|

Muhteşem geri dönüş

Kazakistan galibiyetiyle başlayan seride 6 maçta 4 galibiyet, 2 beraberlik alan, hiç yenilmeyen milliler, Avrupa Şampiyonası finalleri yolunda tabloyu tersine çevirdi. Son 6 maça bakıldığında grubunun en fazla puan toplayan takımı oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 12/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 01:51 - 12/10/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

A Milli Takım, kritik Hollanda galibiyetinin ardından Çek Cumhuriyeti'ni de mağlup etti; grupta son 6 maçta yaşadığı müthiş geri dönüşle Avrupa Şampiyonası finalleri yolunda işleri tersine çevirdi. Grupta ilk 3 maçta İzlanda, Çek Cumhuriyeti mağlubiyeti ve Letonya beraberliği alarak 1 puanda kalan Milli Takım, 16 Kasım 2014'te Kazakistan galibiyetiyle başladığı son 6 maçlık periyotta sırasıyla Hollanda ile berabere kaldı, Kazakistan'ı deplasmanda yendi; Letonya karşısında sürpriz beraberlik aldı; ardından Hollanda ve Çek Cumhuriyeti'ni mağlup etti. Türkiye, söz konusu bu 6 karşılaşmada 14 puan toplayarak 53 takım içerisinde en iyi 5. takım oldu.



C Grubu lideri İspanya, E Grubu lideri İngiltere, Grubu lideri Avusturya 6'da 6 yaparak 18; E Grubu ikincisi İsviçre 6'da 5 yaparak 15 puan topladı; en iyi puana sahip ilk 4 takım oldu. Milli Takım'ın 3.'lük için yarıştığı Hollanda, ilk 3 haftayı 3 puanla, iki puan üzerimizde geçerken sonraki 6 haftada 10 puan toplayabildi. Gruba 3'te 3 ile giren Çek Cumhuriyeti de 10 puanda kaldı. Gruba 3'te 3 ile başlayan İzlanda ise 11 puan topladı.



Uyanışın şifresi Arda Turan

Barcelonalı milli yıldız, 2015 yılı içerisinde Milli Takım'a 6 maçta 2 gol, 5 asistlik katkı sağladı. 14 puanlı geri dönüşte 7 puana direkt katkı yaptı.







Barcelona'nın transfer yasağı nedeniyle Ocak ayına kadar oynayamayacak Arda Turan, hünerlerini Milli Takım'da sergiliyor. Milli yıldız, 2015 yılı içerisinde ortaya koyduğu performansla adeta A Milli Takım'ı sırtladı; Türkiye'nin Avrupa Şampiyonası eleme grubundaki geri dönüşünün de mimarlarından oldu. Barcelonalı yıldız, 31 Mart'ta Lüksemburg maçından bu yana toplam 6 karşılaşmada 2 gol atıp, 5 asist yaptı. 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Kazakistan deplasmanında tek golü kaydeden Arda, 1-1 berabere kaldığımız Letonya mücadelesinde ise asist yaptı. Milli Takımımız'ın Hollanda'yı 3-0 mağlup ettiği maçta bir gol, bir asistle oynayan Arda Turan, önceki günkü Çek Cumhuriyeti maçında Hakan Çalhanoğlu'na da ikinci golün asistini yaptı. Arda, bu peformansıyla son 6 maçta 14 puanla müthiş geri dönüş yaşayan Milli Takım'ın 7 puanına direkt katkıda bulundu.



Skandal Hollanda paylaşımı

Türkiye'nin son maçta karşılaşacağı İzlanda'nın golcü oyuncusu Alfred Finnbogason Twitter'da skandal bir paylaşımda bulundu. Finnbogason, Hollandalı bir taraftarın kamyonun üzerine yazdığı 'Hollandalılar, İzlanda'yı destekliyor' yazısının fotoğrafını paylaşarak 'Hollandalılar'ın bizi desteklediğini görmek güzel! Kaygılanmayın Hollandalı dostlarım!' yorumunu yaptı. İzlandalı futbolcu Sigthorsson ise "Türkiye'ye 3 puan almaya gideceğiz" ifadesini kullandı.







4 bilinmeyenli denklem

A Milli Takım'ın en iyi 3. olma ihtimali sürüyor. Milliler, İzlanda'yı mağlup edecek; Kazakistan, deplasmanda Letonya'yı yenip sonunculuktan kurtulacak; ya Slovakya son maçta Lüksemburg'u; ya da Ukrayna İspanya'yı yenmeyecek.



A Milli Takım, Avrupa Şampiyonası elemelerinde Çek Cumhuriyeti karşısında kazanarak grup 3.'lüğü için büyük avantaj sağlarken, millilerin finallere direkt gidecek en iyi 3.'lük hesabı da devam ediyor. Kural gereği 8 grupta takımların grup sonuncularından alınan puanlar hesaba katılmıyor. Grupta 15 puana sahip olan milliler, grup sonuncusu Kazakistan'dan elde ettiği 6 puan hesaba katılmayınca 9 puan, 1 averaj ile 9 grup 3.'sü arasında 8. sırada. Kazakistan, ilk maçta golsüz berabere kaldığı Letonya'yı mağlup ederse averajla grupta sonuncu olmaktan kurtulacak; böylece Milli Takım'ın 3.'lük hesabı için Letonya'dan aldığı puanlar düşülecek. Yani Milli Takım'ın 15 puanı, 9 yerine 13 olacak. Milli Takım, İzlanda'yı da mağlup etmesi durumunda en iyi 3.'lük hesabında 16 puana sahip olacak. Şu durumda Macaristan 15 puan, 3 averajla en iyi 3. konumunda. Macaristan'ı 14 puanla Hırvatistan, 13 puanla Slovakya ve 12 puanla İsveç takip ediyor.



C GRUBU DA HESABIN İÇİNDE

Macaristan, son maçını grup sonuncusu Yunanistan ile oynayacağı için puanı değişmeyecek. İsveç ve Hırvatistan da grup sonuncularıyla karşılaşacağından dolayı aynı puanda kalacak. Türkiye'nin en iyi 3.'lük hesabı için C Grubu'nda alınacak sonuçların önemi büyük. 19'ar puanlı Slovakya ve Ukrayna 2.'lik için yarışıyor. Slovakya, son maçta Lüksemburg'u yenerse direkt finale gidecek. Grup sonuncusuyla yapılan maçlar çıkarıldığında Ukrayna'nın 13 puanı mevcut. Ukrayna, İspanya'yı yenerse puanı 16'ya çıkacak. Türkiye'nin beklentisi Ukrayna'nın İspanya karşısında kazanmaması.



Türkiye gelmesin

İsveç Milli Takımı'nın Türk asıllı futbolcusu Erkan Zengin, ülke basınına açıklamalarda bulundu. Trabzonsporlu yıldız, play-off'ta Türkiye ile eşleşmek istemediğini söyledi, "Bu zorlu bir rakip olacağı için değil. Türkiye'nin Avrupa Şampiyonası'nda yer almasını temenni ediyorum o yüzden" dedi.



Caner ile göz göze geldi

Çek Cumhuriyeti karşısında ilk goldeki penaltı pozisyonunun kahramanı Serdar Aziz, İzlanda maçını da kazanacaklarını belirtti. “İyi mücadele ettik. İnşallah play-off'a kalacağız. Allah'ın izniyle Fransa'ya gideceğiz” diyen Bursasporlu futbolcu, ilk golden önceki penaltı pozisyonunu değerlendirdi: "Caner'le göz göze geldik. Kendimi arka tarafta unutturmaya çalıştım, Caner de iyi kesiyor böyle topları, önceki bir pozisyonda daha yapmıştık bunu, ilkinde kafayla indirdim ama içeride kimse yoktu, ikincisinde penaltı oldu."




#milli takım
#elemeler
#maç
9 yıl önce