|

3D yazıcıyla üretilen biyonik göz prototipi

Araştırmacılar biyonik göz için çalışmalara başladı. 3D baskı teknolojisiyle üretilen ilk prototipler büyük bir başarı oranına sahip. Bilim insanları üretilen biyonik göz prototipinin yakın bir gelecekte tedavi amaçlı olarak kullanılabileceğini söylüyor.

Yeni Şafak
11:12 - 13/11/2018 Tuesday
Güncelleme: 11:19 - 13/11/2018 Tuesday
Yeni Şafak
3D yazıcıyla üretilen biyonik gözlerin şimdilik yüzde 25 başarı oranına sahip olduğunu belirtiyor.
3D yazıcıyla üretilen biyonik gözlerin şimdilik yüzde 25 başarı oranına sahip olduğunu belirtiyor.

Minnesota Üniversitesi (UMN) McAlpine araştırma grubu, 3 boyutlu yazıcı yardımıyla yapay göz için bazı parçaları üretmeyi başardı. Üretilen bu ilk prototipler, görme engelli insanlara belirli oranda görme yetisinin kazandırılmasına yardımcı olacak 3D baskılı bir biyonik gözün ilk başlangıcı ve ileride bu gelişimi tetikleyecek bir araştırma olduğu söylenmektedir.

Biyonik bir göz çok fütüristik gibi görünebilir. Ancak bu ürün birkaç hastaya implant edilerek uygulanmış. Yapılan uygulamalarla, hastaların bazılarının görsel yetenekleri kısmen ve hatta bazıları için daha büyük oranda görme yeteneği yeniden kazandırılabildi. Bu konuda daha önce benzer çalışmalara katkıda bulunan Koreli araştırmacılar 3D baskıdan yapay bir göz oluşturmayı başarmıştı.

Biyonik gözün yapım aşamasını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Çalışmanın kurucu ortağı ve UMN'de makine mühendisliği bölümü profesörü olan Michael McAlpine biyonik gözlerin genellikle bilim kurgu olarak düşünüldüğünü, ancak şimdi çok yönlü bir 3D yazıcı kullanarak bunu gerçekleştirebildiklerini belirtti.


Görme engellilere umut olabilir

Konu üzerinde çalışan araştırmacılar üretilen yeni 3D baskılı biyonik göz ışığı algılama oranında yüzde 25 başarı sağladıklarını belirtti ve projede henüz başlangıç aşamasında olduklarını söyledi. Devam eden zaman içerisinde araştırma ekibi, insan dokularına benzer daha yumuşak doku malzemelerinin kullanılacağını ve böylece prototipin insan gözüne adapte edilmeye tamamen uygun bir hale getirmeye çalışacaklarını bildirdi.

Elde edilen %25’lik başarı oranının yarım küre üzerine daha fazla fotodiyot yerleştirilmesiyle artırılması hedefleniyor. Böylece görme engelli birinin, ışığa tepki olarak optik sinirlerin uyarılması ile yeniden görmesi sağlanabilecek.

#Bilim
#prototip
#kör
#görme engelli
#akıllı lens
5 years ago