|

Polisler Futbol Federasyonu'nu bastı!

Almanya'nın 2006 FIFA Dünya Kupası ev sahipliği sürecinde vergi kaçırıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Almanya Futbol Federasyonu'nun (DFB) Frankfurt'taki merkezinde ve Başkan Wolfgang Niersbach ile selefi Theo Zwanziger'in evlerinde arama yapıldı.

Yeni Şafak
14:29 - 3/11/2015 Salı
Güncelleme: 16:02 - 3/11/2015 Salı
AA

Frankfurt savcılığından yapılan açıklamaya göre, Almanya'nın düzenlendiği 2006 FIFA Dünya Kupası sürecinde yüksek miktarda vergi kaçırıldığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.



Açıklamada, 50 emniyet görevlisinin katıldığı operasyonda, DFB'nin Frankfurt'taki merkezinde ve DFB Başkanı Niersbach ile 2006-2012 yıllarında federasyon başkanlığını yapan Zwanziger'in evlerinde arama yapıldığı ve soruşturmanın 2006 Dünya Kupası Organizasyon Komitesi'nin FIFA'ya transfer ettiği 6.7 milyon euro üzerinde yoğunlaştığı belirtildi.



Alman basınından Bild gazetesi, savcılığın yaptığı incelemede 6,7 milyon euro'nun DFB'nin vergi evraklarında yer almadığını iddia etti.



Oyları satın alma iddiası

Der Spiegel dergisinde daha önce yer alan iddiada, 2006 FIFA Dünya Kupası öncesinde Almanya'da kurulan başvuru komitesinin o dönem Adidas şirketinin yönetim kurulu başkanlığını yapan Robert Louis-Dreyfus aracılığıyla 4 üyenin oylarını satın almak adına FIFA'ya 6,7 milyon euro ödediğini öne sürmüştü.



Komitenin o dönem başkanlığını yapan Franz Beckenbauer'in ve Almanya Futbol Federasyonu (DFB) Başkanı Wolfgang Niersbach'ın da ödemeden haberdar olduğu, Louis-Dreyfus'un bu parayı Dünya Kupası'na ev sahipliği yapılacak ülkenin karar verildiği 6 Temmuz 2000'den önce Almanya'nın başvuru komitesine gizli bir şekilde borç verdiği ifade edilmişti. Söz konusu paranın, başvuru komitesinin ve 2006 Dünya Kupası'nın Almanya'ya verilmesinden sonra oluşturulan organizasyon komitesinin bütçesinde yer almadığı da kaydedilmişti.



Niersbach ise 2006 Dünya Kupası'nın ev sahipliği için FIFA İcra Kurulu'ndan 4 üyenin oylarını satın almak amacıyla 6,7 milyon avro rüşvet verildiği iddiasını reddederken, selefi Zwanziger ise DFB'nin 2006 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için başvuru ve organizasyon komitesine ödeme yapmakta kullanılmış gizli bir kasanın bulunduğunu öne sürmüştü.



#Almanya Futbol Federasyonu
#dünya kupası
#soruşturma
#fifa
8 yıl önce