|

Almanya’dan Facebook’a uyarı

Facebook'un 2014 yılında 16 milyar dolara satın aldığı WhatsApp’ta kullanıcılara ait ‘kayıtlı kişisel verileri’ kullanmak istemesi, Alman yetkililerin engeline takıldı.

Yeni Şafak
17:21 - 29/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 17:24 - 29/09/2016 Perşembe
Yeni Şafak
Almanya'nın WhatsApp konusunda aldığı karar 35 milyon kullanıcıyı ilgilendiriyor.
Almanya'nın WhatsApp konusunda aldığı karar 35 milyon kullanıcıyı ilgilendiriyor.
Facebook'un WhatsApp verilerini kullanmak istemesi üzerine Almanya, kullanıcılara ait bilgileri toplamayı bırakması ve topladığı bilgileri silmesi yönünde uyarıda bulundu.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Hamburg eyaleti veri güvenliği temsilcisi

Johannes Caspar

,

Facebook'un WhatsApp üzerinden edindiği tüm verileri de silmek zorunda olduğunu açıkladı.

Alman Veri Koruma Kurumu tarafından Facebook'un Hamburg'ta bulunan merkezine yapılan uyarıda Facebook'un WhatsApp'ı almasının ardından, anlaşma hükümlerinin aksine WhastApp kullanıcılarının bilgilerini kullandığı ve bunun yasal olmadığı belirtildi. Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:


  • “Facebook-WhatsApp birleşmesinin üzerinden iki yıl geçti. Her iki kurumda kamuoyuna kullanıcı bilgilerini paylaşmayacağını açıklamıştı. Ancak gerçek şu ki olan şu anda bu değil. İki kurumda kullanıcı verilerini paylaşıyor. Bu hem kullanıcıları hem de otoriteleri yanıltmaktır"



Facebook sözünü tutmuyor


Konu hakkında bir açıklama yapan Caspar, Facebook'un iki yıl önce yapılan satın alma sırasında 'kullanıcı verilerinin paylaşılmayacağı' konusunda söz verdiğini ve bu sözüne aykırı hareket ettiğini söyledi. Caspar ayrıca "

Hesaplarını Facebook hesabıyla birleştirip, birleştirmemenin kullanıcıların kendi tercihi olması gerektiğini

", Facebook'un bunun için izin istemek zorunda olduğunun altını çizdi. Caspar, Facebook'un bu hareketiyle tüketiciyi yanılttığını söyledi. Caspar yayınladığı basın bildirisinde şu ifadelere yer verdi:



  • "Bu yönetimsel emir, Almanya'daki 35 milyon WhatsApp kullanıcısını korumaktadır. Hesaplarını Facebook ile bağlayıp bağlamamak konusundaki karar, kullanıcıya ait olmalıdır. Bu yüzden Facebook'un gelecekte izin istemesi gerekmektedir. Bu yaşanmadı. Dahası milyonlarca kişinin kişi bilgileri, Facebook veya WhatsApp ile bir bağlantı olmasa dahi kullanıcıların adres defterlerinden WhatsApp'a yüklendi. Facebook'a göre bu muazzam miktardaki veri, henüz toplanmamış bulunuyor. Facebook'un böyle söylemesi, veri koruma ihlalinin [çok daha ciddi bir] etkisinin olabileceği endişesini oluşturuyor."



Facebook karara uymazsa yüksek miktarda para cezası alabilir


Sosyal medya devi Facebook, sahibi olduğu WhatsApp'tan veri toplama planlarını geçen ay açıklamıştı.

Yapılan bu düzenlemeye uymaması halinde sosyal medya devini yüklü para cezaları bekliyor. Facebook'un karara uymayıp hukuki yollara başvurma şansı da bulunuyor. Fakat Caspar, "

Eğer hukuku savaşının bizim lehimize sonuçlanacağına dair çok büyük bir ihtimal olduğunu düşünüyor olmasaydık, böyle bir düzenleme yayınlamazdık

" ifadeleriyle hukuki alanda da kazanan tarafın kendileri olacağını söylüyor. Zaten Almanya'da tüketici haklarını korumaktan sorumlu Federal Tüketici Merkezi Birliği (vzbv) WhatsApp'ı kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşmama konusunda daha önce uyarmış ve 21 Eylül'e kadar süre tanımıştı. Ancak Facebook'un daha fazla süre talep etmesinin ardından söz konusu tarih 14 Ekim'e kadar uzatılmıştı.



Facebook çözüme hazır


Facebook, New York Times'ta yer alan habere göre Avrupa'nın gizlilik kurallarına uyduğunu ve endişeleri tartışmak üzere Alman yöneticilerle çalıştığını söyledi. Almanya'da alınacak karar, diğer AB ülkelerini etkilemeyecek. Facebook daha önce 'kullanıcı verilerinin paylaşılması' konusunda ek bir ayar WhatsApp'a getirmiş, kısa sürede kaldırmıştı.





#Johannes Caspar
#Facebook
#whatsapp
#almanya
#verileri silecek
8 yıl önce