|

İdlib’den çekildiler

Erdoğan ve Putin arasında sağlanan Soçi mutabakatı gereği İdlib’deki muhalif ve rejim karşıtı güçler ağır silahları cephe hattından çekme işlemini dün tamamladı. Gruplar, kontrol ettikleri alanların sınırlarını korumaya devam edecek. Türkiye ve Rusya, sorumlu bulundukları silahsızlanma bölgesinde devriyeler gerçekleştirecek.

Haber Merkezi
04:00 - 9/10/2018 Salı
Güncelleme: 03:20 - 9/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Tanklar ve benzeri ağır silahlar TIR’larla İdlib dışına çıkarıldı.
Tanklar ve benzeri ağır silahlar TIR’larla İdlib dışına çıkarıldı.

Türkiye ile Rusya arasındaki Soçi mutabakatı çerçevesinde, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki silahsızlanma hattında ağır silahların çekilmesi süreci tamamlandı. Askeri muhalifler ve rejim karşıtı güçler, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" olarak adlandırılan, İdlib ve çevresindeki bölgeleri kapsayan, rejim ve İran destekli unsurlarla cephe hattının oluşturulduğu alandaki ağır silahlarını dün itibariyle tamamen çekti.

AĞIR SİLAHLAR KENTTEN ÇIKARILDI

Bu kapsamda, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı gruplar ve rejim karıştı silahlı gruplar, Beşşar Esed rejimi ile sınır durumundaki alanlardan havan, top, tank, Grad rampaları ve orta menzilli isabet edebilme imkanına sahip füze rampalarını söz konusu silahsızlanma bölgesinden çıkarttı.

SOÇİ MUTABAKATI SAYESİNDE

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tahran'da 7 Eylül'de düzenlenen Suriye konulu zirvedeki teklifi üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 17 Eylül'de Soçi'de ateşkesin korunması ve sağlamlaştırılması için ek önlemleri görüşmüştü. Erdoğan ve Putin arasında sağlanan mutabakat, 15 Ekim'e kadar 15 ila 20 kilometrelik bir hatta silahsızlanma bölgesi oluşturulmasını, denetimin Türk ve Rus askerleri tarafından yapılmasını öngörüyor.


TÜRKİYE VE RUSYA'DAN ORTAK DEVRİYE

Askeri muhalifler, Heyet Tahrir Şam, rejim askerleri ve destekçisi yabancı grupların cephe hatları boyunca, derinliği coğrafi şartlara göre belirlenecek silahsızlanma bölgesindeki ağır silahlarını çıkartması gerekiyordu. Ağır silahlarıyla bölgeyi terk eden taraflar, kontrol ettikleri alanların sınırlarını kendileri korumaya devam edecek. Garantör ülkeler Türkiye ve Rusya, sorumlu bulundukları silahsızlanma bölgesinde koordineli devriyeler gerçekleştirecek. Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri, Soçi mutabakatı kapsamında başlatacağı devriyeler için ağır silahlardan arındırılan hatta çeşitli silah ve zırhlı araçlar sevketti.

REJİMİN SABOTAJI BİTMİYOR

Öte yandan Yerel ve Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Esed rejimi son bir haftada İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki yerleşimlere saldırılar düzenledi. Esed rejimine bağlı birlikler, Hama'nın kuzey kırsalındaki Lahaya, Buvayda, Mansura ve Tel Vasıt köyleri ve Latamne beldesi ile İdlib ilin güneybatısındaki Naciye ve Kebine köyleri ile Lazkiye iline bağlı Türkmendağı'ndaki Sarraf köyü ve çevresine top atışı gerçekleştirdi. Saldırılarda 3 sivil yaralandı.

  • Barış çabaları rahatsız etti
  • Suriye'deki rejimin lideri Beşşar Esed, Türkiye ile Rusya'nın vardığı Soçi mutabakatını "geçici bir eylemdir" diye nitelendirerek, İdlib'i yeniden ele geçireceklerini öne sürdü. Esed, Baas Partisi'nin önceki gün merkez komite toplantısına katıldı. Toplantıda, Esed, "İdlib ile ilgili varılan anlaşma geçici bir eylemdir. İdlib de diğer bölgeler gibi Suriye devletinin parçası olacak. Anlaşma çerçevesinde sahada çeşitli kazançlar elde ettik" ifadelerini kullandı.
#Suriye
#İdlib
6 yıl önce