|

Teheccüd namazı kaç rekattır? Teheccüd namazı kılınışı

11 ayın sultanı, huzurun, bereketin mazhar olduğu Ramazan ayı ile birlikte sofralar şenlendi, yüreklere sükunet geldi. Ramazan ayının gelmesiyle beraber en çok sorulan ve merak edilen konulardan biri de teheccüd namazı oldu. Teheccüd namazı nasıl kılınır? Teheccüd namazı kaç rekattır, fazileti nedir? İşte haberimizin detayları sizlerle...

16:51 - 4/04/2022 Pazartesi
Güncelleme: 16:51 - 4/04/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
​Teheccüd namazı kaç rekat? Teheccüd namazı kılınışı
​Teheccüd namazı kaç rekat? Teheccüd namazı kılınışı

11 ayın sultanı, huzurun, bereketin, mazhar olduğu Ramazan ayı ile birlikte sofralar şenlendi, yüreklere sükunet geldi. Ramazan ayının gelmesiyle beraber en çok sorulan ve merak edilen konulardan biri de teheccüd namazı oldu. Teheccüd namazı nasıl kılınır? Teheccüd namazı kaç rekattır, fazileti nedir? İşte haberimizin detayları sizlerle...

Teheccüd namazı nedir?

  • Teheccüd namazı, yatsı namazı kılındıktan sonra kılınır. Ancak yatsı namazından sonra bir müddet uyumak gerekir. Teheccüd namazı, yatsı namazından sonra gelen uykudan kalkılıp kılınan bir namazdır. Teheccüd namazının faziletleri ise oldukça geniştir. Peygamber efendimize göre farz namazların ardından gelen en faziletli namaz teheccüd namazıdır.

Teheccüd namazı kaç rekattır?

Teheccüd namazı 2 rekattan başlayıp 12 rekata kadar çıkabilmektedir. Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir.

Teheccüd namazı nasıl kılınır?

  1. Teheccüd namazı kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edebilir.
  2. Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir.
  3. Bu durumda iki rekâtta bir selam vermek daha faziletli olmakla birlikte, dört rekâtta da selam verilebilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 468-469).
  4. İki rekâttan fazla kılındığında arada konuşma, yeme içme gibi namaza aykırı davranışlarda bulunulmamışsa, tekrar niyet etmek gerekmez.
  5. Dört rekât olarak kılındığında, ikinci rekât sonunda teşehhüd için oturulduğunda “tahiyyat”tan sonra “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” okunur.
  6. Üçüncü rekât için ayağa kalkıldığında önce “Sübhâneke” okunur, sonra “Eûzü besmele” çekilir ve Fâtiha suresi okunur.

Teheccüd namazının fazileti

Sahih hadislere göre farz namazlardan sonra en faziletli namaz teheccüt namazıdır. Gece namazı da denilen bu namazın faziletlerini anlatan birçok hadis vardır. Bir hadiste gece namaz için kalkan ve ailesini de kaldırıp birlikte teheccüt namazı kılanların isimlerinin Allah'ı çok zikreden kadınlar ve Allah'ı çok zikreden erkekler arasına yazılacağı bildirilmiştir.

Başka hadislerde de teheccüd namazı için gece kalkmak tavsiye edilmiş, bu namazı kılanların Allah-u Teala'ya yakınlaşacağı, salih kullardan sayılacağı, günahlarının Allah'ın izniyle örtüleceği, günahlardan korunacağı müjdelenmiştir.

Teheccüd namazını sürekli kılanların kötülük ve günahlarının Allah tarafından örtüldüğü ve bu namazın insanları kötülüklerden alıkoyduğu da bildirilmiştir.

Teheccüd namazı ne zaman kılınır?

  • Bazı rivayetlerde, Peygamberin (s.a.s.), yatsı namazını kıldıktan sonra vitir namazını kılmadan uyuduğu, gece yarısından sonra uyanıp bir müddet gece namazı kıldıktan sonra vitir namazını ve daha sonra da sabah namazı vakti girince sabah namazını kıldığı belirtilmektedir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 182).
#Teheccüd namazı
#Teheccüd namazı nasıl kılınır?
#Teheccüd namazının fazileti
2 yıl önce