|

Sevilla'nın başarısının arkasındaki sır adam: Monchi

UEFA Avrupa Ligi finalinde Liverpool'u 3-1 mağlup eden Sevilla art arda 3. kez Avrupa Ligi'ni kazanan takım oldu. İspanyol ekibi böylece önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi'ne grup turundan katılmaya hak kazandı. Peki Sevilla'nın bu başarısının arkasındaki sır ne? Nasıl oluyor da sattıkları oyuncuların yerlerini hemen doldurabiliyorlar? İşte bütün bu soruların cevabı Sevilla Sportif Direktörü 'Monchi'de...

Yeni Şafak
16:59 - 19/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 17:33 - 19/05/2016 Perşembe
Yeni Şafak
Sevilla, UEFA Avrupa Ligi Kupası'nı üst üste üçüncü kez kaldırdı.
Sevilla, UEFA Avrupa Ligi Kupası'nı üst üste üçüncü kez kaldırdı.

Bundan tam 16 yıl önce La Liga'da küme düşen Sevilla'da her şey 2002 yılında yaşanan başkan değişikliği ile başladı. O yıl Roberto Ales, Sevilla kulübünde başkanlığı bıraktı ve yerine halen başkanlık görevini yürüten avukat Jose Marie del Nido geldi. Jose Maria'nın ilk icraatlarından birisi kulübün sportif direktörlüğüne Monchi lakaplı Ramon Rodriguez Verdejo'yu getirmek oldu. Bu hamle öyle bir hamleydi ki kulübün adeta dönüm noktası oldu.



Futbol hayatının tamamını Sevilla'da geçiren Monchi, The Guardian'a verdiği röportajda Sevilla'nın kulüp ve transfer politikasını anlattı. Monchi, Sevilla'da göreve geldikten sonra iki şey istediğini söyledi. Genç sportif direktör, 'Kulübe geldiğimde planlarımızı konuştuk. Toplantıda planımı şöyle anlattım: 'Alt yapıdan oyuncu çıkarmak ve hem İspanya'nın içinde hem de İspanya dışında scouting ağı kurarak yetenekli oyuncuları kadroya katmak'.



Monchi bu işte oldukça başarılı oldu. Capel, Alberto Moreno, Jesus Navas, Sergio Ramos, Jose Antonio Reyes gibi önemli futbolcular Sevilla altyapısından çıkıp A takımda forma şansı buldu ve sonrasında diğer büyük takımlara gitti. Giderken de büyük bir parayı kulübün kasasına koyarak...



Monchi 'Transfer nasıl yapılır?' sorusunun cevabını The Guardian'a verdi


  • ''Bizim için vazgeçilmez bir oyuncunun gitmesi artık travma değil. Çünkü her seferinde yerini biri doldurunca kulüp ve taraftarın güveni artıyor kurduğumuz sisteme. 16 scout birçok ligi takip ediyor. Sezonun ilk beş ayı herhangi bir amaç içermeden (sadece veri toplayarak) bir sürü maç izliyorlar. Tüm mevkilerde yaklaşık 250 potansiyel hedef belirliyorlar. (pozisyona göre ayırıp) Burada teknik adam devreye giriyor ve isteğini söylüyor.
    Teknik direktörümüz 'Bana iyi bir sol bek bulun' demiyor. 11 km koşu mesafeli, 800 metreyi son sürat koşan, iki ayağını kullanan diye özelliklerini belirtiyor.''



Sevilla'nın Monchi döneminde sattığı futbolcular ve kulübe giren bonservis bedelleri ;

  • Carlos Bacca: 30 milyon euro
  • Jose Antonio Reyes: 20 milyon euro
  • Sergio Ramos: 27 milyon euro
  • Alvaro Negredo: 25 milyon euro
  • Kondogbia: 20 milyon euro
  • Jesus Navas: 20 milyon euro
  • Ivan Rakitic: 18 milyon euro
  • Alberto Moreno: 18 milyon euro
  • Seydou Keita: 14 milyon euro
  • Gary Medel 13 milyon euro

Monchi'nin scouting sistemi

700'den fazla gözlemciyle büyük bir scouting ağı kuran Monchi'nin bu çalışmaları sayesinde Adriano, Dani Alves, Baptista, Fazio, Seydou Keita ve Ivan Rakitic'in de aralarında bulunduğu çok sayıda önemli futbolcu ucuz maliyetlerle transfer edildi. Sevilla'nın bu sezonki ideal 11'inin kulübe maliyeti 30 milyon euro'ydu. Ama sadece Dani Alves'i Barcelona'ya satarken 35 milyon Euro kazanmışlardı. Üstelik onu da yıllar önce Bahia'dan sadece 10 milyon Euro'ya almışlardı. Hem senelerce ondan faydalandılar, hem de sonrasında büyük bir paraya sattılar. Tıpkı diğer birçok futbolcuda yaptıkları gibi.



Bu sezon da Avrupa Ligi'ni kazanan kadrodan bazı isimlerin daha büyük takımlara yine iyi fiyatlarla satılması bekleniyor. Monchi'nin kadro planlamasını yaptığı ve Unai Emery'nin ellerine teslim ettiği takım 3 sezondur Avrupa Ligi'ni kazanıyor. Son 10 yılda ise 5 defa kupayı müzelerine götürdüler. Üstelik bunu yüksek ücretler ödeyerek değil alt yapıya önem vererek ve iyi bir scouting ağı kurarak başardılar.




Sevilla Avrupa Ligi şampiyonu Dev finalde tartışmalı gol


#Monchi
#Sevilla
#UEFA Avrupa Ligi
8 yıl önce