|

Algoritmaya bedava egzersiz!

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook’ta başlayan #10YearsChallenge adlı kampanyanın basit bir eğlenceden çok daha fazlası olabileceği iddia edildi. Yeni trendin, yüz tanıma sistemlerinin küçük değişimleri tespit edebilecek şekilde geliştirilmesi için mükemmel bir fırsat sunduğu belirtiliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 18/01/2019 Cuma
Güncelleme: 09:58 - 18/01/2019 Cuma
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Wired yazarı Kate O’Neill’in salı günü yayımlanan ve ‘10 Yıl Meydan Okumasının’ zararsız, masum bir eğlence olmadığını savunan yazısının ardından kampanya kamuoyunda tartışılmaya başlandı. Yazara göre sosyal medya devi gizli bir şekilde yüz tanıma algoritmalarını geliştiriyor olabilir.


Yaşlanmayı analiz ediyor

O’Neill yazısında, kampanya sayesinde fotoğrafların belirli açıdan analizinin oldukça kolay hale geldiğini vurguladı. Belirli bir zaman dilimine ait iki fotoğrafın yan yana paylaşılması yüz tanıma sistemlerinin küçük değişiklikleri daha iyi tanıması ve geliştirilmesi için önemli fırsat sunuyor. Yazara göre insanların nasıl göründüğü ve nasıl yaşlandıklarını anlamaya çalışan teknolojiler bu yolla eğitilebilir.

Milyonlar katıldı

Facebook kullanıcılarının 10 yıl arayla çekilmiş iki fotoğrafını yan yana koyarak İngilizce “10YearsChallenge etiketiyle paylaştıkları kampanya, dünya çapında trend haline geldi. Ağırlıklı olarak Facebook, Facebook tarafından satın alınan Instagram, Whatsapp ve Twitter’da milyonlarca kişi bu kapsamda fotoğraflarını paylaştı. Kampanyaya Facebook üzerinden üç günde 5 milyon 200 bin kullanıcının katıldığı belirtiliyor.

  • İddiaya jet cevap
  • Tartışmaların ardından bir açıklama yayımlayan Facebook, kampanyanın kullanıcılar tarafından başlatıldığını, “10 Yıl Meydan Okumasının” ortaya çıkışında şirketin rolü olmadığını ve herhangi bir şekilde bu fotoğraflardan yarar sağlanmadığını ileri sürdü. Açıklamada, siteye yüklenen fotoğraflardaki kişilerin kim olduklarını otomatik olarak bilen ve etiketleyen yüz tanıma özelliğinin kullanıcılar tarafından kapatılabileceği de hatırlatıldı.
#Facebook
##10YearsChallenge
#Sosyal Medya
#Trend
#Sosyal medya
5 yıl önce