|

CHIP: 30 TL'ye bilgisayar

Üstelik hem bilgisayar hem oyun konsolu!

Yeni Şafak ve
16:31 - 17/01/2016 Pazar
Güncelleme: 14:31 - 17/01/2016 Pazar
Yeni Şafak

mini bilgisayar kervanının yeni yolcusu CHIP oldu.



Gerçi biz kolay anlaşılsın, gözümüzde canlandırabilelim diye mini bilgisayar olarak tanımlıyoruz ama teknik dille ifade etmek gerekirse aslında 'devre kartı' ya da 'geliştirici kartı' gibi tanımlamak daha yerinde olur. Mini olsun veyahut standart boyutta olsun bilgisayarlar ise bu form yapısının kapsayan kümesi.



Evet; CHIP'e (Computer Hardware in Products) gelecek olursak...



Potansiyel eden projelerin hayata geçmesi için finansal desteğin sağlanmasını amaçlayan çevrimiçi bağış platformu Kickstarter'da doğan CHIP, bağış havuzunda bir ay içerisinde 2 milyon doları aşkın para toplanması neticesinde hızla hayata geçirildi.







Donanım bileşenlerine baktığımızda karşımıza ARM havuzunun önemli temsilcilerinden Allwinner firmasının A13 yongaseti çıkıyor. Yongasetinin işlemci ayağında Cortex A8 tabanlı ve 1GHz saat hızında çalışan tek çekirdekli bir model yer alırken grafiklerden ise Mali-400'ün sorumlu olduğunu görüyoruz. 512MB RAM ile desteklenen CHIP'in dahili hafızası ise 4GB büyüklüğünde. Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 destekli modelin bağlantı ayaklarında ise microUSB, USB ve kompozit video çıkışı yuvaları bulunuyor.



Ek aparatla haricen sağlayabileceğimiz VGA veya HDMI desteği sayesinde masaüstü, dizüstü yahut televizyonumuza bağlayarak görüntü alabileceğimiz CHIP'in işletim sistemi ise Linux yani açık kaynak platformu. Artık ister uygulamaları çalıştırır yahut da oyun oynarız. Ki zaten aralarında Chromium tarayıcısının da olduğu pek çok ön yüklü uygulamayla geliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi USB yuvası yahut BT bağlantısı üzerinden dilersek fare/klavye gibi çevreselleri de bağlayıp komple bir bilgisayar olarak kullanabiliriz.







CHIP'i benzerlerinden ayıran en önemli ayrıntı ise PocketCHIP ismi verilen çevreseli sayesinde kendisinin 4.3-inç büyüklüğünde dokunmatik ekrana ve klavyeye sahip bir atariye ya da diğer bir ifade ile oyun konsoluna dönüşüyor oluşu. Gerçi 'dönüşecek oluşu' desek daha doğru olur çünkü Mayıs ayında satış sunulacak. Fiyatı ise $49 olarak belirlenmiş.



Halihazırda bağışçılara sevkiyatı başlayan CHIP'in genel dağıtımına ise önümüzdeki haftalarda başlanacak. Sadece devre kartının fiyatı 9 dolar, PocketCHIP'in ise 49 dolar.



Detaylar

, önsiparişi ise

verebilirsiniz.







#chip
#kickstarter
#mini bilgisayar
#pocketchip
#Raspberry Pi
#PINE A64
8 yıl önce