|

Son şansı

F.Bahçe’nin Süper Lig ve son olarak UEFA Avrupa Ligi’nde aldığı kötü sonuçlar nedeniyle teknik direktör Phillip Cocu ile yolun sonuna geliniyor. Yönetimin de ayrılığını konuştuğu Hollandalı teknik adam için Beşiktaş derbisinin son şansı olduğu ifade ediliyor.

Haber Merkezi
04:00 - 22/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 06:02 - 22/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Phillip Cocu
Phillip Cocu

Fenerbahçe, Süper Lig ve Avrupa’da aldığı kötü sonuçlarla tarihinin en kötü sezon başlangıçlarından birine imza atarken futbolun başındaki isimlerden teknik direktör Phillip Cocu’nun tahtı sallanıyor. Büyük umutlarla Fenerbahçe’nin başına getirilen Hollandalı teknik adam, Süper Lig ve Avrupa’da aldığı kötü sonuçlar nedeniyle yavaş yavaş yolun sonuna geliyor. Ligde tarihinin en kötü başlangıcını yapan, UEFA Avrupa Ligi’nde de Dinamo Zagreb’e farklı yenilen sarı-lacivertli takımda Süper Lig’de pazartesi günü Kadıköy’de Beşiktaş ile oynanacak derbide alınacak kötü bir sonuç teknik direktör Phillip Cocu’nun biletini kesebilir. Yönetim kurulunda da Hollandalı çalıştırıcının gönderilmesi yönünde görüş bildirenlerin ağırlıkta olyduğu öğrenildi. Cocu, oyun felsefesini açıklarken, “Topa sahip olan, oyun kuran, hem üretici olup hem de bunu sahada gösteren bir takım olacağız” demişti. Ancak gelinen süreçte sahada futbol karakteri olmayan, ne oynayacağını bilmeyen bir takım görüntüsü ortaya çıktı. Tecrübeli çalıştırıcının göreve geldiğinde söylediği oyun felsefesini başaracak ne inanç var ne de takım bunun gerçekleştirebileceğine yönelik bir ışık veriyor. Hollandalı teknik adam, ideal 11’ini halen bulamadı. Cocu her maça F.Bahçe’yi farklı 11 ile çıktı. Dinamo Zagreb maçında da savunma, orta saha ve forvet olmak üzere tüm mevkilerde yapılan değişiklikler hüsranı da beraberinde getirdi. Birbirini tanımayan ve birlikte çok oynamayan bir kadroyu sahaya sürdü.

  • Kadro denemesinde Avrupa’da zirvede
  • Çıktığı 8 resmi maçta onbirinde tam 24 farklı oyuncuyu kullanan Fenerbahçe, bu dalda Süper Lig ve Avrupa’nın beş büyük liginde zirveye yerleşti. Fenerbahçe, şu ana kadar oynadığı 8 resmi maçın 5’ini kaybederek sezona çok kötü bir başlangıç yaparken, aynı zamanda kadro istikrarını da bir türlü yakalayamadı. Opta’nın verilerine göre geçtiğimiz sezon onbirinde 23 oyuncunun oynadığı Fenerbahçe, bu sezon ise şimdiden 24 oyuncuyu onbirde denedi ve bu dalda Süper Lig’in zirvesine çıktı. Fenerbahçe’yi ise 2 puanla ligin dibinde yer alan ve 20 farklı oyuncuyu onbirde kullanan Akhisarspor takip ediyor. Sarı-lacivertliler ayrıca Süper Lig ve Avrupa’nın beş büyük liginde de onbirinde en fazla oyuncu deneyen takım oldu. Fenerbahçe’yi 21 oyuncuyla Manchester United ve Paris Saint-Germain, 20 oyuncuyla ise Monaco ve Atalanta izliyor.
MAÇ ANALİZ EKİBİ DEVRE DIŞI BIRAKILDI

F.Bahçe rakip analizlerinde de sıkıntılar yaşıyor. Bunun nedeni geçen sezon rakip analizlerinde önemli rol oynayan yardımcı antrenör Turgay Altay ile Melikşah Sezgin’in geri plana atılması olarak gösteriliyor. Hollandalı teknik direktör Phillip Cocu, Aykut Kocaman’ın da ekibinde yer alan yardımcı antrenörlerin görev tanımlarında değişikliğe gitti. Turgay Altay ile Melikşah Sezgin’den faal olarak yararlanılmadığı kaydedildi. Görüşleri çok fazla dikkate alınmayan ikilinin sadece raporları hazırlayıp odalarına çekildikleri öğrenildi.



Comolli hedefte

Fenerbahçe’de teknik heyet ve futbolcuların yanı sıra sportif direktör Damien Comolli de camiada tartışma konusu oldu, icraatlarıyla şimşekleri üzerine çekti. Fransız futbol adamı, takımın istatistiksel olarak en iyisi Giuliano ile Josef’i teknik heyetin “mutlaka kalmalı” raporuna rağmen satarken, bu futbolcuların yerlerine transfer edilen oyuncular da performanslarıyla Giuyiano ve Josef’i arattı. Yerlerini dolduracak hamleler yapılmazken transfer hamleleri tartışılır hale geldi. Sarı-lacivertli takım, 11 oyuncuyu kadrosuna kattı ancak bu oyuncuların büyük çoğunluğu vasat kaldı. Frey, Jailson, Reyes performanslarıyla hayal kırıklığı yaşatırken, Berke Özer, Ferdi Kadıoğlu ve Barış Alıcı ise forma şansı bulmakta sorun yaşadı. Tolga Ciğerci sakat olmasına rağmen transfer edildi. Kadroda orta sahada çok fazla oyuncu yer alırken, kanatlardaki rotasyon sayısı ise oldukça az. Sezon başında kampa katılan takımla şu andaki mevcut kadro arasındaki fark da dikkat çekiyor. Lig başlarken Josef ve Giuilano gibi takımın en önemli iki isminin satılmasıyla orta saha düzeni bozuldu. Hollandalı teknik adam, yeni transferlerle birlikte sarı-lacivertli takımın yeniden oluşturmaya çalıştı. Teknik heyetin temmuz ve ağustos ayları boyunca yaptığı planların ve çalışmaların da büyük bir bölümü çöpe gitti.

  • F.Bahçe’de büyük çöküş
  • UEFA Avrupa Ligi D Grubu’nda Hırvatistan deplasmanında Dinamo Zagreb’e 4-1 mağlup olan Fenerbahçe, sezona çok kötü bir performansla başlayarak taraftarlarını üzdü. Sezona yeni bir yapılanmayla, teknik direktör Phillip Cocu yönetiminde başlayan sarı-lacivertliler, oynadığı 8 resmi maçta aldığı 5 yenilgiyle istediği performansın çok uzağında kaldı. UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Portekiz ekibi Benfica’ya elenen Fenerbahçe, Süper Lig’e Bursaspor galibiyetiyle başlamasına rağmen daha sonra üst üste aldığı 3 yenilgiyle tarihinin en kötü sezon başlangıcını gerçekleştirdi. Süper Lig’in 5. haftasında Konyaspor deplasmanından 1-0’lık galibiyetle dönerek nefes alan sarı-lacivertliler, UEFA Avrupa Ligi’nde ise farklı bir yenilgiyle karşılaştı. Fenerbahçe, Hırvatistan’da Dinamo Zagreb karşısında aldığı 4-1’lik yenilgi ve ortaya koyduğu futbolla taraftarlarını adeta kahretti.

Sarı-lacivertli takım, geçen sezon çıktığı 47 resmi maçta 7 yenilgi yaşarken, bu sezon daha 8 müsabakada bu istatistiğe yaklaştı. Geçen sezon Süper Lig’de 4, Ziraat Türkiye Kupası’nda 1 yenilgi alan Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi’nde ise Makedon temsilcisi Vardar’la eşleşmesinde ise 2 mağlubiyet yaşadı.

GOL ORTALAMASI 0,87’YE DÜŞTÜ

Sarı-lacivertliler bu sezon ise şu ana kadar 8 resmi maçta rakiplerine 5 kez boyun eğerken, sadece 2 kez sahadan galip ayrılabildi. UEFA Şampiyonlar Ligi’nden elenen, UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele ettiği D Grubu’ndaki ilk maçında ise Hırvatistan ekibi Dinamo Zagreb’e 4-1 yenilen Fenerbahçe, Süper Lig’de de 5 maçta 3 yenilgi alarak beklentilerin uzağında kaldı. Sarı-lacivertliler, geçen sezon 47 resmi maçta, biri hükmen 3-0 olmak üzere toplam 106 gol attı. Geçen sezon 2.2 gol ortalaması elde Fenerbahçe’nin bu sezon ortalaması ilk 8 maçta 0.87’ye düştü. Söz konusu 8 maçta sadece 7 gol atabilen Fenerbahçe, 3 karşılaşmada ise rakip fileleri havalandırmayı başaramadı. Sarı-lacivertliler, geçen sezon teknik direktör Aykut Kocaman yönetiminde ise 47 maçın sadece 4’ünde gol bulamamıştı.


Dinamo Zagreb F.Bahçe’yi dağıttı

UEFA Avrupa Ligi D Grubu ilk haftasında Fenerbahçe’nin Dinamo Zagreb takımına deplasmanda 4-1 yenilmesi Hırvat basınında geniş yer buldu. Ülkenin köklü gazetelerinden Jutarnji List’in maça ilişkin haberinde “Dinamo Zagreb, Fenerbahçe’ye karşı oyunu domine etti” ifadesi kullanıldı. Dinamo Zagreb’in Avrupa Ligi’ne büyük bir zaferle başladığı belirtilerek, “Organize ataklar, güzel paslaşmalar, harika goller. Dinamo gerçekten etkileyiciydi” değerlendirmesinde bulunuldu. Vecernji List gazetesindeki “Muhteşem Dinamo, Fenerbahçe’yi ezip geçti” başlıklı haberin detayında, Dinamo Zagreb’in teknik direktörü Nenad Bjelica’nın net oyun vizyonuna sahip bir takım oluşturduğuna değinildi. Maçta iki gol kaydeden Hajrovic’in ön plana çıkarıldığı gazetede, Bosna Hersekli futbolcunun çok etkili olduğu vurgulandı. Gol gazetesinin “Dinamo, F.Bahçe’yi Avrupa Ligi’nin ilk haftasında dağıttı” başlıklı haberinde, Hırvat takımının bu sezon için büyük umutlar verdiği kaydedildi. Spornet ise, “Dinamo, Avrupa Ligi’ne daha iyi bir başlangıç yapmayı düşünemezdi. Konuk Fenerbahçe kesinlikle yenilgiyi hak etti” ifadeleri kullanıldı.

#Fenerbahçe’
#Philip Cocu
6 yıl önce