|

Çin elektrikli otomobil rakamlarında ABD'yi geride bıraktı

Çin geçtiğimiz yıl trafikte olan elektrikli araç sayısında ABD’yi geride bıraktı. Çinli Orijinal Malzeme Üreticileri 2016 yılında 375 bin elektrikli araç üreterek dünya üretiminin %43’ünü gerçekleştirdi. Tesla’nın üretim bandındaki yavaşlık Çin’in elektrikli araç pazarında söz sahibi olmasını sağlayacağa benziyor.

Yeni Şafak
14:17 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 14:22 - 12/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Çin geçtiğimiz yıl 507 bin elektrikli araç satışı yaptı.
Çin geçtiğimiz yıl 507 bin elektrikli araç satışı yaptı.

Otomotiv endüstrisi büyük bir dönüşüm geçiriyor. Dünyanın en büyük otomotiv üreticileri birer birer elektrikli ve hybrid modellerini satışa sunmaya başladı. Avrupa’da bazı ülkeler önümüzdeki 10 yıllık süreçte fosil yakıtla çalışan otomobillerin satışını yasaklayacak. Bu gelişmeler sonucunda dünyanın en kalabalık ülkesi Çin elektrikli otomobil alanında büyük bir ilerleme kaydetti. 2016 yılında Çin’de yolda olan elektrikli taşıtlar sayı bakımından ilk defa ABD’yi geçti. Çinli Orijinal Malzeme Üreticileri, geçtiğimiz yıl 375 bin elektrikli araç üreterek, dünyadaki toplam üretimin %43’ünü gerçekleştirdi.

ABD ve Japonya'yı geride bıraktı

Çin, 2016 yılı içerisinde 507 bin elektrikli araç sattı, 2025 yılına kadar yıllık 7 milyon gibi bir rakama ulaşmayı hedefliyor. ‘Made in China’ sloganıyla 2025 yılında 10 farklı yüksek teknoloji endüstrisinde dünya lideri hedefleyen Çin, elektrikli otomobil piyasasında da söz sahibi olmak için adımlar atıyor. Ülkenin petrol bağımlılığını ortadan kaldırmaya yönelik olarak mantıklı bir adım gibi görünüyor.

Elektrikli araç üretimi için yaklaşık 15 milyar dolar kaynak ayıran ülke Elektrikli Taşıt Endeksi’nde ABD ve Japonya’yı geride bıraktı.


Tahminlere göre Çin’in elektrikli taşıt sektöründe liderliğinin uzun vadede belirlenebileceği yönünde. Morgan Stanley’e göre 2040 yılında Çin, dünyada elektrikli araç altyapısı için gerçekleştirilen yatırımların yüzde 34’ünü tek başına yapacak. Elektrikli araçlarla otomotiv endüstrisinde beklenen devrim yüksek fiyatlı spor araçlarla değil, ucuz ve kompakt olan araçlarla geleceğe benziyor.

#Elektrikli otomobil
#Çin
#Tesla
6 yıl önce