taraftarının bu maçı izleyeceği konusundaki görüşümü bilginize sunarım.



17 yıl önce