|

Osmanlı'ya başkaldıranların kulübü!

Beşiktaş'ın Avrupa Ligi'nde yarın karşılaşacağı Skenderbeu ismini, 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'na baş kaldıran İskender Bey'den alıyor. Ligde toplam 6 şampiyonluğu bulunan kırmızı-beyazlı takım, bu şampiyonlukların 5'ini son beş sezonda elde etti.

Yeni Şafak
14:48 - 16/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 12:02 - 16/09/2015 Çarşamba
AA

Beşiktaş'ın UEFA Avrupa Ligi H Grubu ilk maçında yarın deplasmanda karşılaşacağı Skenderbeu, Arnavutluk Süper Ligi'nde son 5 sezona damgasına vurdu.



1909 yılında kurulan Skenderbeu, ilk şampiyonluğunu ise 1933'te kazanmıştı. Skenderbeu, 6 şampiyonlukla Arnavutluk'ta en fazla şampiyon olan takımlar sıralamasında 5. sırada bulunuyor.



Takım adını Arnavutluk tarihinin ulusal kahramanı olan İskender Bey'den almakta. Esas ismi Gjergj Kastrioti olan İskender Bey babasının 1421 yılında II. Murat'a yenilmesinin ardından en az üç yıl Osmanlı Sarayı'nda rehin kaldı. Daha sonra ülkesine dönen İskender Bey 25 yıl boyunca Osmanlılar'a direndi. Fatih Sultan Mehmet'in yenemediği tek lider olan İskender Bey, Osmanlı'nın Batı Avrupa'daki ilerleyişini engelleyen isim olarak bilinir. Osmanlı İmparatorluğu ancak onun sıtma dolayısıyla ölmesinin ardından Arnavutluk'u ele geçirebilmiştir. Arnavut milliyetçiliğinin ve Osmanlı'ya başkaldırışın simgesi olan İskender Bey ülkede birçok yere ismini vermiştir.



Kulüp logosunda, İskenderbey'in miğferini kullanan Skenderbeu, lig maçlarını Korça kentinde 6 bin kişi kapasiteli ve kulüple aynı adı taşıyan statta oynuyor. 'Kurtlar' olarak bilinen Skenderbeu'nun taraftarları maçlarda sık sık Arnavutluk Bayrağı açarak milliyetçi yanlarını ortaya koyuyor.



UEFA kriterlerine uyan tek stat Elbasan Arena

Skenderbeu, Avrupa kupalarındaki maçlarını ise Korça kentine 190 kilometre uzaklıktaki Elbasan Arena'da yapıyor. Elbasan kentinde bulunan ve Arnavutluk'un şu anda UEFA kriterlerine uyan tek stadı olan Elbasan Arena, 12 bin 500 kişi kapasiteli.



Skenderbeu'nun Avrupa kupalarındaki maçlarının yanı sıra Arnavutluk Milli Takımı'nın da maçlarına ev sahipliği yapan Elbasan Arena, kısa süre önce bir Türk firması tarafından yenilerek UEFA kriterlerine uygun hale getirildi.



Hamdi Salihi'nin son durumu

Skenderbeu'da tecrübeli futbolcu Hamdi Salihi'nin, Beşiktaş'a karşı forma giymesi bekleniyor. Arnavutluk basınında yer alan haberlerde, milli takımda da görev yapan Salihi'nin, sakatlığının düzeldiği ve teknik direktör Mirel Josa'nın görev vermesi halinde siyah-beyazlılar karşısında forma giyebileceği belirtildi.



Hamdi Salihi, bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme turlarında oynadığı 5 maçta 5 gol attı. Sakatlığı nedeniyle ligde sadece bir maçta oynayan ve bu karşılaşmada kısa süre görev yapan 31 yaşındaki futbolcu, sezon öncesi Laçi ile oynanan Süper Kupa mücadelesinde takımının iki golünü de imza atmıştı.



Maçın biletleri bir hafta önceden tükendi

Skenderbeu ile Beşiktaş arasında yarın oynanacak maç için satışa çıkarılan biletler tükendi.



Elbasan Arena'da oynanacak karşılaşmaya büyük ilgi gösteren futbolseverlerin, satışa sunulan biletleri bir hafta önceden bitirdiği bildirildi.



Karşılaşmanın biletleri en ucuzu 10, en pahalısı 190 liradan futbolseverlerin satışa sunulmuştu.

#Futbol
#UEFA Avrupa Ligi
#Skenderbeu
#Beşiktaş
#Elbasan Arena
9 yıl önce