|

Türk futbolu tehlikede

UEFA, maddi olarak en riskli görülen 20 kulübün listesini yayınladı. Mevcut borcun, kulüp varlıklarına oranının esas alındığı 'net borca' göre yapılan değerlendirmede en riskli kulüpler sıralamasında F.Bahçe ilk sırada yer alırken, G.Saray üçüncü oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 05:52 - 14/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

UEFA'nın yayınladığı Avrupa Kulüp Futbolu Raporu'nda maddi anlamda geleceği en riskli 20 kulüp listesi yayınlandı. Buna göre risk göstergesi olarak ifade edilen 'net borcun', kulüp varlıklarına oranında Fenerbahçe, en çok borcu olan 20 kulüp arasında durumu en kritik kulüp olarak gösterildi. Fenerbahçe'nin borcunun bu yıl içerisinde yüzde 24 azaldığı belirtilirken, borcun kulüp varlıklarına oranının yüzde 610 olduğu ifade edildi. Fenerbahçe'den sonra bu alanda en riskli kulüp olarak yüzde 480 ile Queens Park Rangers olurken, üçüncü sırada ise yüzde 420 ile Galatasaray yer aldı. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın net borçlarının kulüp gelirlerinin 1.5'ar katı olduğubelirtildi. Varlıklar olarak maddi olan ve değeri hesaplanabilen uzun vadeli varlıkların yanısıra kadrodaki oyuncuların değerlerinin yer aldığı ifade edildi.



BORÇLARDA 3. SIRADAYIZ


Avrupa'nın 20 en yüksek futbol ülkesinin esas alınarak hazırlanan listede, Türkiye net borç rakamı olarak 3. sırada yer aldı. Toplam borcun bir önceki yıla göre yüzde 37 arttığı ve 716 milyon Euro'ya ulaştığı, kulüp başına da 39.8 milyon Euro ortalama borç düştüğü belirtildi. Buna göre gelirlere oranla borç rakamının yüzde 110 olduğu ifade edildi. Rakamsal olarak en borçlu ülke İngiltere olurken, buna rağmen gelirlere oranla yüzde 38'lik borç rakamı dikkat çekti. Bu alanda Avrupa'nın en sorunlu ülkesi gelirlere oranla borçta yüzde 200 ile Moldova olurken, yüzde 170 ile Portekiz, yüzde 122 ile Danimarka arkasından geldi. Öte yandan, UEFA Finansal Fair Play düzenlemesi sonrası borçların gelirlere oranının 6 sene içerisinde yüzde 65 seviyelerinden, yüzde 40 seviyelerine indiği belirtildi. Avrupa'da son dönemdeki global ekonomik durgunluk ve krize paralel olarak, kur değişimlerinin net borçları çok etkilediği ve çeşitli ülke kulüplerinin bu durumdan çok etkilendiği belirtildi. Türkiye'de de liraya karşılık olarak Dolar ve Eurodaki yükseliş, özellikle kulüplerin transfer ve oyuncu kontratı ödemelerinde problem oluşturdu. Benzer etkiyi Dolar'a karşı değer kaybeden Pound nedeniyle İngiliz kulüpleri de yaşadı.



İKİ KULÜBÜN TOPLAM NET BORCU 388 MİLYON EURO


UEFA'nin yayınladığı bu raporda net borç olarak, UEFA Finansal Fair Play'deki tanımın esas alındığı belirtildi. Bu tanımda bankalardan alınan krediler, bu kredilerin faizleri, kulüplere ve oyunculara ödenen transfer ve maaş gibi kalemlerin yer aldığının altı çizildi.



Net borç rakamında maddi olarak Manchester United, 536 milyon Euro ile ilk sırada yer alırken, bu borcun kulüp varlıklarının yüzde 80'ine denk geldiği gösterildi. Galatasaray, bu listede 8. sırada yer alırken, borç rakamının 222 milyon Euro olduğu kaydedildi. Fenerbahçe ise, net borç rakamında 166 milyon Euro ile 13. sırada yer aldı. Kulüplerimizin, bu rapor doğrultusunda yeniden yapılanması bekleniyor.


#UEFA
#Türk futbolu
7 yıl önce