|

Olimpiyatta 73 yıllık rekoru kırdık: Sporcularımız 13 madalya kazandı

Türk boksu olimpiyat tarihindeki ilk altın madalyasını Tokyo’da elde etti. Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu, kazandıkları altın ve gümüş madalyalarla Türk kadın boksunda tarih yazdılar. Karatede Uğur Aktaş, olimpiyat üçüncüsü oldu ve bronz madalya kazandı. Aktaş’la birlikte 13. madalyasını kazanan Türkiye, 1948 Londra Olimpiyat Oyunları’ndaki 12 madalya rekorunu kırdı.

00:00 - 8/08/2021 Pazar
Güncelleme: 03:04 - 8/08/2021 Pazar
Yeni Şafak
Busenaz Sürmeneli
Busenaz Sürmeneli

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda 69 kiloda mücadele eden milli boksörümüz Busenaz Sürmeneli, Çinli Hong Gu’yu yenerek altın madalya kazandı. Busenaz Sürmeneli, aldığı altın madalyayla bu açıdan da tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Kokugikan Arena’da Busenaz, tarihi finalde Çinli boksör Hong Gu’yla karşılaştı. İlk rauntta tutuk olan Busenaz, 5 hakemin sadece birinden tam puan alabildi. İkinci raundun son 15 saniyesinde üst üste rakibine isabetli yumruklar atan Busenaz, bu sayede 5 hakemden de 10’ar puan alarak son raunda üstün girdi. Son rauntta da üstün olan Busenaz Sürmeneli, maçı kazanarak altın madalyayı aldı ve tarihi bir başarı elde etti. Maç sonrası duygu dolu anlar yaşayan milli sporcu gözyaşları içinde önce salondakileri selamladıktan sonra antrenörünün elini öptü. Busenaz şampiyonluğunu ilan ettikten sonra kameralara “Dede sana söz vermiştim. Sözümü tuttum” dedi. Büyük bir heyecanla finali izleyen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, maç sonunda sarıldığı milli sporcuyu tarih yazdığı için tebrik etti.

17 yıl sonra altın madalya

  • Türkiye’ye boksta ilk olimpiyat madalyasını kazandıran Busenaz Sürmeneli 17 yıl sonra olimpiyatlarda altın madalya getiren ilk kadın sporcu oldu. 2004 yılında Atina’da düzenlenen olimpiyatlarda halterde Nurcan Taylan Türkiye’ye altın madalya kazanmıştı. Türk boksörler, Tokyo 2020’den 1 altın ve 1 gümüş madalya ile ayrılırken, boksta olimpiyatlarda madalya sayısı ise 1 altın, 3 gümüş ve 3 bronza çıktı.

Buse Naz Çakıroğlu’ndan gümüş madalya

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda boksta kadınlar 51 kiloda Buse Naz Çakıroğlu, gümüş madalya kazandı. Finalde Bulgaristan’dan Stoyka Zhelyazkova’ya 5-0 yenilen milli boksörmüz olimpiyat 2.’si oldu. Buse Naz Çakıroğlu, Türk boks tarihinde olimpiyat madalyası kazanan ilk kadın sporcu unvanını elde etti. Kokugikan Arena’da Buse Naz, tarihi finalde Bulgaristan’dan Stoyka Zhelyazkova Krasteva’yla karşılaştı. Buse Naz, ilk rauntta rakibinin kendisini köşelere sıkıştırmasına engel olamadı ve Bulgar boksör 5 hakemden de 10 puan aldı. İkinci rauntta da istediği oyunu ringe yansıtamayan milli boksörümüz, sadece bir hakemden tam puan alabildi. Son rauntta da Bulgar sporcu üstünlüğünü korudu ve Buse Naz Çakıroğlu, olimpiyatı gümüş madalya kazanarak tamamladı. Avrupa şampiyonluğu ve dünya ikinciliği bulunan Buse Naz, olimpiyat gümüş madalyasını da başarılarına ekledi. Busenaz Sürmeneli’den önce final maçına çıkan Buse Naz Çakıroğlu aynı zamanda olimpiyatlarda boksta madalya alan ilk kadın sporcu oldu.


MADALYASINI FIFA BAŞKANI İNFANTİNO VERDİ

  • Gümüş madalya kazanan milli boksör Buse Naz Çakıroğlu, madalyasını düzenlenen törenle aldı. Buse Naz’a gümüş madalyasını FIFA Başkanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Üyesi olan Gianni Infantino takdim etti. Milli sporcu madalyasını boynuna takarken göz yaşlarına hakim olamadı. Bu kategoride altın madalyayı Buse Naz’ı finalde yenen Bulgar sporcu Stoyka Zhelyazkova Krasteva, bronz madalyaları ise Çin Taipeisi’nden Hsiao-Wen Huang ile Japonya’dan Tsukimi Namiki kazandı.

Mutluyum ama bir o kadar da hüzünlüyüm

Olimpiyat Oyunları’nda kadın boksunda gümüş madalya kazanan Buse Naz Çakıroğlu, altın madalya alamadığı için buruk bir sevinç yaşadığını söyledi. Kadın boksunda Türkiye’ye ilk madalyayı getiren sporcu olan Buse Naz, final karşılaşmasının ardından yaptığı açıklamada, “Mutluyum ama bir o kadar da hüzünlüyüm. Madalyanın renginin altın olmasını çok isterdim” dedi. Kendisini destekleyen herkese teşekkür eden Buse Naz, “Birkaç gündür Türkiye olarak zor günler geçiriyoruz. Ona rağmen Türkiye’den çok destek mesajı alıyorum. O yüzden çok gururlu ve mutluyuz. Söylenecek bir şey yok” diye konuştu. Bulgar rakibi karşısında ilk raundun istediği gibi sonuçlanmadığını kaydeden milli boksör, “O kadar fark olacak sonuç yoktu. Nasipte bu varmış. Diyecek bir şey yok. Daha önce Bulgar sporcuyla karşılaşmıştım ve yenmiştim. Burası çok farklı. Heyecan yoktu. Sadece altın madalyayı getirmek istiyordum. Bazen çok istememizden dolayı tutukluk yaşayabiliyoruz. Baskı yoktu, sadece çok istemiştim” ifadelerini kullandı.


Uğur Aktaş Bronz kazandı

  • 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda karatede erkekler kumite +75 kiloda Uğur Aktaş, bronz madalya kazandı. Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen 32. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda karate müsabakaları Nippon Budokan’da yapıldı. A Grubu’nda yer alan Uğur Aktaş, ilk maçında Gürcü Gogita Arkania’yı 3-1 yendi. İkinci karşılaşmasında Japon Ryutaro Araga’ya mağlup olan milli sporcu, Kazak rakibi Daniyar Yuldashev’e üstünlük kurarak yarı finale yükseldi. A Grubu’nu 2. sırada tamamlayan Uğur Aktaş bu sonuçla olimpiyat madalyasını garantilemeyi başardı. Yarı final maçında İranlı Sajad Ganjzadeh ile karşılaşan 25 yaşındaki milli karateci, ilk saniyelerden yukodan aldığı puanla 1-0 öne geçti. Daha sonra İranlı sporcuya 2 puan veren Uğur, son anlarda 2-2’lik eşitliği yakaladı ancak rakibine shensu avantajıyla mağlup olarak final şansını kaçırdı. Uğur, olimpiyatı bronz madalya alarak tamamladı.

Meltem elemeleri geçemedi

Milli karateci Meltem Hocaoğlu Akyol ise kadınlar kumite 61 kiloda eleme grubundan çıkamadı. A Grubu’dan yer alan ve ilk maçında Kazakistan’dan Sofya Berultseva ile karşılaşan Meltem, 5-5 berabere kaldı. Meltem, ikinci mücadelesini Japon Ayumi Uekusa’ya 5-4, üçüncü maçında İtalyan Silvia Semeraro’ya 9-4, son maçında ise Azerbaycanlı Iryna Zaretska’ya 4-0 yenilerek olimpiyatlara veda etti. İlk kez olimpiyatlara alınan karate branşında müsabakalara 8 sporcu ile katılan Türkiye, kazandığı 1 gümüş ve 3 bronz madalya ile en fazla podyum gören ülke oldu.


Gözlerim yaşlı olarak izledim

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda boksta altın madalya kazanan Busenaz Sürmeneli’yi tebrik etti. Madalya töreninden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun aracılığıyla Busenaz’la telefonda görüşen ve tebrik eden Erdoğan, “Gözlerim yaşlı olarak son anları izledim. Gerçekten çok mutluyum. Hele hele verdiğin sözü yerine getirmen sebebiyle gerçekten çok duyguluyum. Milletçe duyguluyuz. Çakıroğlu gümüş kaptı. Sürmeneli olarak sen de altını kaptın. Böylece puanlarımızı da yükseltmiş oldunuz. Sizleri şahsım, ailem ve milletim adına tebrik ediyorum” dedi. Erdoğan, 23 yaşındaki Busenaz’ın ileriki olimpiyatlarda da başarılı olacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sözleri için teşekkür eden Busenaz ise “2013 yılında Sultanbeyli’nde mitingde yanınıza gelmiştim ve size ‘Olimpiyata gidip altın madalya alacağım ve söz veriyorum size hediye edeceğim’ demiştim. Buradan da sözümü tutmuş olayım, karşınızda sözlerini tutan bir Buse var. Bu madalyamı size armağan ediyorum. Türk milletinin gücünü herkese gösterdiğimiz düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Boks Milli Takım Teknik Direktörü Cahit Süme de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verdiği destekler için teşekkür etti.

8 yıl önce Başkan Erdoğan’a verdiği sözü tuttu

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda boksta kadınlar 69 kiloda altın madalya kazanan Busenaz Sürmeneli, “İnanılmaz mutluyum. Hala inanamıyorum. 13 senedir bugünü hayal ediyordum. Çocukluk hayalimi yaşıyorum” dedi. Duygularını tarif etmekte zorlandığını dile getiren milil boksörümüz, “İnanılmaz mutluyum. Hala inanamıyorum. 13 senedir bugünü hayal ediyordum. Çocukluk hayalim avuçlarımın içinde. Hocama çok teşekkür ediyorum. Benim güzel bir ekibim var, onlarla başardım. Bu madalya herkese umut olsun. Yangınla mücadele edenlere, kız çocuklarına... İnşallah daha nice başarılar gelir ülkemize. Benimle ağlayan, benimle gülen herkese çok teşekkür ederim. Herkesin ellerinden öpüyorum. İnşallah her şey güzel olacak” ifadelerini kullandı. Busenaz Sürmeneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 8 yıl önce verdiği sözü tutmanın mutluluğunu da yaşıyor. 2013 yılında Sultanbeyli’nde 15 yaşındayken Erdoğan’a bir söz verdiğini vurgulayan Busenaz, şunları kaydetti: “2013’te Sultanbeyli’nde Sayın Cumhurbaşkanımızın yanına küçücük bir çocuk olarak gittim ve kendisine ‘Olimpiyat şampiyonu olup madalyamız size hediye edeceğim’ dedim. Bu sözümü de tuttum. Rahmetli dedem de geçen yıl bana ‘Kızım ben göremem ama sen git o madalyayı al’ dedi. Ona da sözümü tuttuğum için çok mutluyum. O hayatta değil ama beni izliyor. Ben onu kalbimde hissediyorum. Trabzon’a gidince madalyamı mezarına götüreceğim.”

#Tokyo
#Busenaz Sürmeneli
#Buse Naz Çakıroğlu
#Uğur Aktaş
#Londra Olimpiyat Oyunları
3 yıl önce