|

Bilim insanları denizden hidrojen yakıtı üretti

Stanford Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, tuzlu sudan hidrojen yakıtı elde etmenin yolunu buldu. Bu keşifle beraber denizler yenilenebilir enerji kaynağı haline gelecek.

Yeni Şafak
14:44 - 20/03/2019 Çarşamba
Güncelleme: 14:50 - 20/03/2019 Çarşamba
Diğer
Bilim insanları denizleri yenilenebilir enerji kaynağına dönüştürmek için birçok alanda çalışma yürütüyor.
Bilim insanları denizleri yenilenebilir enerji kaynağına dönüştürmek için birçok alanda çalışma yürütüyor.

Enerji için kullanılabilecek kaynak arayışımız son hızıyla devam ederken bilim insanları da farklı bileşiklerden enerji etmenin yollarını arıyor. Bu aşamada ortaya atılan fikirlerden birisi de hidrojeni yakıt olarak kullanmak. Hidrojen yakıtı üretmek içinse çeşitli kaynaklar var.

Bilim insanları, denizleri enerji kaynağına çevirecek bir araştırma yaptı. Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar, elektroliz ile hidrojen yakıtı elde etmenin yolunu buldular. Yeni teknolojiyi eşsiz kılan ise benzer teknolojilerin önüne çıkan engellere karşı daha başarılı olması.


Webtekno’nun haberine göre öncelikli olarak benzer sistemler, şimdilik kısıtlı bir kaynak olan saf su ile çalışıyor. Deniz suyu cihazlarda kireçlenmeye ve bozulmaya neden oluyor. Stanford ekibi, bu sorunu aşmak için metalin aşınmasını engelleyici nikel köpük çekirdekler geliştirdi. Bu köpük yapı iletken vazifesi görerek enerjiyi suya iletirken metalin de daha uzun süre dayanmasını sağlıyor. Kaplama olmayan cihazlarda deniz suyunun anot ve katotlardaki metallerde kireçlenmeye sebep olup cihazları çalışmaz hale getirmesi yalnızca 12 saat sürüyor. Bu sistemde ise cihazın ömrü binlerce saate çıkıyor.

Denizleri yenilenebilir enerji kaynağı haline getirmekten hala çok uzağız. Stanford ekibinin deneyi henüz Stanford dışında bir yerde tekrar edilmemiş olsa da araştırmacılar, hidrojen yakıtlara giden yolu açtıklarına inanıyorlar.

#Deniz
#Hidrojen yakıtı
#Stanford Üniversitesi
5 yıl önce