|

1024 çekirdekli işlemci üretildi

Adapteva isimli bir şirket, Epiphany V adında 1024 çekirdekli işlemci üretmeyi başardı. Bir madeni para büyüklüğünde boyuta sahip işlemci, Windows işletim sistemi ile uyumlu çalışmıyor.

Yeni Şafak
12:12 - 11/10/2016 Salı
Güncelleme: 09:13 - 11/10/2016 Salı
Yeni Şafak
1024 çekirdekli işlemci üretildi.
1024 çekirdekli işlemci üretildi.

Dünya üzerinde üretilen işlemcilerin gün geçtikçe hem boyutları küçülüyor hem de hızları katlanarak artıyor. Akıllı telefon piyasasında şuana kadar 10 nm boyutunda ve 10 çekirdekli işlemcilerin üretilip kullanıldığını gördük.



Lakin bir İntel araştırmacısı 2010 yılında 1000 çekirdekli bir işlemci yapabileceği fikrini ortaya atmıştı. Bu işlemci üzerine çalışmalar yürüten araştırmacı, sonunda söz ettiği işlemciyi üretmeyi başardı. Bu araştırmacı Epiphany V adında tam 1024 çekirdekli işlemci üretti. Bu işlemci 1024 çekirdeğin yanı sıra bir madeni para büyüklüğündeki boyutlarıyla kullanım alanını bir hayli geniş tutuyor. Ayrıca üretilen bu teknoloji gelecekte akıllı telefonların gücünün ne seviyelere geleceğini gözler önüne seriyor.



Fakat bu işlemciyi üreten Adapteva isimli şirketin kurucusu Andreas Olofsson, çipin oyun için tasarlanmadığını ve Windows işletim sistemiyle de uyumlu olmadığını söylüyor. Bu işlemcinin yapısı itibariyle Linux ve benzer açık kaynak kodlu platformlar için uygun olduğu belirtiliyor. Gelecek dönemlerde bu kısıtlamalar aşılarak her platformda kullanılmasının çözümü bulunacaktır. Zira işletim sistemi pazarında en büyük paya sahip bir platform olan Windows'da çalışmaması düşünülemez.



Üretilen bu teknoloji şimdilik otonom araçlarda ve makinelere öğrenme yetisi kazandırma gibi alanlarda kullanılacak.



#Epiphany V
#1024 çekirdek
#Adapteva
#Andreas Olofsson
8 yıl önce