|

ATM'den 1 milyon dolar çaldı

Çin Halk Cumhuriyeti‘nde yaşayan deneyimli bir yazılımcı, ATM işletim sisteminde keşfettiği bir açık sayesinde 1 milyon dolar nakit para çaldı. Dikkatli bir bankacı tarafından fark edilen olay sonrası ise Qin Qisheng, polisler tarafından yakalandı.

Yeni Şafak
10:38 - 11/02/2019 Pazartesi
Güncelleme: 11:13 - 11/02/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Qin Qisheng'in ATM'nin işletim sistemine yüklediği zararlı kodla ATM'leri kontrol edebildiği anlaşıldı.
Qin Qisheng'in ATM'nin işletim sistemine yüklediği zararlı kodla ATM'leri kontrol edebildiği anlaşıldı.

Çin Halk Cumhuriyeti‘nde 43 yaşındaki bir yazılımcı ATM yazılımlarının bir açığını bularak 1 milyon dolar nakit para çalmayı başardı. ATM yazılımları konusunda oldukça deneyimli olan Qin Qisheng adındaki yazılımcı bulduğu açığı tüm ATM’lerde uzun süre kullandı.


3 senede 1 milyon dolar çaldı!

ATM’lerin kullandığı işletim sistemine zararlı yazılım yüklemeyi başaran Qin Qisheng, gece yarısından sonra sistemi aktif ederek tüm ATM’lerden para çalmaya başladı. Yaklaşık 3 sene kadar yakalanmayan ve toplamda 1 milyon dolar çalmayı başaran Qisheng’i ise ATM’lerde eksik para olduğunu fark eden dikkatli bir banka görevlisi ele verdi.


Polisler tarafından yapılan operasyonla Qin Qisheng, yakalandı. Kullandığı güvenlik açığını anlatan ve nasıl yaptığını yetkililere anlan Qisheng, banka sistemindeki açığın kapanmasını sağladı. Bulduğu sistem sayesinde ülke genelindeki tüm ATM’leri kontrol etmeyi başarabilen Qin Qisheng, 10,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

#ATM
#Yazılım
#İşletim sistemi
5 yıl önce