|

Takımı yöneten sensin

F.Bahçe’de Ali Koç başkan seçildiği kongrede eski başkan Aziz Yıldırım’ı “Her başarıyı hep ‘Ben’ diyerek sahiplendiniz. Ben dahil her başarısızlıkta faturayı başkalarına kestiniz, sorumlu tuttunuz” demişti. Ali Koç, kendi dönemindeki başarısızlıkların ardından ise kendisi hariç herkesi suçladı.

Haber Merkezi
08:59 - 21/02/2020 Cuma
Güncelleme: 09:35 - 21/02/2020 Cuma
Yeni Şafak
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, başkanlığa seçildiği kongrede yaptığı konuşmada eski başkan Aziz Yıldırım’ı “Her başarıyı hep ‘Ben’ diyerek sahiplendiniz. Her başarısızlığı, başkalarına faturalandırdınız. Ben dahil, kendiniz hariç herkesi sorumlu tuttunuz” diyerek eleştirmişti. Ali Koç ise kendi dönemindeki başarısızlıklarda kendisi hariç herkesi sorumlu tuttu, başarısızlıktaki faturayı hep başkalarına kesti.

Fenerbahçe tarihinin en kötü sezonlarından birini yaşadığı ilk sezonunda önce teknik direktör Aykut Kocaman’ın yardımcılarına ve bazı futbolculara başarısızlık fatura edildi. Ardından teknik direktör Phillip Cocu ve Erwin Koeman ile başarısız oldukları gerekçesiyle yollar ayrıldı. Ali Koç, bu sezon ise önce sportif direktör Damien Comolli ile yolları ayırdı. Şimdi de başarısızlığını hakem hataları ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetim kurulu ile TFF Başkanı Nihat Özdemir’i hedef göstererek örtmeye çalışıyor.



Ali Koç öncesi 4 sezonda 18 mağlubiyet, Ali Koç döneminde 16 mağlubiyet

Fenerbahçe, Süper Lig’de Ali Koç öncesi şampiyon olunamayan 4 sezonda, yani 136 maçta toplam 18 mağlubiyet aldı. (Sezon başı mağlubiyet oranı 4.5). Sarı-lacivertli takım, Ali Koç, döneminde çıkılan 56 maçta ise 16 mağlubiyet ve 18 beraberlik aldı. Maçların sadece yüzde 39’unu kazanabildi. Ali Koç öncesi son sezonda Süper Lig’i 2. bitiren Fenerbahçe, 34 maçta sadece 4 mağlubiyet almış ve 72 puan toplamıştı. 22. haftası geride kalan bu sezonda sarı-lacivertli takımın mağlubiyet sayısı şimdiden 5 oldu. Ali Koç öncesi son sezonda 72 puan toplayan Fenerbahçe, Ali Koç’un ilk sezonunda 46 puan almıştı ve son haftalara kadar tarihinin en kötü sezonlarından birini yaşamıştı. Sarı-lacivertliler, Süper Lig’de bu sezon kalan 13 maçı kazansa dahi maksimum 74 puan ediyor, ancak ortaya konulan tabloda 13’te 13 yapması da imkansız görünüyor.


"İskeleti değiştirilen takımda başarı aranmaz" demişti

Sarı-lacivertli kulübün başkanı Ali Koç, yine kongrede yaptığı konuşmada “Son anda yapılan transferler, yanlış transferler, suçu oyuncuda arama refleksiyle iskeleti değiştirilen takımlarda başarı yakalanamaz” ifadelerini kullanmıştı. Ali Koç dönemindeki 1.5 sezonda Fenerbahçe’de 30 transfer yapıldı ve takımın iskeleti tamamen değiştirildi, ancak transfer edilen oyuncuların birçoğu ile bedelsiz olarak yollar ayrıldı. “Yaşlı transfer yapmayacağız” diyen başkan Ali Koç, takıma Adil Rami, Emre Belözoğlu ve Luiz Gustavo gibi isimleri kattı, transfer edilen genç oyuncular ise bedelsiz olarak başka takımlara kiralandı.


Aziz Yıldırım döneminde de hakem hataları vardı tüm sezonlarda şampiyonluk yarışında yer aldı

Aziz Yıldırım’ın başkanlığı döneminde de sistematik hakem hataları söz konusuydu. Birçok maçta hakem hataları nedeniyle sarı-lacivertli takım önemli puanlar kaybetti, ancak her zaman şampiyonluk yarışında sonuna kadar yer aldı. Fenerbahçe, 3 Temmuz’dan sonra 2011-12 sezonundan 2017-2018 sezonuna kadar her zaman şampiyonluk yarışının içerisinde yer aldı. Sarı-lacivertli takım bu sürede 1 şampiyonluk 5 ikincilik, 1 de 3.’lük yaşadı. Ali Koç döneminde son iki sezonda yaşadığı başarısızlığı yaşamadı.

Ne bekliyordun?

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir ile ilgili, “Fenerbahçe olarak Nihat Bey’e kırgınız, kızgınız” dedi. Yaptığı transferlerde büyük oranda başarısız olan ve sportif olarak neredeyse dibe vuran Fenerbahçe’yi Ali Koç değil de Nihat Özdemir yönetiyormuş gibi söylemlerde bulunması, “Lehinize bir yönetim mi bekliyordun?” sorusunu akıllara getirdi.

TFF Başkanı Nihat Özdemir hakkında konuşan Ali Koç, “Nihat Bey 18 yıl Fenerbahçe’ye hizmetleri olmuş biri. 6 yılında da beraber çalışma şansımız oldu. Bu 6 yılın 1 yılı da hayatımızın en zor yıllarından biriydi. Söz konusu Fenerbahçe ise benim için kırmızı çizgi orasıdır. Biz Fenerbahçe olarak Nihat Bey’e kırgınız, kızgınız. Geçen sene aslında başladı bu sıkıntılar. Burada bir yabancı maç öncesi kendisi bizi ziyarete geldi ve TFF ile ilgili serzenişlerde bulundu. Ama aynı hafta 3-4 gün sonra Konya maçı öncesi, 'Ben TFF tarafsızlığının teminatıyım. Fenerbahçe aleyhine bir uygulamaya göz yumamam. Ali Koç ve yönetimi beklentilerin gerisinde kaldı ve günah keçisi arıyorlar üzülüyorum' dedi. 3 gün arayla bunu söyledi. Son olarak yakın çevre haberi çıktı. Orada da daha çok bizi siyasilere doğru itmekte, tribünleri kışkırtmakla suçluyor. Bundan daha önce 3 Temmuz’da da beraber hizmet etmiş olmamıza rağmen yaptığı açıklamalarda ‘Fenerbahçe’nin başarısı için dua edenleri zan altında bırakmanın kimseye hakkı yok, provakatörler işi yanlış yönlere çekiyor’ diye görüşleri var. Biz Nihat Bey’in çok başarılı olmasını istiyorduk ama işin neresinden tutacağımızı, nasıl köprü kuracağımızı bu kadar çok zik zak içinde hesaplamakta zorluk çekiyoruz. Bundan sonra nasıl ilerleriz bilmiyorum, zor gözüküyor” açıklamasını yaptı.


Mühendislik hatası var

Fenerbahçe geçen sezondan itibaren sol bekte sıkıntı yaşıyordu ancak buna rağmen bu mevkiye transfer yapılmadı. Sarı-lacivertliler yanlış transfer politikasının sıkıntısını yaşadı. Geçen sezondan bu yana Hasan Ali Kaldırım’ın performansı, sezon başında da yaşadığı sakatlığın ardından tam performans sergilemeyeceği ortadaydı. Teknik heyet, sezon başında yönetimden sol beke transfer yapılmasını istemiş, sarı-lacivertliler Roma’dan Kolarov ile ilgilenmişti. Ancak teknik ekip sezon başında Luiz Gustavo’yu ısrarla isteyince sol bek transferi için bütçe kalmadı. Sezon başında Yasir Subaşı transfer edildi, ancak daha sonra Deniz Türüç’ün transferi öncesi Kayserispor’a satıldı. Devre arasında bir kez daha sol bek mevkiine transfer yapılmak istendi, ancak bu kez de harcama limitine takıldı. Yönetimin 1.5 senede genellikle orta sahaya transfer yaptığı gözleniyor. Fenerbahçe’nin transfer ettiği 30 futbolcudan 14’ü orta saha, 6’sı stoper, 5’i forvet, 3’ü kaleci ve 1’i sağ bek olarak dikkat çekiyor. Sarı-lacivertli ekibin 1.5 senede transfer ettiği 30 futbolcudan 10’u ya kiralandı ya satıldı ya da karşılıklı olarak sözleşmeleri feshedildi. Berke Özer, Barış Alıcı (Bedelsiz olarak kiralandı), Frey, Zanka kiralandı. Diego Reyes ile karşılıklı sözleşmesi feshedildi. Kiralanan Benzia, Andre Ayew, Slimani, Victor Moses ile yollar ayrıldı. Yasir Subaşı ise bonservisiyle birlikte satıldı.

1.5 senede yapılan 30 transfer
  • Jailson, Miha Zajc, Tolgay Arslan, Harun Tekin, Michael Frey, Berke Özer, İslam Slimani, Barış Alıcı, Ferdi Kadıoğlu, Sadık Çiftpınar, Serdar Aziz, Andre Ayew, Diego Reyes, Tolga Ciğerci, Yassine Benzia, Victor Moses, Luiz Gustavo, Vedat Muriqi, Deniz Türüç, Altay Bayındır, Allahyar Sayyadmanesh, Yasir Subaşı, Garry Rodrigues, Emre Belözoğlu, Mevlüt Erdinç, Max Kruse, Adil Rami, Murat Sağlam, Zanka, Simon Falette.

10 oyuncu ile yollar ayrıldı

  • Berke Özer:
    Westerlo (Bedelsiz kiralandı)
  • Barış Alıcı:
    Westerlo (Bedelsiz olarak kiralandı)
  • Michael Frey:
    Nürnberg (100 bin Euro kiralama bedeli-satın alma opsiyonu 3.5 milyon Euro)
  • Zanka:
    Düsseldorf (Kiralandı)
  • Victor Moses:
    (Kiralama sözleşmesi sona ermeden İnter’e gitti)
  • Yasir Subaşı:
    (Deniz Türüç transferi karşılığında Kayserispor’a verildi)
  • Diego Reyes:
    ile karşılıklı sözleşmesi feshedildi.
  • Kiralık sözleşmesi yenilenmeyenler
  • Yassine Benzia (Lille) Andre Ayew (Swansea) İslam Slimani (Monaco)



#Ali Koç
#Fenerbahçe
4 yıl önce