|

Bilişim ekonominin lokomotifi olacak

Bakanlar, müsteşarlar düzeyinde katılım olan 9'uncu Bilişim Zirvesi'nde yeni dünyanın vizyonu belirlendi: Varlığını devam ettirmek isteyen tüm sektörler bilişimin yarattığı rekabet gücünden yararlanmalı!

Melih Bayram Dede
00:00 - 10/10/2009 Cumartesi
Güncelleme: 14:40 - 10/10/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Bilişim ekonominin lokomotifi olacak
Bilişim ekonominin lokomotifi olacak

Interpromedya tarafından 7-10 Ekim 2009 tarihlerinde 9'uncusu düzenlenen Bilişim Zirvesi, bu yıl 5 tematik konferans, Genç Zirve ve 30'un üzünde oturuma ev sahipliği yaptı. T.C. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve T.C Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla başlayan Bilişim Zirvesi'nde 4 gün boyunca Türkiye'nin en önemli gündemleri masaya yatırıldı. Zirvede sektörleri bekleyen gelişmeler ve bilişimin toplumsal yaşama olan etkileri, alanında uzman 120'nin üzerinde isim tarafından tartışıldı.


Telekom gelişecek, Türkiye değişecek

Telekom Konferansında 3G'yle başlayan mobil geniş bant başta olmak üzere mobil devlet, yakınsama, internet tabanlı siber savaş, spectrum ticaret, frekans bantları, gelecek nesil telekomünikasyon alt yapısı ve çözümleri ele alındı. Konferansın açılışını yapan T.C Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım telekom sektörüne, “yakınsamaya devam yadırgamaya son, sektörde herkes bir bütünün parçaları olacak” diyerek uzlaşma ve birlik mesajı verdi. Yıldırım ayrıca telekom sektörünün Türkiye'yi bilgi toplumuna götürecek önemli bir enstrüman olduğunu söyledi.


Sağlık sektörü bireysel sağlık hizmetlerine ağırlık verecek

e-Sağlık / Tele-Sağlık Konferansı'ndan çıkan ana mesaj, sürdürülebilir sağlıklı yaşam için e-sağlık dönüşümün şart olduğu ve sağlık sektörünün bireysel sağlık hizmetlerine ağırlık vermesi gerektiği oldu. Konferansta konuşma yapan T.C. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ekrem Atbakan, 2010'un bireysel sağlık hizmetlerindeki e-dönüşümün atılım yılı olacağını söyledi. Microsoft, Oracle gibi kurumların uluslararası yöneticilerinin de konuşma yaptığı konferansta öne çıkan diğer bir konu ise; e-sağlık dönüşümü tamamlandığında hastanın bilgilerine sadece doktorlar değil hastanın kendisinin de ulaşabileceği böylece kişilerin kendi sağlık bilgileriyle ilgili kontrolü ele alabilecekleri oldu.


Medya dijitalleşecek

Yeni Medya Konferansı'nda ise medyanın hızla bir dijitalleşme sürecinde olduğu belirtilerek yeni iş modelleri geliştirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Konferansta konuşan Medya Fütüristi Gerd Leonhard, yazılının yerini dijitalin, bilgisayarların yerini ise mobil cihazların aldığını belirtti. Reklam pazarının 'sanal'a kaydığına değinen Gerd Leonhard, mobil ürün kullanımında patlama yaşandığını ve dünyanın gelecek 10 yılını dijital ürünlerin kullanımının şekillendireceğini söyledi. Medyanın başarı için kullanıcıya hepsinden faydalanmasa da, içinde çok fazla alternatifi yani içeriği dopdolu olan seçenekler sunmak ve bunlara ulaşırken de hiç bir ücret ödemiyormuş hissini yaratmak olduğunun altını çizdi.


Savunmada 'Tek Er' bir orduya eşdeğer olacak

Bilişimden en fazla yararlanılan alanlardan olan savunma sektöründe ise ülkeler için artık teknolojinin de silahlar kadar önemli olduğunun altı çizildi. Savunmada Bilişim Konferansı'nda konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ise siber atakların tüm dünya için bir tehdit olduğunu belirterek Türkiye'nin de bu alandaki çalışmalarını hızlandırdığını söyledi. Bayar, bilişim teknolojileri sayesinde bir ordunun yaratacağı etkiyi artık bir askerin tek başına yapabileceğini vurguladı.


“Devlet”, mobil devlet uygulamalarla vatandaşın cebinde

E-devlet Konferansı'nda e-devlet uygulamalarından sonra şimdi mobil devlet hizmetlerinin tüm dünyada önem kazandığının altı çizildi. Vatandaşın zaman ve mekandan bağımsız olarak devlete ulaşabilmesi için bugüne kadar yapılanlar ve yapılması gerekenler konuşuldu. Konferansta konuşma yapan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, BT'nin sadece bir teknoloji olmadığını, yeni bir ekonomi, yeni bir devlet ve yeni bir sosyal anlayış getirdiğini söyledi. Kamudaki iş yapma anlayışının da değiştiğinin altını çizen Bakan Yılmaz, vatandaşın hizmet taleplerinin çeşitliliğinin arttığını belirterek kamu kuruluşlarının bilişim teknolojiden yararlanmak zorunda olduğunu ve yeni bir zihniyetle insan odaklı olarak çalışması gerektiğini belirtti.


Bu yıl Bilişim Zirvesi'nde gençler ve KOBİ'ler de ağırlandı

Netron İş Okulu'nun desteğiyle zirvenin açılış günü düzenlenen KOBİ için Kolay Bilişim eğitim programı, katılımcılar tarafından yoğun bir ilgiyle takip edildi. Ücretsiz gerçekleştirilen eğitimde bir KOBİ'nin ihtiyaç duyacağı tüm bilişim çözümleri anlatıldı ve eğitim sonunda katılımcılara sertifika verildi. Zirvenin son günü düzenlenen Genç Zirve'de ise, Intel ve BT.net.com.tr tarafından düzenlenen fikri tasarım yarışması olan “Senin Yarının” projesinin lansmanı yapıldı. Gençlerin büyük ilgi gösterdiği yarışmaya 23 Kasım ve 4 Aralık tarihleri arasında başvurulabilecek.


Bilişim Zirvesi, Türkiye'nin önemli kurumlarının katkılarıyla gerçekleştirildi

Ana sponsorluğunu Turkcell'in üstlendiği Bilişim Zirvesi bu yıl, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Interactive Advertising Bureau Türkiye, Sağlık Bilişim Yöneticileri Açılım Platformu, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Savunma Sanayi Üreticileri Derneği, Tüm Telekomünikasyon ve İşadamları Derneği, Tıp Bilişimi Derneği, Türk Elektronik Sanayicileri Derneği, Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği ve Türkiye Bilişim Vakfı'nın desteğiyle düzenlendi.


15 yıl önce