|

%100 bitkisel formda ''petrolsüz benzin" üretildi

Bundan birkaç hafta önce bir ilke imza atarak dünyanın ilk sentetik dizel mazotunu üreten Audi, şimdi de yine bir ilki gerçekleştirerek petrolsüz benzin üretmeyi başardı.

Yeni Şafak ve
17:21 - 28/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 18:29 - 30/05/2015 Cumartesi
Diğer

Alman otomotiv devi Audi, Fransız menşeli Global Bioenergies firmasıyla geliştirdiği ortaklığın meyvelerini almayı sürdürüyor. Bundan birkaç hafta önce bir ilke imza atarak dünyanın ilk sentetik dizel mazotunu üreten Audi, şimdi de yine bir ilki gerçekleştirerek petrolsüz benzin üretmeyi başardı.



Su ve karbondioksit kullanılarak üretilen sentetik dizelden farklı olarak bu defa tamamıyla bitkilerden üretilen benzine e-benzin ismini veren Audi'nin buluşunun en önemli yanı ise yakıtın sülfür ve benzen gibi maddeler içermediğinden tertemiz bir yanış sağlaması ve yine bu sebeple yüksek oktanlı olması sayesinde de motorların daha yüksek sıkıştırma oranı sunarak çok daha verimli çalışması. Gerekli motor testlerinin ve benzin kompozisyonu çalışmalarının tamamlanmasının ertesinde benzinin araçlarda kullanımına geçilmesi hedefleniyor.



Meraklılarına olayın teknik sürecini aktarmakta da fayda var:



2014 yılının sonlarına doğru Global Bioenergies tarafından başlatılan bu pilot girişimin ilk adımında mısırdaki glükoz gibi yenilenebilir biyokütle formundaki şekerlerden üretilecek izobütan gazı elde edebilmek için bir fermentasyon ünitesi kuruldu. İzobütan gazı petrokimya endüstrisinde kullanılan ve plastik, yakıt ve benzeri uygulamalara yönelik olarak rafineleştirilebilen bir tür ham madde. Sürecin bundan bir sonraki adımında ise gazın basınç altında sıvı formda toplanabilmesi için gerekli saflaştırma ve olgunlaşmaları işlemleri yapılıyor. Elde edilen sıvının bir bölümü ise Almanya'ya yollanarak burada iso-oktan yakıtına dönüştürülüyor ve 100 oktan saf benzin elde ediliyor.





Velhasıl bu senaryonun yaygın kullanıma erişebilmesi için çok daha geniş çaplı bir üretim gerekiyor ki Global Bioenergies'in hedefi de Fransa'da yer alan şimdiki tesislerinden on kat daha büyük bir üretim merkezi inşa ederek gerekli maddelerin üretiminde yaşanabilecek olası sıkıntıların önüne geçmek. Almanya'da kurulması planlanan yeni faaliyet alanı dahilinde 2016 yılı hedefini 90.7 ton izooktan ve yüksek saflıkta izobütan üretimi olarak belirleyen ortakların nihai hedefi ise küresel çapta süre giden mevcut petrol ekonomisini de sona erdirip yenilenebilir ve sürdürülebilir bir geleceğin kapılarını aralamak.



#otomobil
#bilim
#teknoloji
#audi
9 yıl önce