|

Crater 2​: Hem cüce hem hayalet galaksi!

Bir anda ortaya çıkan 'cüce galaksi' bilim dünyasını şaşkına çevirdi!

Yeni Şafak ve
20:03 - 16/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 17:03 - 16/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Bilim dünyasında yaşanan enteresan gelişmelere bir yenisi daha eklendi.



Bizim de dahil olduğumuz Samanyolu Galaksisi'nin yörüngesinde bir

nin yer aldığı keşfedildi ki keşfi ilginç kılan ana detay aynı bölge en son gözlemlendiğinde böyle bir galaksinin orada var olmuyor oluşu.



Cambridge Üniversitesi bilim ekibinden Gabriel Torrealba

'nın liderliğindeki araştırmacıların Şili'deki dev uzay teleskobu sayesinde farkına vardıkları Crater 2 ismi verilen galaksinin Samanyolu'ndaki 1994'te keşfedilen Sagittarius (

) ile

ertesinde dördüncü büyük cüce galaksi olduğunu belirten ekibe göre, daha önce keşfedilememesinin sebebi yıldızlarının birbirinden oldukça mesafeli durması olabilirmiş ki bu da en nihayetinde dip karanlığı arttırdığından cüce sıfatının önüne bir de 'hayalet' sıfatını ekletiyor.



Tabii buradan kendisinin parlak olmadığı gibi bir sonuç çıkarmamız gerek. Hatta bilakis araştırma ekibinden Josh Simon'a göre kendisi, geçtiğimiz son on yılda Samanyolu'nun yörüngesinde seyreden neredeyse tüm galaksilerden daha parlak. O kadar ki güneşimiz ile kıyaslandığında 160,000 kat daha fazla ışık emdiği belirtiliyor.



Bize 380,000 ışık yılı uzakta olduğu belirtilen Crater 2'yi çıplak gözle görmemiz imkansız olduğundan bilgisayarda simüle eden araştırmaların vardığı ölçeklendirmenin sonucu, eğer çıplak gözle görebilseydik, boyutunun sadece ayın iki katına tekabül edeceği yönünde.



Bu arada önemli bir diğer ayrıntı da cüce galaksinin yuvarlak şeklinden ötürü komşu olduğu ilk galaksinin Samanyolu olma ihtimalinin yüksekliği. Çünkü aksi halde, yani daha önce başka galaksilerin yanından geçmiş olsa idi, onların çekim gücüne kapılıp şekli değişecek daha basık bir fiziğe sahip olacaktı.



Yine bu bilgiyle bağıntılı şekilde, yukarıda belirttiğimiz en büyük cüce galaksi olan Sagittarius'un büyüklüğünün nedeninin de Samanyolu'nun çekim gücünün kendisinin yayılmasına sebebiyet vermesi olduğunun notunu da düşelim.



Konuya ilişkin yayımlanan makaleye

erişebilirsiniz.



#Cambridge
#Gabriel Torrealba
#Sagittarius
#Crater 2
#samanyolu
#Yay Eliptik Cüce Galaksisi
8 yıl önce