|

Türkiye EURO 2024'e aday

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Demirören, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı düzenlemek için UEFA’ya 2 Mart’ta resmen adaylık başvurusunda bulunacaklarını açıkladı. Resmi başvuru süresi 3 Mart 2017'de dolacak. UEFA, organizasyonun ev sahibini  Eylül 2018'de açıklayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/02/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:53 - 16/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
2024'e adayız
2024'e adayız

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenlemek için 2 Mart'ta adaylık başvurusunda bulunacaklarını açıkladı. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Yıldırım Demirören'in katılımıyla düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin EURO 2024'e adaylığı duyuruldu. Toplantıda konuşan Demirören, Türkiye'nin daha önce Avrupa Futbol Şampiyonası düzenlemeye 3 kez aday olduğunu ancak düzenleyemediğini hatırlatarak, “Hem Türk futbolu, hem de ülkemiz adına hayırlı bir iş için bir araya geldik. Daha önce 3 kere müracaat ettiğimiz, bugün de 4'üncüsü için yola çıktığımız UEFA Avrupa Şampiyonası adaylığı için biraradayız. Türkiye olarak da Allah kısmet ederse 2 Mart'ta adaylık başvurumuzu yapıyoruz” diye konuştu.



Türkiye'nin son yıllarda yaptığı stat hamlesine değinen TFF Başkanı Yıldırım Demirören, “EURO 2024'ü düzenleyecek ülke 2018'in Eylül ayında açıklanacak. Türkiye, Avrupa'da hatta dünyada son birkaç senede 32'ye varan stat yatırımıyla tek örnek ülke. Senelerce yapılan müracaatlarda maalesef 1 oyla olmak kaydıyla şampiyonayı hep elimizden kaçırdık. Bu sefer hem yönetim kurulu, hem de ülke olarak bunu almayı hak ettiğimize inanıyoruz. Onun için hep birlikte bir yola çıktık. Destekleri için Sayın Bakanımıza, Sayın Başbakanımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Bu uzun yolun ülkemize hayırlı olmasını diliyor, bu yolda, bugünden itibaren hep beraber, ortak hareket edeceğimize inancımın tam olduğunu belirtiyorum” ifadelerini kullandı.





EN FAZLA İKİ ADAYLA ÇEKİŞİRİZ


Demirören, EURO 2024'e ev sahipliği yapmak için en fazla iki adayla yarışacaklarını tahmin ettiklerini söyledi. EURO 2020'nin farklı bir sistemde yapılacağını ve organizasyondaki karşılaşmaların birçok değişik ülkede oynanacağını aktaran Demirören, “2020'deki sistem bir kereliğine yapıldı. 2024'ün başvurularını ülke bazında aldıkları için 2020'deki sistem bu kez uygulanmayacak. Fazla bir aday beklemiyorum. Bir aday, en fazla iki adayla çekişeceğimizi tahmin ediyoruz. Türkiye futbol ülkesi, son yıllarda çok büyük yatırımlar yaptı. Bundan sonra hepimize düşen görev, futbolumuzun marka değerini en yüksek seviyeye çıkarma mücadelesi yapmak" diye konuştu.



Türkiye'nin, sportif anlamdaki her organizasyonu yapabilecek güçte olduğunu belirten Bakan Kılıç, "Bunda şüphe yok. Türkiye, her zaman büyük organizasyonlara adaydır. Bölgesine, kendisine, sporcularına ve şanına yakışır organizasyonlar yapma konusunda kararlıdır ve yapacaktır" dedi


Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) adaylığıyla ilgili olarak, "Türkiye, sportif anlamdaki her organizasyonu yapabilecek güçtedir. Bunda hiçbir şüphe yok" dedi. EURO 2024 adaylığıyla ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Bakan Kılıç, Türkiye'de yönetim açısından en üst noktada bulunan sorumluluk makamındaki siyasi iradenin desteğini alarak yola çıktıklarını söyledi. Avrupa Şampiyonası adaylığını özel bir toplantıyla duyurmak istediklerini vurgulayan Kılıç, "Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki olurunu, talimatlarını aldık. Sayın Başbakanımız ile görüştük ve olurunu aldık. Bu anlamda ülkemizin, yönetim açısından en üst noktada bulunan sorumluluk makamındaki siyasi iradenin desteğini alarak, bu yola çıkıyoruz. İnşallah sonuçları, ülkemiz, milletimiz ve bölgemiz için güzelliklere vesile olur. Bölgemize de bereket getirir" diye konuştu. Bakan Kılıç, Türkiye'nin altyapı konusunda güçlü olduğunu belirterek, "Ülkemize ve ülke sporumuza katma değer getirecek, ülkemizin tanıtımına katkıda bulunacak ve aynı zamanda uluslararası spor camiası içerisindeki gücümüzü tasdikleyecek organizasyonları alma konusunda kararlılığımız var" dedi. Kılıç, "Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ve takipleriyle, Başbakanımızın da sürekli üzerinde durduğu bir yaklaşımla, spor tesisi ve stadyum konusunda büyük bir atılımın içine girmiştir. Sayı açısından baktığımızda, önümüzde sadece ABD var. Avrupa'da bir numarayız. Nereden nereye geldiğimizi en iyi açıklayan gösterge. Adaylığımızın olumlu sonuçlanmasıyla, yürüyeceğimiz yol, alacağımız mesafe çok farklı olacak" ifadelerini kullandı.



UEFA, 9-10 STAT İSTİYOR ALMANYA ADAY OLACAK


Türkiye, EURO-2016'nın ev sahipliğini bir oyla kaybetmişti; EURO-2020 ev sahipliğinden ise organizasyonun tüm Avrupa'ya yayılması planı nedeniyle vazgeçmişti. UEFA, EURO-2020'nin maçlarının Avrupa'da 13 farklı şehirde oynatılmasını kararlaştırmıştı.



EURO-2024 için UEFA 9 veya 10 stat talep ediyor. Bunlardan en az iki veya üçünün 50 bin (tercihen birinin en az 60 bin) kapasiteli olması, ayrıca üç tane en az 40 bin ve dört tane de en az 30 bin kişi kapasiteli stat gerekiyor. Ülke sayısı ikiyi geçmemek şartıyla ortak ev sahipliğine de izin veriliyor.



9 Aralık 2016'da başlayan adaylık sürecinde ulusal federasyonlar en geç 3 Mart 2017'ye kadar ev sahipliği için resmi başvuruyu tamamlamak zorunda. UEFA, resmi adayları 10 Mart'ta açıklayacak. Adaylık dosyalarının son teslim tarihi 27 Nisan 2018.



EURO 2024'ün ev sahibi Eylül 2018'de açıklanacak. Türkiye dışında Almanya'nın da adaylık için yarışa gireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ayrıca Hollanda'nın da adaylığı söz konusu. Bunun yanında Estonya-Rusya ortaklığı ile Danimarka-İsveç-Norveç ve Finlandiya ortaklıklarının da adaylığı anılıyor.



#TFF
#Yıldırım Demirören
#EURO 2024
#Gençlik ve Spor Bakanı
#Akif Çağatay Kılıç
#UEFA
7 yıl önce