|

Söz sırası gençlerde

Geleceğin yıldızlarının ter döktüğü Türkiye''nin evsahipliğindeki mini Dünya Kupa-sı''nda beklenen an geldi çattı. Açılış maçı Kayseri Kadir Has Stadı''nda saat 18.00''da Küba ile Güney Kore arasında

.
00:00 - 21/06/2013 Cuma
Güncelleme: 22:52 - 20/06/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Söz sırası gençlerde
Söz sırası gençlerde

Türkiye''de 19''uncusu düzenlenecek FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası bugün yapılacak maçlarla başlıyor. Toplam 6 grupta 24 takımın katılımıyla gerçekleştirilecek ve 13 Temmuz Cumartesi günü oynanacak finalle sona erecek şampiyonanın ilk gününde A ve B gruplarında 4 maç oynanacak. Karşılaş-maların en önemlisi açılış maçı olması nedeniyle Kayseri Kadir Has Stadı''nda saat 18.00''da Küba ile Güney Kore arasında oynanacak.

Toplam 52 maça sahne olacak FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası''na İstanbul, Bursa, Kayseri, Antalya, Gaziantep, Trabzon ve Rize ev sahipliği yapacak. A Grubu maçları ile çeyrek final, 3.''lük ve final maçlarına sahne olacak İstanbul''da 11 maç oynanacak. Bursa''da 9, Kayseri ve Gaziantep''te 8, Antalya''da 7, Trabzon''da 6, Rize''de 3 maç yapılacak. Organizasyonun yarı final karşılaşmaları, Bursa ve Trabzon''da gerçekleştirilecek. 20 Yaş Altı Milli Futbol Takımı, grup maçlarını Trabzon ve Rize''de oynayacak. C Grubu''nda yer alan Türkiye, ilk maçını yarın saat 21.00''da El Salvador ile Trabzon''da yapacak. Grupta ilk 2 sırada yer alan takımlar direkt olarak son 16''ya kalacak; gruplarda en iyi puana sahip 4 takım da bir üst tura çıkmaya hak kazanacak.

Başlama vuruşunu Erdoğan ve Blatter yapacak

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Joseph Sepp Blatter, bugün başlayacak FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası''nın resmi açılışına katılıp, başlama vuruşunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte yapacak. Erdoğan ve Blatter, Kayseri''de Küba ile Güney Kore arasında oynanacak turnuvanın açılış maçı ile Nijerya-Portekiz karşılaşmasını da izleyecek.

Lionel Messi de buralardan geçti
Maradona, Bebeto, Van Basten gibi yıldızları futbol dünyasına kavuşturan U20 Dünya Kupası bu geleneğini Barcelonalı yıldızla da sürdürdü

Geleceğin yıldızları için bir sıçrama tahtası olan U20 Dünya Kupası, dünya futboluna birçok önemli ismi kazandırdı. 1979''da Arjantin U20 Milli Takımı şampiyon olurken Diego Armando Maradona, futbol dünyasına ''merhaba'' dedi. 1980''lerde Brezilyalı Bebeto, Hollandalı Van Basten yıldızlar olarak parladı. 1987''de şu anda Kayserispor teknik direktörlüğü yapan Robert Prosinecki, Hırvat Suker, 89''da Figo, ileriki yıllarda Morientes, Adriano, Nakata derken 97''de Riquelme, Cambiasso, Henry, Owen, Trezeguet, Nicolas Anelka gibi yıldızların galası sahnelendi.

MİLENYUM''UN YILDIZLARI!

2001''de Saviola, Kaka; 2003''te İniesta, Dani Alves, Javier Mascherano ile devam eden süreçte Lionel Messi de U20 Dünya Kupası''nın tozunu yuttu. 2005''teki turnuvada 3 kez FIFA yılın futbolcusu ödülüne hak kazanan Messi, bu şampiyona sayesinde kariyeri bakımından büyük deneyim kazandı ve bir efsane daha başlamaya yüz tuttu.

Tüm gözler Salih''in üzerinde olacak

Milli Takım, katıldığı ilk dünya kupası 1993 Avustralya''da galibiyet alamadı. Serkan Reçber, 1-1 biten Güney Kore maçında Milli Takım''ın ilk ve tek golünü atmasıyla tarihe geçerken 1993 kadrosunda Oktay Derelioğlu, Emre Aşık gibi yıldızlar yer alıyordu. 12 yıl sonra 2005 Dünya Kupası''nda boy gösteren U20''ler ilk galibiyetini 1-0 ile Panama''ya ya karşı aldı. Galibiyeti getiren isim olarak Gökhan Güleç tarihe geçerken 2005 kadrosunda da Selçuk İnan, Burak Yılmaz, Olcan Adın gibi bugünün yıldızları bulunuyordu. F.Bahçe formasıyla gösterdiği performansla büyük çıkış yakalayan ve UEFA''nın gelecek vaat eden en önemli yıldız adayları arasında gösterdiği Salih Uçan da 2013''ün starı adayında. Fulhamlı Kerim Frei de gözlerin üstünde olacağı bir diğer isim.

21 gencin 6''sı gurbetçi

Kadrodaki 21 genç millinin 15''i başta Süper Lig olmak üzere Türkiye''de, 6''sı Almanya, İngiltere, Hollanda ve Belçika''da futbol oynuyor. Aday kadro şöyle:

Cumali Bişi (Ç.Rize), Hakan Çinemre, Salih Uçan (F.Bahçe), Alperen Uysal, Sadık Çiftpınar (G.Saray), Taşkın Çalış (G.Antep), Artun Akçakın, Yılmaz Çalık, İlkay Durmuş (G.Birliği), Onurcan Piri (Giresun), Halil Akbunar (Göztepe), İbrahim Yılmaz, Cenk Şahin (İst Bld), Ercan Pülgir (Kartal), Okay Yokuşlu (Kayseri), Sinan Bakış (B.Leverkusen), Alpaslan Öztürk (Beerschot), Aykut Özer (E.Frankfurt), Kerim Frei (Fulham), Nurullah Turan (F.Sittart), Hakan Çalhanoğlu (Hamburg).

3.''de hedef derece

Şampiyonaya daha önce 2 kez katılan Türkiye, 1993''te eleme grubu maçlarında üst tura adını yazdıramamıştı. Hollanda''da 2005''te düzenlenen şampiyonada ise gruptan çıkıp ilk 16''ya kalan Milliler, burada İspanya''ya yenilerek turnuvadan elenmişti. 3. kez dünya kupasında mücadele edecek Ay-yıldızlılar, katıldığı 2 kupada toplam 7 maç yaparken, sadece 1 galibiyet alıp, 2 kez berabere kaldı, 4 kez de yenildi. Türkiye, iki dünya kupasında toplam 5 gol atıp, kalesinde 15 gol gördü.


11 yıl önce