|

5G'nin altyapısı yerli teknoloji

Türkiye'nin ilk kullanıcılarından olacağı yeni nesil telekomünikasyon teknolijisi 5G'nin altyapı sistemleri yerli olacak. "İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2017" ödüllerinde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, hedeflerinin 5G altyapısının ticari kullanımında yerli ürünleri kullanmak olduğunu dile getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/07/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:38 - 7/07/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
5G'nin altyapı sistemleri yerli olacak.
5G'nin altyapı sistemleri yerli olacak.

Telekomünikasyon sektörünün yeni nesil iletişim altyapısını oluşturacak 5G teknolojisine ilk geçen ülkelerden olacak Türkiye, sistemin altyapısını yerli ürünlerle kurgulayarak hem güvenlik hem de sisteminin ihtiyacı olan ithalat talebini asgariye inderecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, Bakanlık kapsamında yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi vererek, "Hedefimiz 5G ortamına geçtiğimizde, 5G altyapısının ticari kullanımında yerli ürünleri kullanmak" dedi. Büyüme hızını, istihdamı, yerlilik oranını arttırmak için çalıştıklarını dile getiren Zerey, Bakanlığın yürüttüğü çalışmalar kapsamında yerli ürün ve özellikle yerli yazılımın artması ve yaygınlaştırılmasının öncelikli hedefleri olduğunu aktardı.

BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE 1 YILDA %15 BÜYÜME

Bu yıl 19'uncusu gerçekleştirilen, "İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2017" ödülleri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey ve BThaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe'nin katılımıyla düzenlenen törende sahiplerini buldu. Organizasyonda söz alan Zerey, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün TL bazında ortalama yılda yüzde 15 büyüdüğünü kaydetti. BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan da, "Hedefimiz, mümkün olduğunca yerli ve milli imkanlarla teknolojiyle dünyada 5G'ye geçen ilk ülkelerden biri olmak, gerek siber güvenlik gerek iletişim teknolojileri, gerekse bilişim sektöründe yerlilik ve millilik oranını arttırmak." değerlenirmesinde bulundu.

GİRİŞİMCİLERE BTK'DAN DESTEK

Törende konuşan Sayan, ödüllerin Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü için önemli olduğunu dile getirerek, Türkiye'de bilişim alanındaki kazanımlarını ortaya çıkardığını söyledi. Ödül verilen kategorilerin büyüyen ve gelişen her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de önemli olduğunun altını çizen Sayan, kendilerinin de bu alanlardaki girişimcilerin yanlarında ve destekçileri olduklarını aktardı. Ar-Ge'nin, yeni fikirlerin, sektör için önemli olduğunu belirten Sayan, şunları kaydetti:

"Dünya genelinde ekonomik büyüme ortalama yüzde 3,5-4 arasında seyrederken, bilişim sektörü özelinde yaklaşık 10 katı gelişme var. Biz de teknolojiye, dijital dönüşüme ve insan kaynağına yapılacak yatırımları önemsiyoruz. Bu kapsamda kurum olarak, Türkiye'nin dijital dönüşümünü en hızlı şekilde sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz, çalışmalar yürütüyoruz."

İlk 500 şirketin geliri %20 arttı

İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2017 ödülleri programında verilen bilgiye göre, 500 şirketin toplam geliri bir önceki yıla göre yüzde 20 arttı. Araştırma kapsamında bilgi veren şirketlerin yüzde 69’unun gelirleri bir önceki yıla göre artarken, 500 sıralamasına giren şirketlerin toplam geliri, 2016 yılına göre yüzde 20 büyüdü. Bu yıl 73 şirketin ilk defa sıralamaya girdiği araştırmada en yüksek büyüme oranı yüzde 458 olarak gerçekleşti.


Türk Telekom Bilişim 500’de yine zirvede

Türk Telekom, Türkiye’nin önde gelen sektör araştırması Bilişim 500’ün 19. yılında da liderlik koltuğunu bırakmayıp satış gelirlerine göre “2017 Yılı İlk 500 bilişim Şirketi” sıralamasında ilk sırada yer aldı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom öte yandan Telekom Şirketi Kategori Birincisi, İnternet Hizmeti Kategori Birincisi ve Ankara Şirketleri Kategori Birincisi, İletişim Şirketleri Kategori Birincisi oldu. Türk Telekom iştiraki İnnova da Bilişim 500’den ödülle dönen şirketler arasında yer aldı. İnnova, Yazılım kategorisinde Yılın İş Uygulamaları Kategori Birincisi ödülünü aldı.

#Türkiye
#5G
#Teknoloji
6 yıl önce