|

Avrupa Birliği en hızlı bilgisayarı inşa edecek

ABD, Çin ve Japonya'da bulunan süper bilgisayarlara bir yenisi daha Avrupa Birliği tarafından eklenecek. 1 milyar Euro bütçe ayrılan süper bilgisayarın saniyede bir kentilyon işlem yapması bekleniyor.

Yeni Şafak
14:25 - 14/01/2018 Pazar
Güncelleme: 14:31 - 14/01/2018 Pazar
Diğer
Çin'de bulunan süper bilgisayar.
Çin'de bulunan süper bilgisayar.

Avrupa Birliği, dünyanın en hızlı süper-bilgisayarını 2023 yılına kadar inşa etmek için 1 milyar Euro'luk yeni bir proje başlattı. Avrupa Birliği’nin inşa edeceği bilgisayarın ABD, Çin ve Japonya'nın yaptıklarının önüne geçmesi bekleniyor. Bilgisayarın saniyede bir kentilyon hesaplama yapması hedefleniyor. Ama AB'den önce Çin'in de 2018'de bir süper bilgisayar yapma planı var.

Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamada, bu projeyi yönetmek için yeni bir kuruluş başlatılacağı söylendi.

  • "Yeni bir yasal ve fonlama yapısı olan EuroHPC Joint Undertaking kurulacak ve Avrupa'ya yayılan, dünyan sınıfında Yüksek Performans Hesaplama altyapısına sahip bir bilgisayar inşa edilecek. Bu bilgisayar yeni teknolojiler geliştirmek için araştırmaları ve yenilikleri de destekleyecek."

AB, maliyetin 486 milyon Euro'sunu şu anki Çok Yıllık Mali Çerçeve'den karşılayacak ve 1 milyar Euro'nun geri kalanı üye ve ilişkili devletlerden gelecek.

#Bilgisayar
#Avrupa Birliği
#Çin
#Japonya
#Amerika
6 yıl önce