|

EURO 2032'de ev sahibiyiz

UEFA, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Türkiye-İtalya ortaklığıyla düzenleneceğini açıkladı.

13:06 - 10/10/2023 Salı
Güncelleme: 14:16 - 10/10/2023 Salı
Yeni Şafak
Her ülkeden 5'er şehir olacak.
Her ülkeden 5'er şehir olacak.

UEFA'nın Nyon'daki merkezinde gerçekleştirilen UEFA Yönetim Kurulu toplantısının ardından gerçekleştirilen törenle EURO 2032'nin Türkiye-İtalya ortaklığına verildiği açıklandı.


Daha önce 7 kez Avrupa Şampiyonasına aday olan ancak ev sahipliği hakkını elde edemeyen Türkiye, 2032 yılında İtalya ile birlikte Avrupa futbolunun en büyük organizasyonunu düzenleyecek.


Başkan Mehmet Büyükekşi, Başkan Vekili Mustafa Eröğüt, Genel Sekreter Kadir Kardaş ve Türkiye'nin EURO 2032 adaylığındaki futbol elçisi olan Atakaş Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel karar sonrası büyük sevinç yaşadı.


Törende UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Gabriele Gravina ile iki ülkenin heyetleri birlikte basın mensuplarına poz verdi.


UEFA Başkanı Ceferin ve TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi

UEFA'nın aldığı karar sonrası konuşan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Çok heyecanlıyız ve gururluyuz. 10 Ekim 2023'ü tarihe not düşmek lazım. 100. yılımızı Avrupa Şampiyonası ile taçlandırdık. Türkiye ile İtalya, 2032'yi birlikte düzenlemek konusunda sunum yaptık. UEFA Yönetim Kurulu onayladı. Tüm ülkemize bu sevinçli haberi verdiğimiz için mutluyuz" ifadelerini kullandı.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi

Maçlar 5'er şehirde olacak

EURO 2032 Türkiye ve İtalya'daki toplam 10 şehirde düzenlenecek.


İki ülke tek adaylık için hazırladığı dosyalarda 10'ar şehir seçmişti. İki ülke federasyonları yapacakları toplantıların ardından maçların ülkelerinde oynanacağı 5'er şehri belirleyecek. İki ülkeden toplam 20 aday stadın 10'u, UEFA tarafından 2026 Ekim'e kadar açıklanacak.


Her iki ülkede de aynı sayıda grup, son 16 turu, çeyrek ve yarı final maçı oynanacak. EURO 2032'nin açılış ve final maçlarının hangi ülkede oynanacağı ise yapılacak görüşmelerin sonrasında belli olacak.


İtalya futbol elçisi Gianluigi Buffon ile Türkiye elçisi Volkan Demirel beraber röportaj verdi:
Gianluigi Buffon:
"Bizim için tarihi ve önemli bir gün. Çok güzel bir an. Türkiye ile bu güzel işbirliğini paylaşmak başka bir heyecan. İki ülkenin işbirliği beni çok mutlu etti"

"Volkan Demirel, gurur verici bir spor adamı. Beraber karşılıklı oynadık. Çok güzel sohbetimiz oldu. Volkan Demirel, teknik direktör şu an. Benim de İtalya Futbol Federasyonu'nda görevim var. Gelecekte Volkan ile beraber daha çok görüşeceğiz"

Gianluigi Buffon - Volkan Demirel


Volkan Demirel ise,
"Buffon ile ilk kez bu kadar samimi olduğumuz bir ortam var. Kaleciliğine hayrandık. Karakterine de hayran oldum. Bazı insanlar bir yere geliyorsa boşuna gelmiyor. 2032'ye kadar Buffon ile çok karşılaşacağız. Tanıdığıma çok sevindim. Ülkemize hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

UEFA'dan EURO 2032 adaylık tanıtım videosu:







#EURO 2032
#Türkiye
#İtalya
#UEFA
#​​​​​​​TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi
#Aleksander Ceferin
#Volkan Demirel
#Gianluigi Buffon
7 ay önce