|

4G önce İskandinavya'da kullanılacak

Melih Bayram Dede
00:00 - 15/12/2009 Salı
Güncelleme: 09:53 - 15/12/2009 Salı
Yeni Şafak
4G önce İskandinavya'da kullanılacak
4G önce İskandinavya'da kullanılacak

TeliaSonera'nın Stockholm'de sunduğu ticari mobil genişbant şebekesi dünyanın en hızlı ve en büyük ağı oldu. Ericsson Başkanı ve CEO'su Carl-Henric Svanberg, bu tarihi olay ile ilgili olarak, “Bugün mobil genişbant alanında yeni bir dönem başladı. 4G adı da verilen LTE teknolojisiyle mobil genişbant deneyimi eşsiz seviyelere taşınıyor. LTE hızı, genişbant erişiminde tam anlamıyla rahat bir erişim olanağı sağlıyor," dedi.

Yeni nesil mobil iletişim teknolojisi olan LTE, büyük miktarlardaki verileri en az maliyetli ve enerji tasarrufu sağlayarak aktarmak, frekans bandının kullanımını optimize etmek ve havada fibere yakın bir iletişim hızı sunmak için tasarlandı. Gecikme sürelerindeki azalmayla kullanıcılar artık HD video ve ağ oyunları gibi tüm çevrimiçi servislerden zahmetsizce yararlanabiliyor.

TeliaSonera'nın Başkanı ve Mobil Servisler Bölüm Lideri Kenneth Karlberg ise şunları söyledi: “Müşterilere 4G servislerini sunma konusunda dünyadaki ilk operatör olmaktan gurur duyuyoruz. Ericsson ile yürüttüğümüz başarılı işbirliği sayesinde, 4G'yi Stockholm'deki müşterilerimize planlanandan da önce sunuyoruz.”

Stockholm şehir merkezi Ericsson LTE şebekesinin kapsamına girerek, bugüne kadar hayata geçen en büyük LTE uygulaması olma unvanını elde etti. TeliaSonera'nın müşterileri, kısa bir süre önce piyasa sürülen Samsung LTE modemini kullanarak bu ilk LTE servisinden yararlanabilecekler.

Bunun yanında Ericsson, LTE ürünlerinin ticarileşme sürecini tamamlayarak ve üretimini genişleterek yeni LTE uygulamaları için de hazırlıklarını tamamladı. Sistemin bir arada çalışabilirliği ise, farklı operatörlerin şebekelerinde bulunan pek çok farklı cihazla ayrıntılı bir şekilde test edildi.

Ericsson, hazırladığı bu LTE (4G) sistemle TeliaSonera'ya yeni RBS6000 serisinin parçası olan LTE Radyo Baz istasyonları da dahil olmak üzere, bir EPC (Evolved Packet Core - Geliştirilmiş Paket Çekirdeği) şebekesini, SmartEdge 1200 router'larını içeren mobil backhaul çözümünü, en son teknoloji EDA çoklu erişimli birleştirme anahtarını ve bir Operasyon ve Yönetim Sistemini sağlıyor. LTE sistemi, LTE (Long Term Evolution) radyo teknolojisi ve EPC teknolojisi için geliştirilen 3GPP standartlarına dayanıyor.

14 yıl önce