|

Uzmanlar uyardı: Fenerbahçeli futbolcular psikolojik destek almalı

Tarihinin en kötü günlerini yaşayan ve kötü gidişe bir türlü çare bulamayan Fenerbahçe'de Başkan Ali Koç'tan yönetim kuruluna, Ersun Yanal'dan futbolculara kadar tüm kadro oldukça zorlu bir süreç yaşıyor. Sarı lacivertlilerin sorununu 'teknik-taktik ötesinde ters giden bir şeyler var' diyerek özetleyen uzmanlara göre Fenerbahçeli futbolcular acilen psikolojik destek almalı.

Sertaç Aksan
12:00 - 29/01/2019 Tuesday
Güncelleme: 12:29 - 29/01/2019 Tuesday
Yeni Şafak
Fenerbahçeli futbolcuların üzerinde baskı kırmızı kart görme sıklıklarını da artırdı. Skrtel kırmızı kart sonrası soyunma odasına giderken.
Fenerbahçeli futbolcuların üzerinde baskı kırmızı kart görme sıklıklarını da artırdı. Skrtel kırmızı kart sonrası soyunma odasına giderken.

Süper Lig'de son aldığı galibiyetle bir nebze de olsa nefes alan ancak 3 puana rağmen 14. sıraya henüz yükselebilen Fenerbahçe'de işler istenildiği gibi gitmiyor.

Uzun süredir oynanan kötü futbolu transferler ve teknik direktör değişikliğiyle aşamaya çalışan yönetimin bu adımı da henüz net bir karşılık bulamadı.

Uzmanlara göre, sarı lacivertli futbolcuların içine düştükleri durumu sadece teknik-taktikle anlatmak sorunun çözümü için yeterli değil.

Türkiye'nin en önemli spor psikologlarından biri olan Arda Coşkun, Fenerbahçe'nin tarihinde neredeyse hiç deneyimlemediği bir tablo ile karşı karşıya olunduğunun altını çizdi.

Fenerbahçe'de kriz doğru yönetiliyor mu?
  • Bu durumun başta sporcular ve teknik ekip olmak üzere, yönetim ve taraftarlar üzerinde büyük olumsuz etkileri olduğuna dikkati çeken Coşkun, "Bu gibi kriz anlarında organizasyonlar doğal olarak hızlı karar vermek ve kötü gidişe bir an önce çare bulmak isterler. Fakat bu kriz anlarını yönetebilmek ve doğru hamleleri yapabilmek her kulüp için çok zordur. Fenerbahçe'nin de içinden geçtiği sürece bu perspektiften bakılabilir" dedi.
Futbolcuların başarılı olacaklarına dair inançları zedelenmiş

Fenerbahçe gibi büyük kulüplerde taraftarların hem sonuç hem de güzel futbol beklentisi içinde olduğuna değinen Coşkun, şöyle devam etti:

"Bu durum da futbolcuların sonuç odaklı olmasına ve bu nedenle büyük bir performans kaygısı yaşamalarına neden olabiliyor. Dışarıdan gördüğüm kadarıyla Fenerbahçeli futbolcuların öz güvenleri ve başarılı olabileceklerine dair inançları zedelenmiş.


Bu gibi durumlarda kulüp her şeye rağmen hedeflerini gerçekleştirmeye odaklanmışken futbolcuların bireysel hedefleri, takımın ortak hedefleriyle uyuşmadığı vakalarla sık sık karşılaşıyoruz.

Virüs gibi tüm takıma yayılıyor

Hedeflerdeki belirsizlik de bir takımdaki virüs gibidir. Bir veya bir grup futbolcudan tüm takıma yayılabilir. Bu durumda da benzer bir tablo gözüküyor. "Kendini gerçekleştiren kehanet" fenomoni de bu gibi durumlarda devreye giriyor.

Tüm bu nedenlerden dolayı Türk sporunda birçok ilki gerçekleştiren ve öncü olan Fenerbahçe'nin futbol takımında mutlaka "spor psikologları" ile çalışması gerektiği kanaatindeyim.

Acilen çözüm bulunmalı

Hem akut olarak şu anda yaşanılan sorunlara çözüm üretebilmek hem de altyapıdan zihinsel olarak güçlü genç futbolcular çıkartabilmek için uzmanlarla çalışmak gerekiyor. Sporda performansın dört ana değişkeni var. Teknik-taktik-fiziksel ve zihinsel güç. Bu dört alanda da eş zamanlı çalışma ve gelişim olmadığı sürece ne sporcular ne de kulüpler kendi maksimum performanslarına ulaşamıyorlar. Bu kapsamda Fenerbahçe yönetiminin bu soruna acilen çözüm bulması ve profesyonel destek alması şart."

#Fenerbahçe
#Uzman
#Psikolog
5 years ago