|

Antarktika'ya giden Türk Bilim Ekibi'ni Bakan Varank uğurladı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyeti yola çıktı. 24 kişiden olan heyet, İstanbul Havalimanı'ndan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından uğurlandı.

11:57 - 9/02/2020 Pazar
Güncelleme: 12:20 - 9/02/2020 Pazar
24 kişiden oluşan bilim heyeti, Antarktika'da 40 gün kalacak.
24 kişiden oluşan bilim heyeti, Antarktika'da 40 gün kalacak.
24 kişiden oluşan bilim heyetinin 40 gün sürecek olan Antarktika yolculuğu öncesi İstanbul Havalimanı'nda bir tören düzenlendi. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yanı sıra, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA CEO'su Kadri Samsunlu ve bilim ekibi üyelerinin aileleri katıldı. Bu arada Antarktika'ya giden bilim ekibinde yer alan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'ten baklava getirdi. Baklavalar, Bakan Varank tarafından misafirlere dağıtıldı. Törenin ardından bilim heyeti Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçakla Antarktika yolcuğunun ilk durağı olan Sao Paulo'ya gitti.


Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Nihai hedefimiz danışman ülke konumuna geçerek kıtanın geleceğinde söz sahibi olmaktır. İşte bu hedefe ulaşmak için, sorumluluklarımızı yerine getirmek üzere 2017'den bu yana çalışmalarımıza hız kazandırdık. Öncelikle, Antarktik Araştırmalar Bilimsel Komitesi’ne üye olduk. Antarktika Çevre Koruma Protokolünü kabul ettik. Hepsinden daha da önemlisi her yıl kesintisiz bir şekilde bilim seferleri düzenlemeye başladık. Bu sayede, literatüre kazandırdığımız bilimsel yayınların yanı sıra, birçok bilimsel çalışmanın yayın hazırlıkları da sürüyor” dedi.


"Kıtada ev sahibi olmak istiyoruz"

Türkiye’nin Antarktika’da geçici bilim üssünün bulunduğunu hatırlatan Varank, şöyle devam etti: “Geçen sene kıtadaki geçici bilim yerleşkemizi kurduk. Dolayısıyla bu seferde, Antarktika’ya misafir değil, adeta ev sahibi olarak gidiyoruz. Geçici üssümüz, 1 ay süreyle araştırmacılarımıza hizmet verecek. Sefer ekibimiz; yer bilimleri, canlı bilimleri ve deniz bilimleri alanında olmak üzere 3 ana kategoride 15 proje yürütecek. Ayrıca sefer ekibinin kıtadaki çalışmalarını ve yaşanan zorlukları da bir belgeselle ölümsüzleştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.


Toplam 15 projemiz var

  • Sefer koordinatörü Burcu Özsoy da "Toplamda 15 projemiz var. Çok çeşitli üniversitelerden bilim insanlarının yanı sıra, bilim projelerini icra etmek üzere, Harita Genel Müdürlüğünden, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden, Kuvvetlerinden ve Milli Eğitim Bakanlığımızdan katılımcılarımız da mevcut. 22 Türk, 2 yabancı araştırmacı olarak seferimiz yer alacak. Bu 15 projemizin genel örneklerinin toplanmasını, yer, canlı, fiziki bilimler gibi çok çeşitli başlıklar altında toplayabiliriz” dedi.

#antarktika
#bilim seferi
#Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank
#Bakan Varank
4 yıl önce