|

Süper Lig maçlarını radyoda dinlemek bile hayal oldu

Süper Lig'de sezon öncesinde yayıncı kuruluşun döviz kurunu istediği rakamdan sabitlemeye çalışması sonrasında sorun yaşanmıştı. Bu sıkıntı pazarlıkların ardından çözülse de yeni bir kriz doğdu. O da maç özetlerinin ve maçların radyo anlatımlarının yayınlanamıyor olması. Konuyla ilgili ortaya şoke eden rakamlar çıktı.

13:17 - 9/09/2019 Pazartesi
Güncelleme: 16:04 - 9/09/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Süper Lig maçları yayın haklarında istenen yüksek bedeller sebebiyle radyoda yayınlanamıyor.
Süper Lig maçları yayın haklarında istenen yüksek bedeller sebebiyle radyoda yayınlanamıyor.

Süper Lig maç özetleri ve maçların radyo anlatımları yayınlanamıyor. Bunun sebebi Bein Sports'un paket fiyatını geçtiğimiz sezona göre iki katına çıkarmış olması.

Dolar kurunu 5.80 sabitleyerek yaptığı yeni anlaşma kapsamında 46 milyon dolar kar eden beIN SPORTS, buna rağmen geçtiğimiz sezon 4.5 milyon dolar olan özet görüntü paket fiyatını bu sezon için 10 milyon dolar olarak belirledi. Radyo yayın hakları ise 900 bin dolardan 2 milyon dolara yükseltildi.

TVNET'te yayınlanan 4x4 isimli programda konunun detaylarını anlatan Mehmet Ayan, bahsi geçen 10 milyon dolarlık rakımı 'korkunç' olarak niteledi. Ayan, TRT ile yaptığı görüşmelerde kendisine 'bu paranın bizde bir karşılığı yok' denildiğini ekledi ve 'TRT neden özetleri yayınlamıyor diye kızmayın, fiyat bu' ifadelerini kullandı.


Futbolseverler maç özetlerini açık kanallardan izleyememenin yanı sıra radyodan da dinleyemiyor. Bununla birlikte yayıncı kuruluşun paketlerini alanların da şikayetleri bulunuyor. Maç paketini aylık 110 liradan satan Bein Sports, Premier Lig ve La Liga gibi büyük liglerden de maç yayınlamıyor. Ayrıca geçtiğimiz sezon maç içi verilen koşu mesafeleri ve hız mesafeleri bu sezon tasarruf kapsamında ekrana yansıtılmıyor.


Sezon başında ne olmuştu?

Süper Lig'de sezon başında yayın krizi yaşanmıştı. Döviz kurunu sabitlemeye çalışan yayıncı kuruluş TFF ile uzun süren pazarlıklar yapmıştı. Sonrasında taraflar, üç yıl daha Süper Lig yayınlarının Bein Sports ekranlarında yayınlanması konusunda uzlaşmıştı.

  • TFF, kulüpler ile Bein Sports 410 milyon dolar karşılığında anlaştı. Maksimum kur 5.80 olarak belirlendi.
  • Bilindiği gibi Katarlı beIN Group'un sahibi olduğu Digiturk, 21 Kasım 2016 günü sonuçlanan ihaleyle yıllık 500 milyon dolar (+KDV) karşılığı Süper Lig'in yayın haklarını 5 yıllığına almıştı. Sözleşme gereği, söz konusu tutarın 250 milyon doları Merkez Bankası'nın güncel kurundan ödeniyor, kalan 250 milyon dolarlık kısım ise ilk yıl için 3.26 TL'den sabitlenmişti. Bu kısmın sözleşmede belirlenen oranda her yıl artması söz konusuydu. Söz konusu sabitleme seviyesi ise geçen yıl yani ikinci yıl için 3.81 TL olmuş, bu yıl mayıs ayında da 4.51 TL'ye yükselmişti.

#Süper Lig
#Bein Sports
5 yıl önce