|

Çin'in gözetleme teknolojisi köylere yayıldı

Yapay zeka ve yüz tanıma teknolojisini kullanan ‘Keskin Gözler’ uygulaması 1.4 milyar nüfusu kontrol ediyor. Köylüler, canlı güvenlik kamerası kayıtlarını televizyonlardan izleyebilecek.

Yeni Şafak
10:21 - 29/06/2018 Friday
Güncelleme: 10:32 - 29/06/2018 Friday
Diğer
Keskin Gözler uygulamasının ilk kez hayata geçmesi 2015 yılında Siçuan bölgesinde olmuştu.
Keskin Gözler uygulamasının ilk kez hayata geçmesi 2015 yılında Siçuan bölgesinde olmuştu.

Çin'de ülkenin dört bir yanındaki CCTV kamera kayıtlarını izleyerek 'komşuları gözetleme imkanı' yaratan uygulama köylere de yayıldı.

BBC Türkçe'nin haberine göre dünyanın en büyük gözetleme ağı olan ve 1,4 milyar nüfusa sahip ülkenin birbirini takip etmesini sağlayan 'Keskin Gözler' uygulaması sayesinde ülkedeki suç oranının düştüğü öne sürülüyor.

Çin'in güvenlik amacıyla teşvik ettiği uygulamada, yapay zeka ve yüz tanıma teknolojisi kullanılıyor. Canlı güvenlik kamerası kayıtları izlenebiliyor ve böylece suç oranının düşmesi amaçlanıyor.

Köylerde polis gücünün şehirlere nazaran daha az olması nedeniyle Keskin Gözler uygulamasının yayılması amaçlanıyor.

Bir kumanda uzaklıkta

Uygulamanın getirildiği kırsal alanlarda köylüler kamera kayıtlarını televizyonlarından da izleyebiliyor.

Jiangtai köyünde 2016 yılında gerçekleşen bıçaklı bir saldırının, o sırada televizyonu karşısında kamera kayıtlarını izleyen bir köylünün durumu bildirmesi üzerine önlendiği aktarılıyor.

Keskin Gözler uygulamasının ilk kez hayata geçmesi 2015 yılında Siçuan bölgesinde olmuştu.

Siçun yetkililerine göre Aralık 2017 tarihi itibariyle 14 bin 87 köye Keskin Gözler projesi getirildi ve 41 bin 695 kamera kuruldu.

152 bin 855 köylünün uygulamayı yüklediği belirtildi. İnsan hakları örgütleri ise özellikle azınlıklara karşı bu uygulama yüzünden ayrımcılık uygulanmasından endişe ediyor.

#Çin
#gözetleme
#CCTV
6 years ago