|

Türkiye'nin yüz akı Ramazan

Serbest Güreş Milli Takımı'ndan 66 kiloda mücadele eden sporcumuz finalde Ukraynalı Andriy Stadnik'i yenip, 1.'lik kürsüne çıktı. Türkiye 1996 Atlanta Olimpiyatları'ndan sonra serbest stilde altın madalya kazandı.

00:00 - 21/08/2008 Perşembe
Güncelleme: 02:06 - 21/08/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye'nin yüz akı Ramazan
Türkiye'nin yüz akı Ramazan

29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda umduğunu bulamayan Türkiye'nin yüzünü Ramazan Şahin güldürdü. Serbest Güreş Milli Takımı'ndan 66 kiloda Ramazan Şahin, Pekin'deki final mücadelesinde Ukraynalı Andriy Stadnik'i yenerek altın madalya kazandı. Serbest güreşte son olarak 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda 130 kiloda Mahmut Demir'le birincilik kürsüsüne çıkan Türkiye, uzun bir aradan sonra Ramazan Şahin'le Olimpiyat Şampiyonluğu kazandı. Rusya'nın Dağıstan Özerk Bölgesi'nden 3 yıl önce gelerek Türk vatandaşlığına geçen Ramazan Şahin, böylece kariyerine Avrupa ve dünya şampiyonluğundan sonra olimpiyat şampiyonluğunu da eklemeyi başardı.


FİNAL NEFESLERİ KESTİ

İlk turu maç yapmadan geçen Avrupa ve Dünya Şampiyonu Ramazan Şahin, 2. turda Kübalı Geandry Garzon'u 2-0 (1-0/7-4), çeyrek finalde İranlı Mehdi Taghavi'yi 2-0 (3-0/1-0), yarı finalde Gürcü Otar Tushushvili'yi 2-0 (1-0/1-1) yenerek finale yükseldi. 25 yaşındaki Şahin, akşam seansında çıktığı final müsabakasında da Ukraynalı dünya ve Avrupa üçüncüsü Andriy Stadnik karşısında müthiş bir mücadele ortaya koydu. İlk iki periyot 1-1 beraberlikle sonuçlandı. Son periyotta da 2-2 sonuçlandı. Şahin, bu periyotu, daha yüksek puanlı teknik uyguladığı için kazandı ve müsabakadan da 2-1 galip ayrıldı. Bu sıklette bronz madalyaları ise Gürcistan'dan dünya ikincisi Otar Tushishvili ile Hindistan'dan Sushil Kumar kazandı.


Kafilede sevinç gözyaşları

Ramazan Şahin, finalden sonra secdeye giderken, ardından elinde 2 Türk Bayrağı ile minderin çevresinde zafer turu attı. Bu sırada salonu dolduran sporseverler, Şahin'i yoğun biçimde alkışladı. Milli güreşçinin altın madalyası, salonda müsabakayı izleyen az sayıda Türk'ü oldukça sevindirdi. Şahin galibiyetin ardından tribünün önüne giderken, Dağıstan'dan gelen akrabaları ve arkadaşlarının yanısıra, asrın güreşçisi ve AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya ve az sayıda Türk ile sarmaş dolaş oldu. Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay da madalya sevincini doyasıya yaşarken, Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak'ın gözlerinin dolduğu gözlendi. Mehmet Atalay, Ramazan Şahin ile gururlandıklarını, devam eden güreş, tekvando ve atletizm müsabakalarında madalya sayısının artacağına inandığını söyledi.


Olimpiyatlarda Türkiye 37. altın madalyasını kazandı

Pekin-2008'de altın madalyaya ulaşan 66 kilo güreşçisi Ramazan Şahin, böylece Türkiye'ye oyunlar tarihindeki 37. altın madalyasını kazandırdı. Şahin'in madalyasıyla Türkiye'nin olimpiyatlardaki toplam madalya sayısı 78'e çıkarken, bunların 28'i altın olmak üzere 57'si güreşten gelmiş oldu. Şahin'in elde ettiği altın ile Pekin'deki madalya sayımız 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz ile 4'e yükseldi.


16 yıl önce