|

Çin’deki elektrikli otobüsler petrole olan talebi azaltıyor

Çin’nin elektrikli otobüs hamlesi petrole olan talebi azalttı. Yayınlanan rapora göre katı yakıtlı otobüsleri elektrikli otobüslerle değiştiren Çin, toplamda 270 bin varil daha az dizel yakıt kullandı.

Yeni Şafak
12:12 - 21/03/2019 Perşembe
Güncelleme: 12:15 - 21/03/2019 Perşembe
Diğer
Yapılan açıklamaya göre 1000 elektrik otobüs her gün 500 varil dizele olan ihtiyacın ortadan kaldırıyor.
Yapılan açıklamaya göre 1000 elektrik otobüs her gün 500 varil dizele olan ihtiyacın ortadan kaldırıyor.

Çin’deki elektrikli otobüsler petrole olan talebi oldukça azaltıyor. Petrol endüstrisinin şu an için Tesla araçları için endişelenmesine gerek yok, zira Çin’deki elektrikli otobüsler petrole olan ihtiyacı Tesla ve benzeri elektrikli araçlara göre oldukça azaltıyor. Bunun çevre için güzel, petrol firmaları için sıkıntılı bir durum olduğunu söyleyebiliriz.

Webrazzi’nin haberine göre salı günü yayınlanan bir rapora göre, birçoğu Çin’de olmak üzere toplam 270 bin varil dizel talebinden vazgeçildi. Bu sayının dünyadaki tüm kişisel elektrikli araçlarının 3 katından daha fazlasına tekabül ediyor. Ancak sektördeki hızlı büyümeye rağmen, elektrikli araçlardan kaynaklanan petrol piyasası üzerindeki etki, nispeten düşük kalıyor. BloombergNEF verilerine ve Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, toplu olarak, otobüsler ve elektrikli araçlar 2011’den bu yana petrol talebindeki büyümenin yaklaşık yüzde 3’ünü ve mevcut küresel tüketimin yüzde 0,3’ünü oluşturuyor. Bu da genele bakıldığında devede kulak kalıyor.


Ancak otobüsler, büyüklükleri ve sürekli kullanımları nedeniyle daha büyük önem teşkil ediyor. BloombergNEF, yoldaki her 1000 elektrik otobüs için, her gün 500 varil dizele olan ihtiyacın ortadan kalktığını açıklıyor. Buna karşılık, 1000 adet elektrikli araç sadece 15 varil petrol talebini ortadan kaldırıyor.

Yine de elektrikli araç pazarının, petrol talebi üzerindeki etkisinin kısa zamanda artacağını söylemek mümkün. Daha önce sizlerle, elektrikli araçların akaryakıt şirketlerini dönüştürdüğü haberini paylaşmıştık. Buna göre küresel akaryakıt oyuncuları arasında da savaşlar başladı. Örneğin; Shell, Avrupa’nın en büyük şarj ağlarından biri olan New Motion’ı satın aldı. Öte yandan BMW, Daimler, Ford veVolkswagen tarafından Avrupa’da hızla şarj edilen bir ağ kurdu. Tüm bunlar ilerleyen teknolojinin çevre üzerinde de olumlu etkileri olacağını kanıtlıyor. Kim bilir, belki de elektrikli araçlar daha güzel bir geleceğe açılan kapılar olmaya adaydır.

#​Çin
#Elektrikli otobüs
#Dizel yakıt
5 yıl önce