|

Apple reklamında kullandığı şarkı için dava edildi

iPhone 6 için 2015 yılında yayınladığı reklamda kullandığı bir şarkı nedeniyle dava edildi. Davayı açan Jerome Lawson sesinin reklamda kullanımının “şöhret hakkı”nı ihlâl ettiğini iddia etti.

Yeni Şafak
10:52 - 27/01/2017 Cuma
Güncelleme: 10:54 - 27/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

2015 yılında çekilen reklam filminde Jamie xx'in “I Know There's Gonna Be (Good Times)” adlı şarkısı kullanılmıştı. Söz konusu dava The Persuasions isimli grubun vokalisti Jerome Lawson tarafından açıldı. Grubun Lawson tarafından yazılan “Good Times” isimli şarkısından alınan sample'lar, Jamie xx'in şarkısında kullanılmıştı. İşte o reklam ve peşi sıra söz konuşu şarkı:



https://www.youtube.com/watch?v=yllzUsSxSAI



https://www.youtube.com/watch?v=zgF7KwVL-1U



Şarkının telif haklarına sahip olan Universal, söz konusu reklamda şarkının kullanılması için gereken izni Apple'a vermişti. Lawson bu davayı telif hakkı için açmadı; sesinin reklamda kullanımının “şöhret hakkı”nı ihlâl ettiğini öne sürerek davayı açtı. Lawson söz konusu reklam filminde sesinin “belirgin ve tanınabilir” olduğunun altını çizdi. The Persuasions vokalisti, sesinin iPhone reklamında duyulması nedeniyle hayranlarının grubun Apple tarafından desteklendiğini veya şarkıyı Apple'a sattığını düşünebileceğini

.



  • Kaliforniya eyaletinin yasaları; bir kişinin adının, sesinin, fotoğrafının, görüntüsünün veya imzasının bir ürünün tanıtımı için kullanımını o kişinin onayına bağlıyor.

Lawson'un suçlamaları bununla sınırlı değil; vokalist Apple'ın Good Times'ı reklamda kullanarak Screen Actors Guild oyuncu sendikası ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Derneği ile yapılan anlaşmaları da ihlâl ettiği öne sürüyor. Lawson, reklamın yayınlanmasından altı ay sonra Apple'ın reklam ajansının kendisine ulaştığını ve sesinin izinsiz biçimde hatalı kullanıldığını kabul ettiğini belirtti. Şirketin kendisine minimum tazminat bedeli üzerinden teklif yaptığını söyleyen Lawson pazarlık kuralının da ihlal edildiğini savunuyor. Daha yeni açılan davanın nasıl sonuçlanacağı merak edilirken, şimdilik bir hâkim tarafından davanın kabul edilmediğini belirtelim.










#Apple
7 yıl önce