|

Balinaları uzaydan tespit ettiler

Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar deniz canlıları hakkında yeni bilgilere ulaştı. NASA ile işbirliği yapan araştırmacılar uydular sayesinde balinaların en ayrıntılı görüntüleri elde edildi.

Yeni Şafak
10:21 - 11/11/2018 Pazar
Güncelleme: 10:26 - 11/11/2018 Pazar
Diğer
Dünya yörüngesinde binlerce uydu bulunuyor.
Dünya yörüngesinde binlerce uydu bulunuyor.

NASA’da çalışan bilim insanlarının uyduları kullanarak hangi bilgilere ulaştığını herkes merak ediyor. Cambridge Üniversitesi ve İngiliz Antarktika Araştırması'na katılan bilim insanları çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Maxar Technologies DigitalGlobe'a bağlı uydular ilginç detayları ortaya döktüler.

Uydular hareket eden balinaları anlık olarak gözlemledi. İlk defa karşılaştığımız bu teknoloji, deniz biyologlarının balina nüfusunu araştırması ve dev deniz canlılarının göç davranışlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.


  • HDR kameralarla incelenen Akdeniz'deki Pelagos Tapınağı'nda bulunan kanat balinaları (Balaenoptera physalus); Meksika kıyısında gri balinalar (Eschrichtius robustus); Havai yakınlarındaki kambur balinalar (Megaptera novaeangliae); ve Arjantin'de güney sağ balinalar (Eubalaena australis) tekno-mucizelere yakalandı ve aralarındaki iletişim tespit edildi.

Bu görseller için ilginç yorumlar da söz konusu. Ünlü İngiliz Profesör Hannah Cubaynes, "Bu, uydular, yakaladığı balinaların bugüne kadarki en ayrıntılı görüntülerini elde ettiler. Geliştirilmiş çözünürlüğün, görüntülerde ilk defa görülebilen karakteristik özellikleri ortaya çıkarması heyecan verici." ifadelerini kullanıyor.

Cubaynes, yeni geliştirilen mimarinin, teknolojinin geleceğini değiştireceğini de iddia ediyor. Yakın zamanda neler başarılacağı ise merak konusu.

#teknoloji
#balina
#uydu
#NASA
5 yıl önce