|

Avrupalılar’ın dörtte biri devlet yönetimi için yapay zekaya güveniyor

Her dört Avrupalı’dan biri ülke yönetiminin yapay zekaya devredilmesini istiyor. Avrupa genelinde yapılan araştırmanın sonucu artık distopik bir gelecekte olduğumuzu gösteriyor. Yetişkin nüfusun önemli kararları vermesi ilginç sonuçlar doğurabilir.

Mustafa Kalkan
09:03 - 21/03/2019 Perşembe
Güncelleme: 09:28 - 22/03/2019 Cuma
Yeni Şafak
Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yapılan ankete yaklaşık 2.600 kişi katıldı.
Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yapılan ankete yaklaşık 2.600 kişi katıldı.
Ocak ayında gerçekleştirilen ve İspanya’nın IE Universitesi tarafından Avrupa genelinde yürütülen otomasyon ve teknolojik değişimin hızı konulu
ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Katılımcıların dörtte biri yapay zekanın ülke yönetimine geçmesini savundu.

1.600 katılımcının(İngiltere, İspanya, Almanya, Fransa, İrlanda, İtalya ve Hollanda’dan) yüzde 70’i uygun bir şekilde kontrol edilmezse yeni teknolojilerin önümüzdeki on yıl içerisinde topluma yarardan çok zarar vereceğine inanıyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 67’si iklim değişikliğinin yanı sıra yeni teknoloji düzenlemelerinin Avrupa Birliği’nin şu anda karşı karşıya olduğu en büyük zorluk olduğunu kabul ediyor. Katılımcıların yüzde 56’sı da robotların iş gücünü ele alacağı için geleceklerinden endişe duyduklarını dile getirdi. Ankete göre katılımcıların yüzde 68’i sosyal medyanın insan ilişkilerini olumsuz olarak etkilediğini belirtti.


Hollanda’nın neredeyse yarısı yapay zeka dedi

Tüm bu sonuçlar Avrupalı katılımcıların aslında teknolojinin hızlı değişiminden biraz çekindiğini gösteriyor. Ancak anket çalışmasında sorulan ‘ülke yönetimindeki önemli kararları yapay zeka vermeli mi?’ sorusuna dört Avrupalı’dan biri evet cevabını verdi. Hatta bu oran bazı ülkelerde daha fazla. Örneğin aynı soruya Almanya, İrlanda, İtalya ve Birleşik Krallık’ta yüzde 30, Hollanda’da ise yüzde 43’lük evet cevabı verildi.


Ya dünyayı ele geçirirse?

Ankete katılan kişilerin insan yöneticiler yerine yapay zeka destekli bir yönetim istemeleri aslında biraz ilginç. Bu anket sonuçlarını görünce ilk olarak aklıma Netflix’in yeni antolojisi
’taki bir bölüm geldi. When The Yogurt Takes Over bölümünde bilinç kazanan yoğurdun dünyayı ele geçirmesi işlenmiş. Spoiler vermemek için detayları yazmıyorum eğer izlerseniz ne demek istediğimi daha net anlayacaksınız.

Katılımcıların yüzde 25’inin ülke yönetimi için yapay zekayı istemesi Avrupa’yı distopik bir geleceğin beklediğinin işareti. Şimdiden hayatımızın bir parçası haline gelen ancak insan kontrolündeki yapay zeka üzerine binlerce bilimsel çalışma mevcut. Ayrıca bu anket sonucu aslında artık bir bilim kurgu senaryosunda yaşadığımızı da gösteriyor.

#Yapay zeka
#Avrupa
#araştırma
#teknoloji
5 yıl önce